Reklama

Słone i słodkie przekąski z ciasta francuskiego to klasyczne finger food, które nie wymagają sztućców ani talerza. Sprawdzą się w pracy, na spotkaniach z przyjaciółmi, przyjęciach i podczas rodzinnych świąt.

Reklama

W trakcie pieczenia ciasto francuskie zwiększa swoją objętość nawet trzykrotnie. Francuskie sakiewki i rożki nie posklejają się, jeśli pomiędzy każdą porcją zachowasz 3-5 cm odstępu.

Ciasto francuskie na słono – sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami

Potrzebujesz:

  • noża,
  • sitka,
  • deski do krojenia,
  • patelni,
  • praski do czosnku,
  • drewnianej łyżki,
  • miski,
  • forma i papier do pieczenia,
  • tarki,
  • silikonowego pędzla.

Składniki na 6 porcji:

Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia

Stopień trudności: łatwe

Sposób wykonania:

  • Pieczarki umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Szpinak opłucz na sitku i zostaw do osuszenia.
  • Cebulę obierz i posiekaj na drobno.
  • Masło rozgrzej na patelni, dodaj cebulkę i smaż do zeszklenia.
  • Do usmażonej cebuli dodaj pieczarki. Smaż wszystko przez 3 minuty.
  • Na patelnię dodaj szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut.
  • Dodaj pieprz i sól. Składniki dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  • Farsz przełóż do miski i zostaw do wystudzenia.
  • Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  • Ciasto francuskie pokrój na 6 kwadratów.
  • Na każdy kwadrat posyp odrobinę sera żółtego i połóż łyżkę farszu.
  • Rogi ciasta złóż do środka.
  • Sakiewki z farszem pieczarkowo-szpinakowym przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  • Jajko wbij do miski i roztrzep widelcem.
  • Silikonowy pędzel zanurz w jajku i posmaruj nim każdą sakiewkę.
  • Całość posyp sezamem i wstaw na kwadrans do piekarnika nagrzanego do 180ºC.

Smacznego!

Ciasto francuskie na słodko – rożki z jabłkami

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • tarki,
  • miski,
  • łyżki,
  • widelca,
  • silikonowego pędzla,
  • formy i papieru do pieczenia.

Składniki:

  • 375 g ciasta francuskiego,
  • 4 jabłka,
  • pół cytryny,
  • 30 g rodzynek,
  • 30 g cukru,
  • 5 g cynamonu,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 20 g gruboziarnistego cukru,
  • 1 łyżka wody.

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób wykonania:

  • Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę.
  • Na tarce o małych oczkach zetrzyj skórkę z cytryny, a z miąższu wyciśnij sok.
  • Do jabłek dodaj skórkę, sok z cytryny, cynamon, cukier, łyżkę mąki i rodzynki.
  • Składniki dokładnie wymieszaj.
  • Jajko wbij do miski, roztrzep widelcem i wymieszaj z łyżką wody.
  • Ciasto francuskie pokrój na 6 kwadratów.
  • Na każdym kwadracie ułóż po łyżce farszu.
  • Silikonowy pędzelek zanurz w jajku i posmaruj nim brzegi ciasta francuskiego.
  • Kwadraty złóż po przekątnej, aby ciastka miały kształt trójkątów.
  • Brzegi ciasta zlep i dociśnij widelcem.
  • Ostrym nożem zrób po 3 dziurki na powierzchni każdego rożka. Taka wentylacja sprawi, że ciasto po upieczeniu będzie kruche i chrupiące.
  • Francuskie rożki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wierzch ciasta posmaruj jajkiem i oprósz gruboziarnistym cukrem..
  • Rożki piecz przez 20-25 minut w temperaturze 220ºC.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama