Prosty przepis na ciasto z agrestem i kruszonką
Prosty przepis na ciasto z agrestem i kruszonką
Opublikowano: wtorek, 2 lipca 2019 17:00
Reklama
Agrest jest dość rzadko używanym owocem w polskiej kuchni. Często pomijany, choć zupełnie niesłusznie, ponieważ jest bardzo smaczny i zdrowy. Świetnie sprawdzi się w deserach i przetworach, ze względu na ciekawy, słodko-kwaśny smak. Przygotowaliśmy dla Was bardzo prosty przepis na ciasto z agrestem i kruszonką. Wiosną zamiast agrestu można użyć rabarbaru.
Reklama
Agrest jest dobrym źródłem witamin i składników odżywczych. Posiada mnóstwo witaminy C, a także innych witamin z grupy A,B,E i kwasu foliowego oraz luteiny. Dodatkowo jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny, więc bez problemu mogą go jeść osoby na diecie.
Przepis na proste ciasto z agrestem i kruszonką
Składniki na ciasto z agrestem
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła min. 80% tłuszczu
- 150 g drobnego cukru
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii
- 500 g agrestu + 3 łyżki cukru
Jak przygotować ciasto z agrestem i kruszonką?
- Zimne masło drobno pokroić. Mąkę, masło i cukier wraz z proszkiem i cukrem wanilinowym utrzeć na kruszonkę.
- Kruszonkę podzielić na dwie części. Jedną schować do lodówki.
- Do drugiej części kruszonki dodać jajko i ugnieść masę na gładkie ciasto. Schować na pół godziny go lodówki.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Ciasto z jajkiem ułożyć na spodzie formy. Piec przez 15 minut.
- Agrest zmieszać z 3 łyżkami cukru i dodać na upieczony spód. Posypać kruszonką.
- Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama