4 przepisy na przyrządzenie młodej kapusty
Młodą kapustę warto przyrządzić w formie surówki, a także z koperkiem i śmietaną. Ciekawą odmianą jest dodanie do warzywa boczku bądź pomidorów.
Młodą kapustę warto przyrządzić w formie surówki, a także z koperkiem i śmietaną. Ciekawą odmianą jest dodanie do warzywa boczku bądź pomidorów.
Młodą kapustę można przyrządzić na wiele sposobów. Warzywo jest wyjątkowo smaczne i zdrowe, a to za sprawą cennych wartości odżywczych. Wbrew pozorom sama kapusta nie jest ciężkostrawna. Odpowiada za nią obecność nieodpowiednich dodatków, np. kiełbasy. Młode warzywo można przyrządzić w wersji dietetycznej, np. z koperkiem.
Właściwości młodej kapusty
Młoda kapusta zawiera witaminy i minerały. Ponadto warzywo to posiada inne właściwości:
- zapobiega anemii,
- wzmacnia odporność,
- wspiera leczenie chorych stawów,
- pomaga zredukować kaca,
- wpływa na piękne włosy, skórę i paznokcie,
- redukuje guzy i obrzęki,
- jest niskokaloryczne,
- jest bogate w witaminy z grup A, B, E i K,
- zawiera wapń, magnez, potas, siarkę, żelazo oraz kwas foliowy.
Surówka z młodą kapustą
Surówka z młodą kapustą świetnie smakuje samodzielnie lub jako dodatek do dania głównego.
Składniki:
- 1 główka poszatkowanej młodej kapusty,
- 1 posiekanej cebuli dymki wraz ze szczypiorkiem,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz i inne przyprawy.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy połączyć, wymieszać i przyprawić. Przed podaniem warto schłodzić surówkę w lodówce.
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i śmietaną
Młodą kapustę zasmażaną z koperkiem i śmietaną warto podać z ziemniakami i mięsem.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty,
- Pęczek świeżego kopru,
- Opakowanie śmietany 18%,
- 1 kostka bulionowa lub warzywna,
- 2 łyżki masła,
- Sól, pieprz i inne przyprawy.
Sposób przygotowania:
W rondlu roztop masło, wrzuć poszatkowaną kapustę, pół szklanki wody oraz kostkę bulionową i gotuj na wolnym ogniu. Kiedy warzywo będzie miękkie, dodaj koperek oraz przyprawy. Doprowadź danie do wrzenia, po czym wyłącz ogień i zapraw śmietaną.
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem to świetna potrawa do pieczonych ziemniaków lub chleba.
Składniki:
- Główka młodej kapusty,
- Pęczek szczypiorku,
- Pęczek pietruszki,
- 200 g świeżego boczku,
- 2 łyżki oleju,
- Przyprawy.
Sposób przygotowania:
Na początku poszatkuj kapustę, dopraw ją solą i przyprawami, a następnie podduś na oleju. Gdy zmięknie, dodaj koperek i pietruszkę, wymieszaj i duś dalej. W tym czasie pokrój boczek, podpiecz na suchej patelni (by się wytopił tłuszcz), odsącz i dodaj do kapusty. Całość wymieszaj i wyłącz ogień.
Młoda kapusta w pomidorach
Młoda kapusta w pomidorach to idealna potrawa na obiad lub kolację. Możesz ją podawać samodzielnie lub jako dodatek do ziemniaków, chleba czy mięs.
Składniki:
- 1 główka poszatkowanej młodej kapusty,
- 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę,
- 1 obrana i posiekana cebula,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 2 łyżeczki oliwy,
- Woda,
- Przyprawy.
Sposób przygotowania:
Do garnka włóż kapustę, marchew, pomidory oraz dowolne przyprawy (według uznania). Dolej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez kwadrans. Dodaj ocet balsamiczny oraz szczyptę soli i cukru. Na patelnię wlej olej, wrzuć cebulę i czosnek i podsmaż. Następnie połącz warzywa z kapustą, wymieszaj i wyłącz ogień.
- Sok z kiszonej kapusty zawiera bakteriocyny, które pomagają przy dolegliwościach pokarmowych. Poznaj inne właściwości soku z kiszonej kapusty.
- Nie masz pomysłu na to, co zrobić z kapusty kwaszonej? Zobacz, najlepsze przepisy na kapustę.
- Czy wiesz, że kiszona kapusta to naturalny sposób na zdrowie? Zobacz właściwości kiszonej kapusty, dla których warto ją jeść.