Trzy obiadowe dania z cielęciny – w sosie grzybowym, pieczona na winie i duszona z cebulą
Na uroczysty obiad możesz podać dania z cielęciny, na przykład mięso duszone z cebulą, pieczone z masłem i przyprawami lub w sosie grzybowym. Kilogram świeżej cielęciny kosztuje od 20 do 50 złotych (w zależności od części ciała). Mięso świetnie komponuje się z białym winem.
Na uroczysty obiad możesz podać dania z cielęciny, na przykład mięso duszone z cebulą, pieczone z masłem i przyprawami lub w sosie grzybowym. Kilogram świeżej cielęciny kosztuje od 20 do 50 złotych (w zależności od części ciała). Mięso świetnie komponuje się z białym winem.
Cielęcina jest mięsem z cieląt od 2 tygodnia do 6 miesiąca życia, karmionych mlekiem. Mięso ma różowy kolor, kwaśny zapach i delikatny smak. 100 gramów cielęciny ma około 100 kalorii.
Bitki cielęce w sosie grzybowym
Bitki cielęce doskonale komponują się z sosem grzybowym. Możesz podać je z ziemniakami z wody, sypkim ryżem z warzywami oraz kaszą jęczmienną i surówką.
Składniki (na jedną porcję):
- 200 gramów cielęciny (dowolna część bez kości),
- 80 gramów suszonych prawdziwków,
- 200 mililitrów wody,
- 50 gramów gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
- 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej,
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 2 liście laurowe,
- szczypta soli.
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Prawdziwki zalej wodą ze szczyptą soli i odstaw na 3 godziny.
- Cielęcinę umyj, usuń błony i rozbij młotkiem.
- Natrzyj mięso olejem, pieprzem, papryką i solą.
- Podsmaż cielęcinę na patelni, aż zrobi się rumiana.
- Całość przełóż do rondla, wlej wodę z grzybami, dodaj liście laurowe i gotuj, aż mięso zmięknie.
- Gdy cielęcina będzie gotowa, wyłącz gaz i dodaj do całości jogurt naturalny oraz pietruszkę.
Cielęcina pieczona z białym winem, masłem i przyprawami
Pieczoną cielęcinę warto przygotować na rodzinne przyjęcie, na przykład imieniny. Ta wykwintna potrawa pasuje do pieczonych ziemniaków i białego wina.
Składniki (na jedną porcję):
- 200 gramów cielęciny (dowolna część bez kości),
- 50 mililitrów białego wina wytrawnego,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 1 łyżeczka estragonu,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta pieprzu ziołowego,
- szczypta soli.
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Cielęcinę umyj i oczyść z błon.
- Do wina dodaj zioła, przyprawy, posiekany czosnek, olej i sól.
- Mięso zalej winem, wymieszaj i odstaw na godzinę.
- Do cielęciny dodaj masło i całość piecz przez około 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Siekana cielęcina duszona z cebulą
Cielęcina duszona z cebulą ma delikatny smak i głęboki aromat. Możesz podać ją z surówką, pure ziemniaczanym lub pęczakiem.
Składniki (na jedną porcję):
- 200 gramów cielęciny (dowolna część bez kości),
- 100 mililitrów bulionu warzywnego,
- 50 mililitrów słodkiej śmietany,
- 2 cebule,
- 1 łyżeczka oleju,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- szczypta pieprzu czarnego,
- szczypta soli.
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Cielęcinę umyj, oczyść z błonek i pokrój w kostkę.
- Mięso wymieszaj z olejem, solą i pieprzem i cebulą, a następnie podsmaż na patelni aż się zarumieni.
- Cielęcinę przełóż do rondelka, dolej bulion i duś, aż całość zmięknie.
- Na koniec dodaj do dania śmietanę i natkę pietruszki.
Smacznego!
Ile kosztuje cielęcina?
Cielęcina to jedno z najdroższych mięs czerwonych dostępnych na rynku. Kilogram cielęciny kosztuje od 20 do 50 złotych. Najdroższym i najsmaczniejszym fragmentem mięsa jest część zadnia, której cena wynosi od 40 do 50 złotych. Kilka złotych mniej zapłacisz za łopatkę, schabik i udziec. Cena żeberek, karczka i wątroby oscyluje w granicy 30 złotych. Najtańsze są cielęce kości i gicz.
- Masz już dość kurczaka w tłustej panierce? Spróbuj 4 przepisy na smaczne dania z piersi kurczaka w ziołach.
- Planujesz randkę? Zobacz 3 smaczne dania na romantyczną kolację.
- Czarny ryż ma coraz więcej zwolenników. Czarny ryż - właściwości i przepisy.
- Piersi kurczaka z pieczarkami - sprawdź przepis z wędzonym serem, patisonami i cebulą dymką!