Aquafaba od kilku lat jest bardzo popularna wśród wegan i osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem. Większość z nas nie ma jednak świadomości, że woda po cieciorce z puszki ma niezwykłe zastosowanie w kuchni. To idealny wegański zamiennik jajka, który świetnie nada się do ciast, bez, a także kremów czy majonezu.

Reklama

Co to jest aquafaba?

Aquafaba to płyn z konserwy po roślinach strączkowych. Składnik ten odkrył francuski kucharz Joël Roessel, który poszukiwał wegańskiego zamiennika dla jajka. Płyn ten nie występuje jednak tylko w puszkach, można także wykorzystać wodę po gotowaniu strączków. Najczęściej do pozyskania aquafaby wykorzystuje się ciecierzycę, ale np. woda po fasoli też świetnie się sprawdzi. Nazwa pochodzi o połączenia dwóch łacińskich słów aqua - woda oraz faba - fasola.

Woda po cieciorce jest wegańskim odpowiednikiem białka jajka. Dodatkowo da się ją ubić. Można więc wykorzystywać ją do wielu dań gdzie niezbędne jest jajko, białko lub nawet bita śmietana - do bez, ciast czy kremu czekoladowego.

Aquafaba - właściwości

Aquafaba jest niskokaloryczna, nadaje się wiec dla osób z nadwagą i na diecie redukcyjnej. Jest to bezglutenowy, wegański zamiennik jajka. W jej skład wchodzą jedynie skrobia i białko.

Woda po strączkach jest łatwa do spienienia, dzięki czemu idealnie sprawdzi się w wegańskiej bezie. Dodatkowym plusem jest jej delikatny, prawie niewyczuwalny smak. Dzięki temu możemy ją doprawić według własnych upodobań.

Zobacz także

Według naukowców i lekarzy aquafaba może mieć silne działanie antyoksydacyjne, nie zostało to jednak jeszcze oficjalnie potwierdzone.

Aquafaba - sprawdzone przepisy

Przepis na krem czekoladowy z aquafaby

  • płyn z jednej puszki po ciecierzycy
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 1 łyżka kakao

Czekoladę rozpuszczamy na parze. Aquafabę ubijamy ze szczyptom soli na wysokich obrotach. Do ubitej aqufaby wlewamy lekko ostudzoną czekoladę, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy kakao i miksujemy jeszcze 2-3 minuty. Do pucharków wrzucamy sezonowe owoce i przykrywamy je musem czekoladowym.

Przepis na wegański majonez z aquafabą

Wegański majonez jest niezwykle prosty, wystarczy wykorzystać swój ulubiony przepis a jajko zamienić na aquafabę. Ja szczególnie polecam ten przepis:

  • woda z jednej puszki po ciecierzycy
  • 2 szklanki oleju
  • łyżka musztardy
  • łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • sól czarna lub zwykła, świeżo mielony pieprz oraz cukier puder do smaku

Wszystkie składniki prócz oleju zblendować w wysokim i wąskim naczyniu. Można użyć klasycznej koncówki, ale najlepiej się sprawdzi koncówka do ubijania piany. Następnie powoli dolewamy olej, cały czas miksując. Jak majonez z gęstnieje dopraw do smaku. Gotowy sos można trzymać w lodówce 2-3 tygodnie.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama