Reklama

Proste i pyszne ciasto ze śliwkami to świetny wybór na jesienne deser. Świetnie smakuje z dodatkiem ciepłego mleka. Jest puszyste, wilgotne i lekko kwaśne, dzięki czemu znika ze stołu w kilka chwil. Delikatny smak podbija słodka, chrupiąca kruszonka zapieczona na śliwkach. Świetnie odnajdą się tutaj również inne sezonowe owoce - truskawki, rabarbar, brzoskwinie lub wiśnie. Poniżej znajdziecie najprostszy przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką.

Reklama

Śliwki - wartości odżywcze

Śliwki to prawdziwe bomby witaminowe, zawierają między innymi:

Warto jednak pamiętać, że śliwki niekoniecznie sprawdzą się na diecie odchudzającej. W zależności od gatunku w 100 g śliwek może znajdować się nawet 120 kcal. Z drugiej strony owoce te zawierają dużo błonnika, mają więc działanie przeczyszczające.

Przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką

Składniki na ciasto ze śliwkami

  • 1,5 szklanki mąki pszennej + 0,5 szklanki mąki
  • 150 g masła + 50 g masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g śliwek węgierek

Jak zrobić ciasto ze śliwkami i kruszonką?

  1. 3/4 kostki masła należy roztopić w małym rondelku.
  2. Mąkę mieszamy w małej miseczce z proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka i 3/4 szklanki cukru ubijamy na gładką, jasną masę.
  4. Do masy jajecznej powoli dodajemy ostudzone, roztopione masło cały czas miksując.
  5. Do masy dosypujemy mąkę i mieszamy wszystko dokładnie łyżką, do połączenia składników.
  6. Ciasto przelewamy do formy.
  7. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na ćwiartki.
  8. Wykładamy je gęsto na ciasto, skórką do dołu.
  9. Kruszonkę utrzeć z 50 g zimnego masła, 1/4 szklanki cukru i 0,5 szklanki mąki.
  10. Kruszonkę wysypać równomiernie na śliwki.
  11. Ciasto piecz w 180 stopniach przez godzinę.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama