Amarantus, czyli zboże bez glutenu. Dlaczego i jak jeść ziarna amarantusa?
Nasiona amarantusa to bogactwo właściwości odżywczych. Są dawką witamin, białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. Nadają się do przygotowania dań wytrwanych, przekąsek, deserów i domowych wypieków.
Nasiona amarantusa to bogactwo właściwości odżywczych. Są dawką witamin, białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. Nadają się do przygotowania dań wytrwanych, przekąsek, deserów i domowych wypieków.
Amarantus nie zawiera glutenu, dzięki czemu mogą go jeść osoby cierpiące na celiakię (nadwrażliwość na gluten). Jest także surowcem chętnie wykorzystywanym przez wegan i wegetarian.
Amarantus – bogactwo witamin i właściwości odżywczych
Amarantus, czyli szarłat wyniosły, nazywany jest zbożem XXI wieku. To jedna z najstarszych roślin uprawianych na świecie. Nasiona amarantusa są dawką witaminy B1 i B3, zdrowych tłuszczów, antyoksydantów, węglowodanów, łatwo przyswajalnego białka oraz makro i mikroelementów. Zawierają także aminokwasy egzogenne, czyli takie składniki, których organizm nie jest sam w stanie samodzielnie syntezować i muszą być dostarczane w pożywieniu. Ze względu na dużą zawartość skwalenu (związku, który spowalnia proces starzenia się komórek), amarantus zalecany jest osobom zmagającym się z miażdżycą i cukrzycą. Nasiona szkarłatu włączone do diety wspomagają system odpornościowy i leczenie stanów zapalnych. Usprawniają pracę układu pokarmowego i usuwają z organizmu szkodliwe związki chemiczne (np. ksenobiotyki).
Zastosowanie amarantusa: kasze, mąki, oleje, makarony, masła
Amarantus nadaje się do przetworzenia na kasze, oleje oraz mąki. W sklepach, na półkach ze zdrową żywnością dostępny jest także w postaci sezamków, płatków, ciastek oraz nasion prażonych (tzw. popping, amarantus ekspanodwany). Szkarłat wyniosły jest popularnie wykorzystywany w piekarnictwie, przemyśle farmaceutycznym oraz cukierniczym. Zmielone nasiona amarantusa nadają się do przygotowania placków tortilli, naleśników, makaronów, pieczywa i koktajli, nadając im aromatyczny łagodnie orzechowy smak. Amarantus sprawdza się także jako dodatek do zup, dań mięsnych, sosów i sałatek. Młode liście i pędy rośliny można wykorzystać jako przyprawę lub warzywo, a prażone nasiona dobrze komponują się z jogurtem lub kefirem, jako lekkie i pożywne śniadanie do pracy. Szkarłat wyniosły przetwarzany jest również na masło, mleko i majonez.
Jabłka zapiekane z amarantusem
Nasiona amarantusa nadają się do słodkich deserów i przekąsek. Wybornie komponują się w towarzystwie jabłek oraz aromatycznych przypraw.
Składniki:
- 5 jabłek,
- 5 łyżek ziaren słonecznika,
- 5 łyżek prażonych ziaren amarantusa (tzw. popping),
- łyżka oliwy z oliwek,
- 3 łyżki miodu,
- pół szklanki wody,
- szczypta kardamonu,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Na lekko rozgrzaną patelnię wrzuć ziarna słonecznika i lekko je upraż na niewielkim ogniu.
- Uprażony słonecznik przełóż do miski.
- Jabłka umyj, osusz i usuń z nich gniazda nasienne.
- Nasiona amarantusa wsyp do nasion słonecznika i dokładnie wymieszaj z miodem, kardamonem i cynamonem.
- Farsz przełóż do jabłek.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek.
- Jabłka przełóż do naczynia i podlej wodą.
- Całość piecz pod przykryciem przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Smacznego!
Pasztet warzywny z amarantusem
Łagodnie orzechowy smak nasion amarantusa podkreślą intensywne przyprawy i dodatki takie jak czosnek, kolorowy pieprz, świeżo zmielony chrzan i sól himalajska.
Składniki:
- 100 g ugotowanych nasion amarantusa,
- 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy,
- 2 marchewki,
- 0,5 cukinii,
- 2 jaja,
- ząbek czosnku,
- 4 różyczki brokuła,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka pełnoziarnistej mąki,
- 0,5 pęczku kopru,
- 0,5 pęczku natki pietruszki,
- 0,5 pęczku szczypioru,
- 4 liście świeżej bazylii.
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Marchewkę obierz, pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm i ugotuj razem z brokułem w lekko osolonej wodzie.
- Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i odsącz z soku.
- Łyżkę oliwy z oliwek rozgrzej na patelni i przełóż na nią startą cukinię. Całość smaż ok. 5 minut, systematycznie mieszając.
- Do miski przełóż ugotowaną soczewicę, nasiona amarantusa, marchewkę, brokuł i usmażoną cukinię.
- Warzywa dokładnie zblenduj na gładką masę.
- Na desce do krojenia drobno posiekaj szczypior, koper, natkę pietruszki i bazylię. Składniki dodaj do zmiksowanych warzyw.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do zmielonych warzyw.
- Jajka wbij do niedużej miski, rozkłóć widelcem, wymieszaj z maką i całość przełóż do misy z warzywami.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Keksówkę wysmaruj oliwą z oliwek i wyłóż do niej warzywną masę.
- Pasztet piecz przez około 50 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Smacznego!