Reklama

Na uroczysty obiad możesz podać dania z cielęciny, na przykład mięso duszone z cebulą, pieczone z masłem i przyprawami lub w sosie grzybowym. Kilogram świeżej cielęciny kosztuje od 20 do 50 złotych (w zależności od części ciała). Mięso świetnie komponuje się z białym winem.

Reklama

Cielęcina jest mięsem z cieląt od 2 tygodnia do 6 miesiąca życia, karmionych mlekiem. Mięso ma różowy kolor, kwaśny zapach i delikatny smak. 100 gramów cielęciny ma około 100 kalorii.

Bitki cielęce w sosie grzybowym

Bitki cielęce doskonale komponują się z sosem grzybowym. Możesz podać je z ziemniakami z wody, sypkim ryżem z warzywami oraz kaszą jęczmienną i surówką.

Składniki (na jedną porcję):

  • 200 gramów cielęciny (dowolna część bez kości),
  • 80 gramów suszonych prawdziwków,
  • 200 mililitrów wody,
  • 50 gramów gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej,
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta soli.

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Prawdziwki zalej wodą ze szczyptą soli i odstaw na 3 godziny.
  • Cielęcinę umyj, usuń błony i rozbij młotkiem.
  • Natrzyj mięso olejem, pieprzem, papryką i solą.
  • Podsmaż cielęcinę na patelni, aż zrobi się rumiana.
  • Całość przełóż do rondla, wlej wodę z grzybami, dodaj liście laurowe i gotuj, aż mięso zmięknie.
  • Gdy cielęcina będzie gotowa, wyłącz gaz i dodaj do całości jogurt naturalny oraz pietruszkę.

Cielęcina pieczona z białym winem, masłem i przyprawami

Pieczoną cielęcinę warto przygotować na rodzinne przyjęcie, na przykład imieniny. Ta wykwintna potrawa pasuje do pieczonych ziemniaków i białego wina.

Składniki (na jedną porcję):

  • 200 gramów cielęciny (dowolna część bez kości),
  • 50 mililitrów białego wina wytrawnego,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka estragonu,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta pieprzu ziołowego,
  • szczypta soli.

Czas przygotowania: 1 godzina

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Cielęcinę umyj i oczyść z błon.
  • Do wina dodaj zioła, przyprawy, posiekany czosnek, olej i sól.
  • Mięso zalej winem, wymieszaj i odstaw na godzinę.
  • Do cielęciny dodaj masło i całość piecz przez około 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Siekana cielęcina duszona z cebulą

Cielęcina duszona z cebulą ma delikatny smak i głęboki aromat. Możesz podać ją z surówką, pure ziemniaczanym lub pęczakiem.

Składniki (na jedną porcję):

  • 200 gramów cielęciny (dowolna część bez kości),
  • 100 mililitrów bulionu warzywnego,
  • 50 mililitrów słodkiej śmietany,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta pieprzu czarnego,
  • szczypta soli.

Czas przygotowania: 1 godzina

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Cielęcinę umyj, oczyść z błonek i pokrój w kostkę.
  • Mięso wymieszaj z olejem, solą i pieprzem i cebulą, a następnie podsmaż na patelni aż się zarumieni.
  • Cielęcinę przełóż do rondelka, dolej bulion i duś, aż całość zmięknie.
  • Na koniec dodaj do dania śmietanę i natkę pietruszki.

Smacznego!

Ile kosztuje cielęcina?

Cielęcina to jedno z najdroższych mięs czerwonych dostępnych na rynku. Kilogram cielęciny kosztuje od 20 do 50 złotych. Najdroższym i najsmaczniejszym fragmentem mięsa jest część zadnia, której cena wynosi od 40 do 50 złotych. Kilka złotych mniej zapłacisz za łopatkę, schabik i udziec. Cena żeberek, karczka i wątroby oscyluje w granicy 30 złotych. Najtańsze są cielęce kości i gicz.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama