Reklama

Deser z truskawek, np. truskawki z bitą śmietaną, jest prosty i smaczny. Przygotowanie owoców w syropie sprawi, że będziemy mieć do nich dostęp także zimą. Na romantycznej kolacji wspaniale sprawdzą się truskawki z serkiem mascarpone lub truskawki karmelizowane z lodami.

Reklama

Truskawki z bitą śmietaną

Do przygotowania truskawek z bitą śmietaną będą potrzebne:

  • 1 kilogram truskawek,
  • 0,5 litra śmietanki 36%,
  • czubata łyżka cukru pudru,
  • kilka kropli ulubionego aromatu lub olejku,
  • wiórki kokosowe.

Sposób przygotowania:

Truskawki umyj i dokładnie osusz. Ubij śmietanę na sztywno, dodając powoli cukier i wybrany zapach. Do ubitej śmietany dodaj truskawki. Możesz przełożyć śmietanę do innej miski, przekładając warstwy: raz z bitej śmietany, raz z owoców. Całość posyp wiórkami kokosowymi.

Truskawki z serkiem mascarpone

Składniki na truskawki z serkiem mascarpone:

  • 200 gramów truskawek,
  • 200 gramów mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 200 mililitrów mocno schłodzonego gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany kremówki,
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej,
  • listki mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  • Śmietanę ubij na sztywną pianę i dodaj do niej serek mascarpone. Jogurt – jeśli wybrałeś tę opcję - wymieszaj z serkiem. Do kremu wsyp cukier puder.
  • Wrzuć truskawki do garnka, a kiedy zaczną się gotować dodaj mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj składniki tak, by otrzymać żelową konsystencję.
  • Krem i truskawki włóż do miseczek i udekoruj listkami mięty. Włóż deser do lodówki, aby go schłodzić.

Truskawki karmelizowane

Składniki na truskawki karmelizowane:

  • 1 kilogram truskawek,
  • bazylia,
  • 200 gramów cukru,
  • 2 pomarańcze.

Sposób przygotowania:

Umyj owoce i usuń szypułki z truskawek. Wsyp cukier na patelnię i poczekaj aż się skarmelizuje na jasnobrązowy kolor. Dodaj cząstki pomarańczy oraz truskawki, a bazylię posiekaj. Wszystko smaż dotąd, aż cukier się rozpuści. Zanim zdejmiesz patelnię z ognia, wrzuć pokrojoną bazylię. Możesz podawać je na ciepło lub włożyć do lodówki. W obu wersjach będą pyszne.

Truskawki w syropie

Składniki na truskawki w syropie:

  • 1,5 kilograma truskawek,
  • 750 gramów cukru,
  • 0,5 szklanki wody.

Przygotuj też słoiki, do których przełożysz truskawki w syropie. Będziesz mógł się nimi delektować wtedy, kiedy będziesz miał ochotę na smaczny deser.

Sposób przygotowania:

  • Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Wlej 0,5 szklanki wody do dużego garnka. Dosyp truskawki. Gotuj je na wolnym ogniu i mieszaj co jakiś czas. W międzyczasie wyparz słoiki.
  • Kiedy truskawki puszczą sok, dosyp do nich cukru i zamieszaj. Całość gotuj około 30 minut, aż sok zgęstnieje. Truskawki razem z syropem włóż do słoików i zakręć. Słoiki wstaw do dużego garnka i pasteryzuj (tzn. zagotuj w słoikach) 10 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki z garnka, odwróć do góry dnem, ustaw na ściereczce. W tej pozycji pozostaw słoiki, aby ostygły.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama