Przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką
Przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką
Proste i pyszne ciasto ze śliwkami to świetny wybór na jesienne deser. Świetnie smakuje z dodatkiem ciepłego mleka. Jest puszyste, wilgotne i lekko kwaśne, dzięki czemu znika ze stołu w kilka chwil. Delikatny smak podbija słodka, chrupiąca kruszonka zapieczona na śliwkach. Świetnie odnajdą się tutaj również inne sezonowe owoce - truskawki, rabarbar, brzoskwinie lub wiśnie. Poniżej znajdziecie najprostszy przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką.
Śliwki - wartości odżywcze
Śliwki to prawdziwe bomby witaminowe, zawierają między innymi:
- witaminę A,
- witaminy z grupy B,
- witaminę E,
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor.
Warto jednak pamiętać, że śliwki niekoniecznie sprawdzą się na diecie odchudzającej. W zależności od gatunku w 100 g śliwek może znajdować się nawet 120 kcal. Z drugiej strony owoce te zawierają dużo błonnika, mają więc działanie przeczyszczające.
Przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki na ciasto ze śliwkami
- 1,5 szklanki mąki pszennej + 0,5 szklanki mąki
- 150 g masła + 50 g masła
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g śliwek węgierek
Jak zrobić ciasto ze śliwkami i kruszonką?
- 3/4 kostki masła należy roztopić w małym rondelku.
- Mąkę mieszamy w małej miseczce z proszkiem do pieczenia.
- Jajka i 3/4 szklanki cukru ubijamy na gładką, jasną masę.
- Do masy jajecznej powoli dodajemy ostudzone, roztopione masło cały czas miksując.
- Do masy dosypujemy mąkę i mieszamy wszystko dokładnie łyżką, do połączenia składników.
- Ciasto przelewamy do formy.
- Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na ćwiartki.
- Wykładamy je gęsto na ciasto, skórką do dołu.
- Kruszonkę utrzeć z 50 g zimnego masła, 1/4 szklanki cukru i 0,5 szklanki mąki.
- Kruszonkę wysypać równomiernie na śliwki.
- Ciasto piecz w 180 stopniach przez godzinę.