Nowy, lepszy pieprz – czarnuszka w kuchni
Czarnuszka wzmacnia odporność, reguluje poziom cukru i nadaje smaku potrawom. Może być zdrowszym zamiennikiem pieprzu.
Czarnuszka wzmacnia odporność, reguluje poziom cukru i nadaje smaku potrawom. Może być zdrowszym zamiennikiem pieprzu.
Mieszkańcy Bliskiego Wschodu wierzą, że dzięki żuciu ziaren czarnuszki można uchronić się od wszelkich chorób. Czarnuszka nazywana jest także czarnym kminkiem i uważana jest za cudowne zioło. Wzmacnia układ odpornościowy, działa antywirusowo, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Pomaga obniżyć ciśnienie, zapobiega nowotworom, kamieniom nerkowym, reguluje poziom cukru we krwi, przyspiesza gojenie się ran.
Ziołomiód, nalewka i napar z czarnuszki
Czarnuszka może być stosowana jako:
- olej,
- całe ziarna,
- mielone ziarna.
Poza tym na bazie czarnuszki można robić nalewki, napary oraz ziołomiód.
Przepis na ziołomiód z czarnuszki: utrzyj ze sobą miód z mieloną czarnuszką w proporcji jedna łyżka miodu: jedna łyżeczka czarnuszki. Łagodzi ból gardła, kaszel, działa również wykrztuśnie.
Przepis na nalewkę: pół szklanki mielonej czarnuszki zalej szklanką wódki. Pozostaw na tydzień, po czym przecedź przez filtr do kawy, gazę lub watę. Można stosować, podobnie jak olej, zewnętrznie i wewnętrznie, m.in. przy problemach z grzybicą.
Przepis na napar: zalej wrzątkiem jedną łyżkę zmielonych nasion czarnuszki i parz około 20 minut. Następnie odcedź. W razie potrzeby osłodź miodem. Można stosować zewnętrznie (jako płukankę lub do przemywania skóry) i wewnętrznie.
Jak stosować czarnuszkę w kuchni?
Czarnuszka może być stosowana w kuchni jako przyprawa – po zmieleniu z powodzeniem zastępuje pieprz, a nie zakwasza organizmu ani nie drażni przewodu pokarmowego. Ziarna czarnuszki można dodać także do:
- zup,
- sałatek,
- Bigos,
- duszonych warzyw,
- domowego sera
- chleba.
Olej z czarnuszki może być stosowany w kuchni tylko na zimno, ponieważ wysokie temperatury sprawiają, że traci właściwości zdrowotne. Może być dodawany do:
- twarogów,
- kaszy,
- sałatek,
- sosów,
- zup.
Czarnuszka nadaje potrawom korzenny posmak i zapach oraz uwydatnia ich naturalny smak.
- Czy wiesz, jakie sprzęty kuchenne mogą być przydatne w odchudzaniu? Sprawdź, odchudzanie od kuchni.
- Wanilia to idealny dodatek w kuchni do ciast i owoców. Zobacz, jakie właściwości ma laska wanilii.
- Imbir jest bogaty w substancje przeciwzapalne, przez co leczy infekcje i działa odkażająco. Czy wiesz, jak jeść imbir?