Przepis na pasteryzowaną sałatkę z czerwonej kapusty na zimę do słoika. Wekowanie domowych przetworów
Czerwoną kapustę, jabłka oraz cebulę dodaje się do gotującej się zalewy z octu i cukru. Sałatkę doprawia się, między innymi, czarnym mielonym pieprzem, solą i zielem angielskim. Po przyrządzeniu, całość przekłada się do słoików, które następnie pasteryzuje się przez około pół godziny.
Czerwoną kapustę, jabłka oraz cebulę dodaje się do gotującej się zalewy z octu i cukru. Sałatkę doprawia się, między innymi, czarnym mielonym pieprzem, solą i zielem angielskim. Po przyrządzeniu, całość przekłada się do słoików, które następnie pasteryzuje się przez około pół godziny.
Zawekowana sałatka w słoiku jest gotowa do zjedzenia. Kapustę można podawać jako dodatek do obiadu, np. mięsa, zwłaszcza dziczyzny i drobiu, a także jako przekąskę w ciągu dnia. Czerwona kapusta nazywana jest też modrą, dobrze smakuje na surowo, duszona lub gotowana, podawana na ciepło oraz zimno.
Potrzebujesz:
- 5 słoików, każdy o pojemności 1 litra,
- durszlaka,
- tarki o grubych oczkach,
- dużego garnka (najlepiej około 6 litrowego),
- ręcznika papierowego (do wytarcia słoików),
- ścierki (do wyłożenia garnka w czasie pasteryzacji).
Składniki (na 5 porcji):
- 3 kilogramy czerwonej kapusty,
- 1 kilogram jabłek (najlepiej kwaśnych, np. antonówek),
- 5 cebul.
Składniki na zalewę:
- 250 ml octu 10 procentowego (1 szklanka),
- 250 ml cukru (1 szklanka),
- 125 ml wody (0,5 szklanki),
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 5 listków laurowych,
- 2 łyżki soli,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego.
Czas przygotowania: około 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wyparz słoiki i ich wieczka.
- Wytnij głąb z kapusty, a liście poszatkuj na drobne kawałki.
- Cebule obierz, pokrój w piórka i przełóż do durszlaka.
- Zalej gorącą wodą – dzięki temu pozbędziesz się ostrego zapachu. Pozostaw do ostygnięcia.
- Obierz jabłka ze skórek i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Do garnka dodaj składniki na zalewę: ocet, cukier, wodę, przyprawy i na małym ogniu doprowadź je do wrzenia.
- Do gotującej się wody włóż kapustę i cebulę.
- Gotuj około 20 minut, od czasu do czasu mieszając, by nie przypalić kapusty.
- Dodaj starte jabłka, gotuj całość około 10 minut i zdejmij z ognia.
- Sałatkę przełóż do słoików, dolewając do każdego pozostałą zalewę z garnka.
- Brzegi słoików wytrzyj papierowym ręcznikiem.
- Dokładnie zakręć nakrętki.
Wekowanie słoików, krok po kroku:
- Wekowanie, inaczej pasteryzacja, to zabezpieczenie przetworów przed dostępem powietrza i popsuciem się. Do wekowania wybiera się słoiki, które nie mają wyszczerbień, a nakrętki mają równe brzegi i nie są zardzewiałe.
- Do garnka włóż czystą ściereczkę, a na nią słoiki (dzięki temu szkło nie będzie bezpośrednio dotykało dna naczynia).
- Wlej wodę, mniej więcej do wysokości 3/4 słoików i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj około pół godziny, na małym ogniu.
- Wyjmij słoiki z garnka i połóż na blacie do góry dnem.
- Odstaw do ostygnięcia.
Gotowe!
- Powidła śliwkowe powstają w wyniku kilkugodzinnego gotowania owoców. Jak zrobić powidła śliwkowe z czekoladą i bez cukru?
- Do ogórków konserwowych z papryką potrzebujesz warzyw i przypraw, m.in. ziela angielskiego. Ogórki konserwowe z papryką: jak zrobić do nich zalewę.
- Maślaki w occie przygotujesz już w godzinę. Maślaki marynowane: jak zrobić maślaki w occie?