Reklama

Czerwoną kapustę, jabłka oraz cebulę dodaje się do gotującej się zalewy z octu i cukru. Sałatkę doprawia się, między innymi, czarnym mielonym pieprzem, solą i zielem angielskim. Po przyrządzeniu, całość przekłada się do słoików, które następnie pasteryzuje się przez około pół godziny.

Reklama

Zawekowana sałatka w słoiku jest gotowa do zjedzenia. Kapustę można podawać jako dodatek do obiadu, np. mięsa, zwłaszcza dziczyzny i drobiu, a także jako przekąskę w ciągu dnia. Czerwona kapusta nazywana jest też modrą, dobrze smakuje na surowo, duszona lub gotowana, podawana na ciepło oraz zimno.

Potrzebujesz:

  • 5 słoików, każdy o pojemności 1 litra,
  • durszlaka,
  • tarki o grubych oczkach,
  • dużego garnka (najlepiej około 6 litrowego),
  • ręcznika papierowego (do wytarcia słoików),
  • ścierki (do wyłożenia garnka w czasie pasteryzacji).

Składniki (na 5 porcji):

  • 3 kilogramy czerwonej kapusty,
  • 1 kilogram jabłek (najlepiej kwaśnych, np. antonówek),
  • 5 cebul.

Składniki na zalewę:

  • 250 ml octu 10 procentowego (1 szklanka),
  • 250 ml cukru (1 szklanka),
  • 125 ml wody (0,5 szklanki),
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 listków laurowych,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego.

Czas przygotowania: około 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wyparz słoiki i ich wieczka.
  • Wytnij głąb z kapusty, a liście poszatkuj na drobne kawałki.
  • Cebule obierz, pokrój w piórka i przełóż do durszlaka.
  • Zalej gorącą wodą – dzięki temu pozbędziesz się ostrego zapachu. Pozostaw do ostygnięcia.
  • Obierz jabłka ze skórek i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Do garnka dodaj składniki na zalewę: ocet, cukier, wodę, przyprawy i na małym ogniu doprowadź je do wrzenia.
  • Do gotującej się wody włóż kapustę i cebulę.
  • Gotuj około 20 minut, od czasu do czasu mieszając, by nie przypalić kapusty.
  • Dodaj starte jabłka, gotuj całość około 10 minut i zdejmij z ognia.
  • Sałatkę przełóż do słoików, dolewając do każdego pozostałą zalewę z garnka.
  • Brzegi słoików wytrzyj papierowym ręcznikiem.
  • Dokładnie zakręć nakrętki.

Wekowanie słoików, krok po kroku:

  • Wekowanie, inaczej pasteryzacja, to zabezpieczenie przetworów przed dostępem powietrza i popsuciem się. Do wekowania wybiera się słoiki, które nie mają wyszczerbień, a nakrętki mają równe brzegi i nie są zardzewiałe.
  • Do garnka włóż czystą ściereczkę, a na nią słoiki (dzięki temu szkło nie będzie bezpośrednio dotykało dna naczynia).
  • Wlej wodę, mniej więcej do wysokości 3/4 słoików i doprowadź do wrzenia.
  • Gotuj około pół godziny, na małym ogniu.
  • Wyjmij słoiki z garnka i połóż na blacie do góry dnem.
  • Odstaw do ostygnięcia.

Gotowe!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama