Ser bundz to tradycyjny produkt z gór. Poznaj przepisy na dania z bundzem
Bundz (inaczej bunc) to góralski ser z mleka owczego, smakiem i konsystencją przypominający mozzarellę. Można jeść go samego, np. do kanapek, ale także dodawać do sałatek, i grillować. Ser bundz doskonale smakuje z żurawiną.
Bundz (inaczej bunc) to góralski ser z mleka owczego, smakiem i konsystencją przypominający mozzarellę. Można jeść go samego, np. do kanapek, ale także dodawać do sałatek, i grillować. Ser bundz doskonale smakuje z żurawiną.
Bundz w 2005 r. został wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa małopolskiego w kategorii sery i produkty mleczne.
Bundz – góralski ser o łagodnym smaku
Bundz ma kształt dużego, zaokrąglonego bochenka. Pokryty jest białą, delikatną skórką. Jego konsystencja jest elastyczna, raczej miękka. Czasem w bundzu znajdują się oczka. Smak sera jest łagodny, maślany, lekko orzechowy, czasem trochę kwaskowaty.
Bundz tradycyjnie wyrabiany był przez pasterzy na halach z owczego mleka. Obecnie wytwarza się go często z mleka owiec zmieszanego z mlekiem krowim. Do przecedzonego, jeszcze ciepłego po wydojeniu mleka, dodaje się podpuszczkę. Kiedy pojawi się skrzep, rozbija się go drewnianą mątewską. Następnie ser zbiera się rękami, formuje z niego grudę i wiesza na dobę, aby odciekła z niego serwatka. Po 24 godzinach ser nadaje się do spożycia.
Bundz można kupić przede wszystkim w regionie Karpat, w Polsce np. na Podhalu, w bacówkach i na targach. Czasami można go też znaleźć w hipermarketach, na stoiskach z wyrobami tradycyjnymi.
Jak Bundz to tylko ten z Podhala! Już dziś wykorzystaj kupon Booking i zarezerwuj weekend w górach!
Przepis na sałatkę z bundzem
Składniki (na 2 duże porcje):
- 200 g bundzu,
- 2 duże pomidory,
- 1 nieduża cebula cukrowa lub czerwona,
- garść świeżego szpinaku lub sałaty,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego albo winnego,
- sól,
- pieprz.
Czas wykonania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Pokrój pomidory i cebulę na niewielkie kawałki.
- Pokrój ser w kostkę.
- Zmieszaj olej z octem, dodaj sól i pieprz.
- Zmieszaj sałatę z pomidorem, cebulą i serem.
- Polej wszystko sosem.
Grillowany bundz z żurawiną
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g bundzu,
- łyżka suszonego lub świeżego i posiekanego rozmarynu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- konfitura z żurawiny,
- 4 kromki chleba.
Czas wykonania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Pokrój bundz w plastry o grubości ok. 1 cm.
- Każdy plaster sera polej olejem i posyp rozmarynem z obu stron.
- Zawiń każdy kawałek sera w folię aluminiową, zrób w niej kilka nakłuć.
- Ułóż ser na grillu i grilluj z każdej strony.
- Posmaruj chleb serem i ułóż na każdej kromce porcję konfitury z żurawiny.
Smacznego!
- Ser żółty to źródło wapnia i białka, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju kości. Pięć powodów, by jeść ser żółty.
- Kotlet szwajcarski warto przygotować zamiast zwykłego schabowego. Kotlet szwajcarski, czyli cordon bleu. Oryginalny przepis.
- Lekko wyrośnięte, puszyste, słodkie, z dodatkiem rodzynek i cytrynowego lukru. Drożdżówki z serem, rodzynkami i lukrem cytrynowym.