Przepis na ciecierzycę w sosie pomidorowym - pomysł na jesienny obiad
Przepis na ciecierzycę w sosie pomidorowym - pomysł na jesienny obiad
Ciecierzyca w sosie pomidorowym to aromatyczne i rozgrzewające danie. Idealnie sprawdzi się podczas chłodnej, jesiennej aury. Gotowana ciecierzyca to idealny wybór dla wegan i wegetarian, gdyż zawiera w sobie bardzo dużą ilość białka, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowanie organizmu. Poniżej znajdziecie prosty przepis na ciecierzycę w pomidorach.
Ciecierzyca - właściwości i wartości odżywcze
Ciecierzyca, inaczej groch włoski jest rośliną strączkową. To nie tylko doskonałe źródło białka, ale również wartościowych witamin i składników odżywczych.
To doskonałe źródło witamin z grupy B, przede wszystkim ryboflawiny i niacyny. Witaminy z grupy B biorą udział w wielu procesach zachodzących wewnątrz organizmu człowieka - produkcji nowych komórek, syntezie hormonów i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. W cieciorce znaleźć można również witaminę K1, która odpowiada za krzepliwość krwi i regulację poziomu wapnia w organizmie.
Inne składniki odżywcze znajdujące się w ciecierzycy to:
- magnez,
- fosfor,
- żelazo niehemowe,
- potas,
- cynk,
- miedź,
- mangan.
Przepis na ciecierzycę w sosie pomidorowym
Składniki na gotowaną ciecierzycę
- 300 g ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzyca z puszki
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 750 ml passaty lub 2 puszki pomidorów krojonych z puszki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kmin rzymski
- opcjonalnie: śmietana lub mleczko kokosowe
Jak zrobić ciecierzycę w sosie pomidorowym?
- Ciecierzycę należy namoczyć przez noc. Opłukać i gotować do miękkości - zwykle trwa to 40 minut do 1 godziny.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać, umyć i zatrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę i marchewkę podsmażyć na oleju, pod koniec dodać sprasowany czosnek.
- Warzywa zalewamy passatą lub pomidorami z puszki. Doprawiamy solę, pieprzem, paprykami i kminem rzymskim.
- Dusimy przez 25 minut pod przykryciem na małym ogniu.
- Dodajemy ugotowaną ciecierzycę i ostatecznie doprawiamy. Można dodać 2-3 łyżki śmietany lub mleczka kokosowego dla bardziej kremowej konsystencji sosu.
- Do ciecierzycy w pomidorach idealnie pasuje ryż jaśminowy lub ryż basmati.