Przepisy na słodkie i słone przekąski z ciasta francuskiego – rożki i sakiewki
Słone i słodkie przekąski z ciasta francuskiego to klasyczne finger food, które nie wymagają sztućców ani talerza. Sprawdzą się w pracy, na spotkaniach z przyjaciółmi, przyjęciach i podczas rodzinnych świąt.
Słone i słodkie przekąski z ciasta francuskiego to klasyczne finger food, które nie wymagają sztućców ani talerza. Sprawdzą się w pracy, na spotkaniach z przyjaciółmi, przyjęciach i podczas rodzinnych świąt.
W trakcie pieczenia ciasto francuskie zwiększa swoją objętość nawet trzykrotnie. Francuskie sakiewki i rożki nie posklejają się, jeśli pomiędzy każdą porcją zachowasz 3-5 cm odstępu.
Ciasto francuskie na słono – sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami
Potrzebujesz:
- noża,
- sitka,
- deski do krojenia,
- patelni,
- praski do czosnku,
- drewnianej łyżki,
- miski,
- forma i papier do pieczenia,
- tarki,
- silikonowego pędzla.
Składniki na 6 porcji:
- 275 g ciasta francuskiego,
- 200 g świeżego szpinaku baby,
- 300 g pieczarek,
- 100 g żółtego sera (w kawałku),
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 20 g sezamu,
- 2 ząbki czosnku,
- 20 g masła,
- szczypta soli morskiej i kolorowego pieprzu.
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia
Stopień trudności: łatwe
Sposób wykonania:
- Pieczarki umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Szpinak opłucz na sitku i zostaw do osuszenia.
- Cebulę obierz i posiekaj na drobno.
- Masło rozgrzej na patelni, dodaj cebulkę i smaż do zeszklenia.
- Do usmażonej cebuli dodaj pieczarki. Smaż wszystko przez 3 minuty.
- Na patelnię dodaj szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Dodaj pieprz i sól. Składniki dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
- Farsz przełóż do miski i zostaw do wystudzenia.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Ciasto francuskie pokrój na 6 kwadratów.
- Na każdy kwadrat posyp odrobinę sera żółtego i połóż łyżkę farszu.
- Rogi ciasta złóż do środka.
- Sakiewki z farszem pieczarkowo-szpinakowym przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Jajko wbij do miski i roztrzep widelcem.
- Silikonowy pędzel zanurz w jajku i posmaruj nim każdą sakiewkę.
- Całość posyp sezamem i wstaw na kwadrans do piekarnika nagrzanego do 180ºC.
Smacznego!
Ciasto francuskie na słodko – rożki z jabłkami
Potrzebujesz:
- noża,
- deski do krojenia,
- tarki,
- miski,
- łyżki,
- widelca,
- silikonowego pędzla,
- formy i papieru do pieczenia.
Składniki:
- 375 g ciasta francuskiego,
- 4 jabłka,
- pół cytryny,
- 30 g rodzynek,
- 30 g cukru,
- 5 g cynamonu,
- 10 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 20 g gruboziarnistego cukru,
- 1 łyżka wody.
Czas przygotowania: 35 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób wykonania:
- Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę.
- Na tarce o małych oczkach zetrzyj skórkę z cytryny, a z miąższu wyciśnij sok.
- Do jabłek dodaj skórkę, sok z cytryny, cynamon, cukier, łyżkę mąki i rodzynki.
- Składniki dokładnie wymieszaj.
- Jajko wbij do miski, roztrzep widelcem i wymieszaj z łyżką wody.
- Ciasto francuskie pokrój na 6 kwadratów.
- Na każdym kwadracie ułóż po łyżce farszu.
- Silikonowy pędzelek zanurz w jajku i posmaruj nim brzegi ciasta francuskiego.
- Kwadraty złóż po przekątnej, aby ciastka miały kształt trójkątów.
- Brzegi ciasta zlep i dociśnij widelcem.
- Ostrym nożem zrób po 3 dziurki na powierzchni każdego rożka. Taka wentylacja sprawi, że ciasto po upieczeniu będzie kruche i chrupiące.
- Francuskie rożki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wierzch ciasta posmaruj jajkiem i oprósz gruboziarnistym cukrem..
- Rożki piecz przez 20-25 minut w temperaturze 220ºC.
Smacznego!
- Żadne przyjęcie nie obejdzie się bez dobrego jedzenia. Sprawdź, nasze przepisy na zimne przekąski na imprezę.
- Zapowiada się maraton serialowy? Wypróbuj, nasz przepis na niskokaloryczny popcorn!
- Słodka przekąska bez glutenu? Polecamy przepis na ciasto pomarańczowe bez mąki.