Reklama

Banany w cieście to propozycja na słodkie śniadanie na ciepło czy smaczną przekąskę w ciągu dnia. Przygotowanie potrawy nie jest skomplikowane i zajmuje ok. 10 minut. Smażone banany doskonale smakują podawane na ciepło, np. oprószone cukrem pudrem czy wiórkami kokosowymi. Potrawa to idealne danie dla dzieci.

Reklama

Banany w cieście to typowy deser azjatycki. Jest szybki do wykonania i delikatny w smaku. Smażone banany można podawać na kilka sposobów, np.: posypane cukrem pudrem, podane z gałką lodów o ulubionym smaku, świeżymi owocami lub polane czekoladą rozpuszczoną w wodnej kąpieli.

Banany w cieście - przepis

Smażone banany to deser, który jest szczególnie uwielbiany przez dzieci. Owoc obtoczony w chrupiącym cieście to pomysł na śniadanie - słodkie i pożywne. Smażone banany można również podawać jako deser na wyjątkowe okazje lub traktować jako smaczną przekąskę w ciągu dnia.

Składniki (na 3 porcje):

  • 3 banany,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki ryżowej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 jajka,
  • 100 ml wody,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • olej do smażenia.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Banany obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Wiórki kokosowe zmiksuj blenderem na proszek.
  • W misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę pszenną, ryżową, ziemniaczaną, rozdrobnione wiórki kokosowe, cukier, sodę oczyszczoną).
  • Jajka połącz z wodą i dodaj do suchych składników.
  • Powstałe ciasto powinno posiadać konsystencję gęstej śmietany (gdy będzie zbyt rzadkie - dodaj mąki, a gdy zbyt gęste - odrobinę wody).
  • W rondlu rozgrzej olej.
  • Kawałki bananów maczaj w cieście i wrzucaj partiami na gorący tłuszcz.
  • Usmażone banany odkładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Deser posyp cukrem pudrem i podawaj na ciepło.

Smacznego!

Banany w cieście przygotowuje się na patelni, ale można również je upiec w piekarniku. Wystarczy postępować zgodnie z wyżej wymienionymi wskazówkami, a finalnie obtoczone w cieście owoce, przełożyć do piekarnika i piec, aż się zarumienią - ok. 10 minut.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama