Reklama

Młodą kapustę warto przyrządzić w formie surówki, a także z koperkiem i śmietaną. Ciekawą odmianą jest dodanie do warzywa boczku bądź pomidorów.

Reklama

Młodą kapustę można przyrządzić na wiele sposobów. Warzywo jest wyjątkowo smaczne i zdrowe, a to za sprawą cennych wartości odżywczych. Wbrew pozorom sama kapusta nie jest ciężkostrawna. Odpowiada za nią obecność nieodpowiednich dodatków, np. kiełbasy. Młode warzywo można przyrządzić w wersji dietetycznej, np. z koperkiem.

Właściwości młodej kapusty

Młoda kapusta zawiera witaminy i minerały. Ponadto warzywo to posiada inne właściwości:

  • zapobiega anemii,
  • wzmacnia odporność,
  • wspiera leczenie chorych stawów,
  • pomaga zredukować kaca,
  • wpływa na piękne włosy, skórę i paznokcie,
  • redukuje guzy i obrzęki,
  • jest niskokaloryczne,
  • jest bogate w witaminy z grup A, B, E i K,
  • zawiera wapń, magnez, potas, siarkę, żelazo oraz kwas foliowy.

Surówka z młodą kapustą

Surówka z młodą kapustą świetnie smakuje samodzielnie lub jako dodatek do dania głównego.

Składniki:

  • 1 główka poszatkowanej młodej kapusty,
  • 1 posiekanej cebuli dymki wraz ze szczypiorkiem,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz i inne przyprawy.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki należy połączyć, wymieszać i przyprawić. Przed podaniem warto schłodzić surówkę w lodówce.

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i śmietaną

Młodą kapustę zasmażaną z koperkiem i śmietaną warto podać z ziemniakami i mięsem.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • Pęczek świeżego kopru,
  • Opakowanie śmietany 18%,
  • 1 kostka bulionowa lub warzywna,
  • 2 łyżki masła,
  • Sól, pieprz i inne przyprawy.

Sposób przygotowania:

W rondlu roztop masło, wrzuć poszatkowaną kapustę, pół szklanki wody oraz kostkę bulionową i gotuj na wolnym ogniu. Kiedy warzywo będzie miękkie, dodaj koperek oraz przyprawy. Doprowadź danie do wrzenia, po czym wyłącz ogień i zapraw śmietaną.

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem to świetna potrawa do pieczonych ziemniaków lub chleba.

Składniki:

  • Główka młodej kapusty,
  • Pęczek szczypiorku,
  • Pęczek pietruszki,
  • 200 g świeżego boczku,
  • 2 łyżki oleju,
  • Przyprawy.

Sposób przygotowania:

Na początku poszatkuj kapustę, dopraw ją solą i przyprawami, a następnie podduś na oleju. Gdy zmięknie, dodaj koperek i pietruszkę, wymieszaj i duś dalej. W tym czasie pokrój boczek, podpiecz na suchej patelni (by się wytopił tłuszcz), odsącz i dodaj do kapusty. Całość wymieszaj i wyłącz ogień.

Młoda kapusta w pomidorach

Młoda kapusta w pomidorach to idealna potrawa na obiad lub kolację. Możesz ją podawać samodzielnie lub jako dodatek do ziemniaków, chleba czy mięs.

Składniki:

  • 1 główka poszatkowanej młodej kapusty,
  • 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę,
  • 1 obrana i posiekana cebula,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • Woda,
  • Przyprawy.

Sposób przygotowania:

Do garnka włóż kapustę, marchew, pomidory oraz dowolne przyprawy (według uznania). Dolej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez kwadrans. Dodaj ocet balsamiczny oraz szczyptę soli i cukru. Na patelnię wlej olej, wrzuć cebulę i czosnek i podsmaż. Następnie połącz warzywa z kapustą, wymieszaj i wyłącz ogień.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama