Reklama

Gruszki w occie to jeden z pysznych i półwytrawnych sposobów na świetne przetwory. Najlepsze w tym celu są małe okazy, najlepiej równiej wielkości. Duże owoce warto pokroić w ósemki lub ćwiartki. W occie wyśmienicie sprawdzają się twarde odmiany gruszek, takie jak np. paryżanka lub bergamotka.

Reklama

Pozbawione szypułek, gniazd nasiennych i obrane gruszki należy od razu umieścić w misce z wodą z sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Uchroni to miąższ przed nieestetycznymi, brązowymi plamami.

Gruszki w occie jabłkowym z kardamonem – przepis

Składniki na 2 litrowe słoiki:

  • 1 kg twardych, dojrzałych gruszek,
  • pół litra octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • 4 goździki,
  • pół szklanki wody,
  • 30 dag cukru,
  • 1-2 litry wody,
  • sok z jednej cytryny.

Czas przygotowania: 20 minut + 15 minut pasteryzacji

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Do dużej miski wlej 1-2 litry wody i wciśnij sok z całej cytryny.

2. Gruszki umyj, obierz, pokrój (wzdłuż – małe na pół, a duże na ćwiartki) i pozbaw gniazd nasiennych. Wrzucaj przygotowane owoce do cytrynowej wody.

3. W garnku zagotuj ocet z cukrem, wodą i przyprawami.

4. Do wrzącej zalewy dodaj gruszki i gotuj przez około 10 minut.

5.Do wyparzonych wcześniej wrzątkiem lub w piekarniku słoików wkładaj gruszki, zalej wrzącą zalewą, tak by u góry było około 2 cm przestrzeni.

6. Pasteryzuj przez około 15 minut w garnku, w którym woda sięga do ¾ słoików. Odstaw do ostygnięcia denkiem do góry. Przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Gruszki w occie z goździkami i cynamonem – przepis

Składniki na 3 litrowe słoiki:

  • 2 kg twardych, dojrzałych gruszek równej wielkości,
  • 1 szklanka cukru,
  • pół szklanki octu,
  • 2 szklanki przegotowanej wody,
  • garść goździków,
  • 1 opakowanie cynamonu,
  • 1-2 litry wody,
  • cytryna.

Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pasteryzacja

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Do dużej miski wlej 1-2 litry wody i wciśnij sok z całej cytryny.

2. Gruszki umyj, obierz, pokrój (wzdłuż – małe na pół, a duże na ćwiartki) i pozbaw gniazd nasiennych. Wrzucaj obrane owoce do cytrynowej wody.

3. W dużym garnku zagotuj 2 szklanki wody z cukrem i octem. Dodaj gruszki i gotuj – bez przykrycia – przez około 5 minut.

4. Do wyparzonych wcześniej wrzątkiem lub w piekarniku słoików wrzuć 1-3 goździki oraz szczyptę cynamonu. Włóż gruszki i wlej zalewę, tak by u góry pozostało około 2 cm przestrzeni.

5. Słoiki pasteryzuj przez około 15 minut w garnku, w którym woda sięga do ¾ słoików. Odstaw do ostygnięcia denkiem do góry. Przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Gruszki karmelizowane w occie balsamicznym z miodem – przepis

Przygotowane w ten sposób gruszki są wyśmienitym i wykwintnym dodatkiem do obiadu.

Składniki na 3 porcje:

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Umyj, obierz i pokrój gruszki wzdłuż w ósemki. Usuń gniazda nasienne.

2. Na patelni rozprowadź miód i podsmażaj na nim owoce do czasu, gdy zmiękną. Dodaj ocet balsamiczny i gdy sos zgęstnieje wlej oliwę i wsyp sól.

Gruszki w occie z imbirem i chili – przepis

Składniki na 2 litrowe słoiki:

  • 1 kg twardych, dojrzałych gruszek,
  • 250 dag cukru,
  • 350 ml octu winnego białego,
  • 350 ml wody,
  • około 1-2 cm kawałek imbiru,
  • 1 łyżeczka mielonej papryczki chili,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • opakowanie goździków,
  • skórka otarta z jednej cytryny.

Czas przygotowania: 20 minut + 15 minut pasteryzacji

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1.Gruszki umyj, obierz, pokrój (wzdłuż – małe na pół, a duże na ćwiartki) i pozbaw gniazd nasiennych. W każdą cząstkę wbij jeden goździk.

3. W garnku zagotuj wodę z cukrem i octem. Wrzuć pocięte w paski, zmiażdżone kawałki imbiru, chili, cynamon, skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową.

4. Dodaj gruszki i gotuj – bez przykrycia – przez około 10 minut.

5. Do wyparzonych wcześniej wrzątkiem lub w piekarniku słoików włóż gruszki i wlej wrzącą zalewę, tak by u góry pozostało około 2 cm przestrzeni.

5. Słoiki pasteryzuj przez około 15 minut w garnku, w którym woda sięga do ¾ słoików. Odstaw do ostygnięcia denkiem do góry. Przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama