Reklama

Bundz (inaczej bunc) to góralski ser z mleka owczego, smakiem i konsystencją przypominający mozzarellę. Można jeść go samego, np. do kanapek, ale także dodawać do sałatek, i grillować. Ser bundz doskonale smakuje z żurawiną.

Reklama

Bundz w 2005 r. został wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa małopolskiego w kategorii sery i produkty mleczne.

Bundz – góralski ser o łagodnym smaku

Bundz ma kształt dużego, zaokrąglonego bochenka. Pokryty jest białą, delikatną skórką. Jego konsystencja jest elastyczna, raczej miękka. Czasem w bundzu znajdują się oczka. Smak sera jest łagodny, maślany, lekko orzechowy, czasem trochę kwaskowaty.

Bundz tradycyjnie wyrabiany był przez pasterzy na halach z owczego mleka. Obecnie wytwarza się go często z mleka owiec zmieszanego z mlekiem krowim. Do przecedzonego, jeszcze ciepłego po wydojeniu mleka, dodaje się podpuszczkę. Kiedy pojawi się skrzep, rozbija się go drewnianą mątewską. Następnie ser zbiera się rękami, formuje z niego grudę i wiesza na dobę, aby odciekła z niego serwatka. Po 24 godzinach ser nadaje się do spożycia.

Bundz można kupić przede wszystkim w regionie Karpat, w Polsce np. na Podhalu, w bacówkach i na targach. Czasami można go też znaleźć w hipermarketach, na stoiskach z wyrobami tradycyjnymi.

Jak Bundz to tylko ten z Podhala! Już dziś wykorzystaj kupon Booking i zarezerwuj weekend w górach!

Przepis na sałatkę z bundzem

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 200 g bundzu,
  • 2 duże pomidory,
  • 1 nieduża cebula cukrowa lub czerwona,
  • garść świeżego szpinaku lub sałaty,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego albo winnego,
  • sól,
  • pieprz.

Czas wykonania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pokrój pomidory i cebulę na niewielkie kawałki.
  • Pokrój ser w kostkę.
  • Zmieszaj olej z octem, dodaj sól i pieprz.
  • Zmieszaj sałatę z pomidorem, cebulą i serem.
  • Polej wszystko sosem.

Grillowany bundz z żurawiną

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g bundzu,
  • łyżka suszonego lub świeżego i posiekanego rozmarynu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • konfitura z żurawiny,
  • 4 kromki chleba.

Czas wykonania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pokrój bundz w plastry o grubości ok. 1 cm.
  • Każdy plaster sera polej olejem i posyp rozmarynem z obu stron.
  • Zawiń każdy kawałek sera w folię aluminiową, zrób w niej kilka nakłuć.
  • Ułóż ser na grillu i grilluj z każdej strony.
  • Posmaruj chleb serem i ułóż na każdej kromce porcję konfitury z żurawiny.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama