Tortilla jest podstawowym elementem kuchni meksykańskiej. Jest to placek z mąki kukurydzianek lub pszennej. Podaje się ją w formie przystawki, np. jako składnik taco. Popularną potrawą na bazie totrilli jest też quesadilla, którą przygotowuje się z serem cheddar. Enchiladas to danie meksykańskie, które przypomina włoskie canelloni.

Reklama

Tortilla to cienkie placki z mąki pszennej lub kukurydzianej. Jest to podstawowy składnik większości meksykańskich potraw. Tortille można kupić w sklepie, jednak najlepsze są placki domowej roboty. Podstawowe potrawy na bazie tortilli to: tacos, flautas, enchiladas, quesadillas, chilaquiles, tostadas oraz sopa de tortilla.

Taco – meksykańska przystawka

Taco to danie z meksykańskiej kuchni, które podaje się zwykle w postaci przystawki. Podstawą potrawy są kukurydziane tortille. W smaku danie przypomina burrito.

Składniki:

  • 6 placków kukurydzianych (tortillas),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 awokado,
  • 2 cebule,
  • 3 zielone papryczki,
  • 4 pomidory,
  • 250 g mielonej wołowiny,
  • przyprawy: sól, pieprz, chili, kolendra, pietruszka.

Czas przygotowania: 30 minut

Zobacz także

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Podsmaż papryczki przez 3 minuty na suchej patelni, a następnie grubo je posiekaj.
  • Wyjmij pestkę z awokado i pokrój miąższ na cienkie plastry.
  • Sparz pomidory, zdejmij skórę i pokrój warzywa na małe kawałeczki.
  • Poszatkuj cebulę i czosnek.
  • Pomidory z papryczkami, cebulą i czosnkiem zmiksuj, aby powstał sos.
  • Dopraw chili, solą i pieprzem.
  • Usmaż mięso na oleju i wymieszaj z sosem.
  • Całość wkładaj do rozłożonej tortilli, którą na koniec złóż na pół.

Smacznego!

Quesadillas – tortille z serem

Podstawą potrawy jest ser, który łączy wszystkie składniki ze sobą. W Meksyku stosuje się ser oaxaca, lecz można go zastąpić europejskimi zamiennikami. Wyglądem quesadillas przypomina kawałki pizzy nałożone na siebie.

Składniki:

  • placki tortilli,
  • pierś z kurczaka,
  • 10 kawałków suszonych pomidorów,
  • 1/4 sałaty lodowej
  • pól szklanki startego sera,
  • przyprawy: oregano, szczypiorek, sól, pieprz.

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Umyj i pokrój pierś z kurczaka.
  • Przełożyć ją do miski, przypraw i zalej dwiema łyżkami oleju z pomidorów.
  • Na małym ogniu podsmaż mięso z każdej strony.
  • Rozłóż placek tortilli na patelni i wyłóż na niego kurczaka, ser, sałatę, szczypior i przyprawy.
  • Całość przykryj drugim plackiem i podsmaż, aż roztopi się ser, który połączy wszystkie składniki.
  • Odwróć całość, aby równomiernie się przypiekła.

Smacznego!

Enchiladas w sosie pomidorowym z kurczakiem

Enchiladas to meksykańska potrawa, która przypomina włoskie canelloni. Danie ma charakterystyczny smak dzięki dużej ilości kuminu i kolendry. Jak każda meksykańska potrawa, enchiladas powinno mieć ostry smak i aromat.

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 3 papryczki jalapeno,
  • 4 tortille z mąki kukurydzianej,
  • ser cheddar,
  • przyprawy: kumin, kolendra, pieprz, sól.

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Pokrój kurczaka na małe kawałki i usmaż na oliwie z oliwek.
  • Mięso dopraw kolendrą i kuminem.
  • Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser cheddar.
  • Pokrój cebulę na drobne kawałki i podsmaż, aż się zeszkli.
  • Do cebuli dodaj pokrojoną paprykę.
  • Gdy warzywa zmiękną, dodaj pomidory i gotuj przez 10 minut.
  • Dodaj papryczki japaleno, aby sos nabrał pikanterii.
  • Do sosu dodaj kurczaka i dobrze wymieszaj.
  • Na koniec dodaj ser cheddar i gotuj, aż się roztopi.
  • Całość wyłóż na tortillę, którą zawiń w rulon.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama