Reklama

Ciecierzyca w sosie pomidorowym to aromatyczne i rozgrzewające danie. Idealnie sprawdzi się podczas chłodnej, jesiennej aury. Gotowana ciecierzyca to idealny wybór dla wegan i wegetarian, gdyż zawiera w sobie bardzo dużą ilość białka, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowanie organizmu. Poniżej znajdziecie prosty przepis na ciecierzycę w pomidorach.

Reklama

Ciecierzyca - właściwości i wartości odżywcze

Ciecierzyca, inaczej groch włoski jest rośliną strączkową. To nie tylko doskonałe źródło białka, ale również wartościowych witamin i składników odżywczych.

To doskonałe źródło witamin z grupy B, przede wszystkim ryboflawiny i niacyny. Witaminy z grupy B biorą udział w wielu procesach zachodzących wewnątrz organizmu człowieka - produkcji nowych komórek, syntezie hormonów i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. W cieciorce znaleźć można również witaminę K1, która odpowiada za krzepliwość krwi i regulację poziomu wapnia w organizmie.

Inne składniki odżywcze znajdujące się w ciecierzycy to:

Przepis na ciecierzycę w sosie pomidorowym

Składniki na gotowaną ciecierzycę

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzyca z puszki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 750 ml passaty lub 2 puszki pomidorów krojonych z puszki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kmin rzymski
  • opcjonalnie: śmietana lub mleczko kokosowe

Jak zrobić ciecierzycę w sosie pomidorowym?

  1. Ciecierzycę należy namoczyć przez noc. Opłukać i gotować do miękkości - zwykle trwa to 40 minut do 1 godziny.
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać, umyć i zatrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę i marchewkę podsmażyć na oleju, pod koniec dodać sprasowany czosnek.
  4. Warzywa zalewamy passatą lub pomidorami z puszki. Doprawiamy solę, pieprzem, paprykami i kminem rzymskim.
  5. Dusimy przez 25 minut pod przykryciem na małym ogniu.
  6. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę i ostatecznie doprawiamy. Można dodać 2-3 łyżki śmietany lub mleczka kokosowego dla bardziej kremowej konsystencji sosu.
  7. Do ciecierzycy w pomidorach idealnie pasuje ryż jaśminowy lub ryż basmati.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama