Gruszki w occie – wykwintny dodatek do potraw – 4 najlepsze przepisy
Gruszki w occie to jeden z pysznych i półwytrawnych sposobów na świetne przetwory. Najlepsze w tym celu są małe okazy, najlepiej równiej wielkości. Duże owoce warto pokroić w ósemki lub ćwiartki. W occie wyśmienicie sprawdzają się twarde odmiany gruszek, takie jak np. paryżanka lub bergamotka.
Gruszki w occie to jeden z pysznych i półwytrawnych sposobów na świetne przetwory. Najlepsze w tym celu są małe okazy, najlepiej równiej wielkości. Duże owoce warto pokroić w ósemki lub ćwiartki. W occie wyśmienicie sprawdzają się twarde odmiany gruszek, takie jak np. paryżanka lub bergamotka.
Pozbawione szypułek, gniazd nasiennych i obrane gruszki należy od razu umieścić w misce z wodą z sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Uchroni to miąższ przed nieestetycznymi, brązowymi plamami.
Gruszki w occie jabłkowym z kardamonem – przepis
Składniki na 2 litrowe słoiki:
- 1 kg twardych, dojrzałych gruszek,
- pół litra octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka kardamonu,
- 4 goździki,
- pół szklanki wody,
- 30 dag cukru,
- 1-2 litry wody,
- sok z jednej cytryny.
Czas przygotowania: 20 minut + 15 minut pasteryzacji
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski wlej 1-2 litry wody i wciśnij sok z całej cytryny.
2. Gruszki umyj, obierz, pokrój (wzdłuż – małe na pół, a duże na ćwiartki) i pozbaw gniazd nasiennych. Wrzucaj przygotowane owoce do cytrynowej wody.
3. W garnku zagotuj ocet z cukrem, wodą i przyprawami.
4. Do wrzącej zalewy dodaj gruszki i gotuj przez około 10 minut.
5.Do wyparzonych wcześniej wrzątkiem lub w piekarniku słoików wkładaj gruszki, zalej wrzącą zalewą, tak by u góry było około 2 cm przestrzeni.
6. Pasteryzuj przez około 15 minut w garnku, w którym woda sięga do ¾ słoików. Odstaw do ostygnięcia denkiem do góry. Przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Gruszki w occie z goździkami i cynamonem – przepis
Składniki na 3 litrowe słoiki:
- 2 kg twardych, dojrzałych gruszek równej wielkości,
- 1 szklanka cukru,
- pół szklanki octu,
- 2 szklanki przegotowanej wody,
- garść goździków,
- 1 opakowanie cynamonu,
- 1-2 litry wody,
- cytryna.
Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pasteryzacja
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski wlej 1-2 litry wody i wciśnij sok z całej cytryny.
2. Gruszki umyj, obierz, pokrój (wzdłuż – małe na pół, a duże na ćwiartki) i pozbaw gniazd nasiennych. Wrzucaj obrane owoce do cytrynowej wody.
3. W dużym garnku zagotuj 2 szklanki wody z cukrem i octem. Dodaj gruszki i gotuj – bez przykrycia – przez około 5 minut.
4. Do wyparzonych wcześniej wrzątkiem lub w piekarniku słoików wrzuć 1-3 goździki oraz szczyptę cynamonu. Włóż gruszki i wlej zalewę, tak by u góry pozostało około 2 cm przestrzeni.
5. Słoiki pasteryzuj przez około 15 minut w garnku, w którym woda sięga do ¾ słoików. Odstaw do ostygnięcia denkiem do góry. Przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Gruszki karmelizowane w occie balsamicznym z miodem – przepis
Przygotowane w ten sposób gruszki są wyśmienitym i wykwintnym dodatkiem do obiadu.
Składniki na 3 porcje:
- 2-3 dojrzałe i twarde gruszki,
- 6 łyżek płynnego miodu, np. wielokwiatowego,
- szczypta soli,
- 150ml octu balsamicznego,
- 2-3 łyżki oliwy.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Umyj, obierz i pokrój gruszki wzdłuż w ósemki. Usuń gniazda nasienne.
2. Na patelni rozprowadź miód i podsmażaj na nim owoce do czasu, gdy zmiękną. Dodaj ocet balsamiczny i gdy sos zgęstnieje wlej oliwę i wsyp sól.
Gruszki w occie z imbirem i chili – przepis
Składniki na 2 litrowe słoiki:
- 1 kg twardych, dojrzałych gruszek,
- 250 dag cukru,
- 350 ml octu winnego białego,
- 350 ml wody,
- około 1-2 cm kawałek imbiru,
- 1 łyżeczka mielonej papryczki chili,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- opakowanie goździków,
- skórka otarta z jednej cytryny.
Czas przygotowania: 20 minut + 15 minut pasteryzacji
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1.Gruszki umyj, obierz, pokrój (wzdłuż – małe na pół, a duże na ćwiartki) i pozbaw gniazd nasiennych. W każdą cząstkę wbij jeden goździk.
3. W garnku zagotuj wodę z cukrem i octem. Wrzuć pocięte w paski, zmiażdżone kawałki imbiru, chili, cynamon, skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową.
4. Dodaj gruszki i gotuj – bez przykrycia – przez około 10 minut.
5. Do wyparzonych wcześniej wrzątkiem lub w piekarniku słoików włóż gruszki i wlej wrzącą zalewę, tak by u góry pozostało około 2 cm przestrzeni.
5. Słoiki pasteryzuj przez około 15 minut w garnku, w którym woda sięga do ¾ słoików. Odstaw do ostygnięcia denkiem do góry. Przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Smacznego!
- Niskokaloryczne gruszki to bogactwo wielu cennych składników odżywczych i witamin. Poznaj 6 powodów, dla których warto je jeść.
- Jesienne warzywa i owoce doskonale sprawdzają się w roli przetworów. Koniecznie wypróbuj przepis na patisony w occie.
- Placek z owocami w wersji wytrawnej z serem pleśniowym? Czemu nie! Oto sprawdzony przepis na tartę z gruszkami.