Prosty przepis na ciasto czekoladowe z malinami
Prosty przepis na ciasto czekoladowe z malinami
Klasyczne, proste ciasto czekoladowe jest niezastąpione. Jeszcze lepiej smakuje z dodatkiem świeżych owoców. Tak naprawdę do tego przepisu można dorzucić różne owoce sezonowe, orzechy lub inne dodatki. Maliny świetnie komponują się jako dodatek do deserów z czekoladą. Przygotowaliśmy dla Was najłatwiejszy i bardzo szybki przepis na ciasto czekoladowe z malinami. Sprawdzi się kiedy wpadną do Ciebie niezapowiedziani goście albo najdzie Cię ochota na coś słodkiego.
To ciasto składa się podstawowych składników, większość z nich każdy ma pod ręką w domu. Maliny najlepiej smakują od czerwca do września. Poza sezonem możesz wykorzystać mrożone maliny lub inne owoce i dodatki. To przepis podstawowy, który można dopasować do własnych upodobań.
Prosty przepis na ciasto czekoladowe z malinami
Składniki na ciasto z malinami
- 250 g mąki
- 150 ml mleka
- 150 g cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka
- 100 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g malin (lub innych owoców)
Składniki na polewę do ciasta
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowy
- 2 łyżki mleka
Jak przygotować ciasto czekoladowe z malinami?
- Piekarnik nastawić na 180 stopni.
- Czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem. Odstawić do ostygnięcia.
- Jajka zmiksować z cukrem. Dodać resztę składników na ciasto. Zamieszać łyżką lub mikserem.
- Dodać maliny i ponownie zamieszać łyżką.
- Ciasto przelać do brytfanki i piec przez 40 minut, do suchego patyczka.
- Polewa: czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem. Przemieszać rózgą do połączenia składników.
- Wylać na ciasto i wygładzić widelcem.