Ciasta dyniowe: proste przepisy na tofurnik i piernik
Wegański tofurnik czy prosty piernik na bazie dyni to proste i szybkie ciasta. Podstawą większości ciast dyniowych jest dobrze zrobione puree z tego warzywa, które można wykorzystać od razu bądź zamrozić. Drobno pokrojoną dynię gotujemy bądź pieczemy do miękkości i blendujemy.
Wegański tofurnik czy prosty piernik na bazie dyni to proste i szybkie ciasta. Podstawą większości ciast dyniowych jest dobrze zrobione puree z tego warzywa, które można wykorzystać od razu bądź zamrozić. Drobno pokrojoną dynię gotujemy bądź pieczemy do miękkości i blendujemy.
Przepis na supermodny wegański tofurnik w wersji dyniowej
Składniki:
- 500 g pokruszonych pełnoziarnistych ciastek;
- 6 łyżek miękkiej sojowej margaryny;
- 700 g tofu naturalnego;
- 350 g miękkiego serka sojowego;
- 250 g ugotowanej dyni;
- 312,5 g cukru;
- łyżeczka cynamonu;
- pół łyżeczki otartej gałki muszkatołowej;
- ćwierć łyżeczki mielonych goździków;
- łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Czas wykonania: łącznie 2 godziny
Stopień trudności: łatwy
Z podanych proporcji wychodzą 2 sztuki 23-centymetrowych okrągłych blaszek do tart
Sposób przygotowania:
Drobno zmielone ciastka wrzucamy razem z margaryną do blendera i rozdrabniamy. Rozgrzewamy piekarnik do około 160 stopni, rozprowadzamy zblendowaną miksturę na dnie obu foremek do tart. Blendujemy dynię z tofu na puree, dodajemy przyprawy, cukier, serek sojowy, wanilię i jeszcze chwilę rozdrabniamy, po czym wylewamy masę na przygotowany wcześniej spód. Pieczemy 50 minut, zostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku na dodatkową godzinę i studzimy.
Przepis na beztłuszczowe ciasto dyniowe
Do przygotowania ciast z dyni potrzebne będzie dyniowe puree: możemy je przygotować na dwa sposoby.
gotujemy kawałki dyni bez skóry w małej ilości wody do zmięknięcia (15 minut) i blendujemy.
Ćwiartki dyni pieczemy przez godzinę w 220 stopniach do miękkości, blendujemy miąższ bez pestek.
Składniki:
- 2 szklanki dyniowego puree,
- 1 szklanka jabłek pokrojonych w drobną kostkę,
- 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich,
- 3 ubite jaja,
- 2 szklanki mąki,
- 200 g brązowego cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika,
- sól.
Czas wykonania: 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Z podanych proporcji wychodzi tortownica ciasta o średnicy 26 cm
Sposób przygotowania:
Przesiewamy do dużej miski mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, przyprawy, orzechy, sól i cukier, następnie składniki mokre i mieszamy łyżką. Przelewamy ciasto do leciutko natłuszczonej olejem formy i pieczemy w 170 stopniach godzinę.
Przepis na piernik z dyni
Składniki:
Mokre:
- 1 szklanka dyniowego puree (patrz powyżej),
- 1/3 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki oleju,
- 50 g posiekanych orzechów laskowych i 3 łyżki syropu klonowego (do ozdoby).
Suche:
- 1 szklanka pszennej razowej mąki,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki brązowego cukru,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 3 goździki,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki imbiru,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 ziarenko ziela angielskiego,
- sól.
Czas wykonania: 20 minut
Stopień trudności: łatwy
Z podanych proporcji wychodzi keksówka o wymiarach 20x11 cm
Sposób przygotowania:
Goździki i ziele trzemy w młynku i mieszamy w dużej misce z suchymi składnikami. Po wymieszaniu mokrych składników, dodajemy je do suchych, mieszamy, wsypujemy większość orzechów laskowych i wlewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Posypujemy resztą orzechów i pieczemy 45 minut w 175 stopniach, po czym smarujemy syropem klonowym.
- Dynia jest smaczna i pożywna. Dowiedz się, co można zrobić z dyni do zjedzenia.
- Z roślinami dyniowatymi dobrze komponuje się imbir. Poznaj właściwości zdrowotne tej przyprawy.
- Dynia doskonale nadaje się do słodkich wypieków. Przekonaj się i przygotuj babkę z dyni.