Jak zrobić deser z truskawek: przepis na truskawki z serkiem mascarpone, karmelizowane, z bitą śmietaną i w syropie
Deser z truskawek, np. truskawki z bitą śmietaną, jest prosty i smaczny. Przygotowanie owoców w syropie sprawi, że będziemy mieć do nich dostęp także zimą. Na romantycznej kolacji wspaniale sprawdzą się truskawki z serkiem mascarpone lub truskawki karmelizowane z lodami.
Deser z truskawek, np. truskawki z bitą śmietaną, jest prosty i smaczny. Przygotowanie owoców w syropie sprawi, że będziemy mieć do nich dostęp także zimą. Na romantycznej kolacji wspaniale sprawdzą się truskawki z serkiem mascarpone lub truskawki karmelizowane z lodami.
Truskawki z bitą śmietaną
Do przygotowania truskawek z bitą śmietaną będą potrzebne:
- 1 kilogram truskawek,
- 0,5 litra śmietanki 36%,
- czubata łyżka cukru pudru,
- kilka kropli ulubionego aromatu lub olejku,
- wiórki kokosowe.
Sposób przygotowania:
Truskawki umyj i dokładnie osusz. Ubij śmietanę na sztywno, dodając powoli cukier i wybrany zapach. Do ubitej śmietany dodaj truskawki. Możesz przełożyć śmietanę do innej miski, przekładając warstwy: raz z bitej śmietany, raz z owoców. Całość posyp wiórkami kokosowymi.
Truskawki z serkiem mascarpone
Składniki na truskawki z serkiem mascarpone:
- 200 gramów truskawek,
- 200 gramów mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 200 mililitrów mocno schłodzonego gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany kremówki,
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej,
- listki mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Śmietanę ubij na sztywną pianę i dodaj do niej serek mascarpone. Jogurt – jeśli wybrałeś tę opcję - wymieszaj z serkiem. Do kremu wsyp cukier puder.
- Wrzuć truskawki do garnka, a kiedy zaczną się gotować dodaj mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj składniki tak, by otrzymać żelową konsystencję.
- Krem i truskawki włóż do miseczek i udekoruj listkami mięty. Włóż deser do lodówki, aby go schłodzić.
Truskawki karmelizowane
Składniki na truskawki karmelizowane:
- 1 kilogram truskawek,
- bazylia,
- 200 gramów cukru,
- 2 pomarańcze.
Sposób przygotowania:
Umyj owoce i usuń szypułki z truskawek. Wsyp cukier na patelnię i poczekaj aż się skarmelizuje na jasnobrązowy kolor. Dodaj cząstki pomarańczy oraz truskawki, a bazylię posiekaj. Wszystko smaż dotąd, aż cukier się rozpuści. Zanim zdejmiesz patelnię z ognia, wrzuć pokrojoną bazylię. Możesz podawać je na ciepło lub włożyć do lodówki. W obu wersjach będą pyszne.
Truskawki w syropie
Składniki na truskawki w syropie:
- 1,5 kilograma truskawek,
- 750 gramów cukru,
- 0,5 szklanki wody.
Przygotuj też słoiki, do których przełożysz truskawki w syropie. Będziesz mógł się nimi delektować wtedy, kiedy będziesz miał ochotę na smaczny deser.
Sposób przygotowania:
- Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Wlej 0,5 szklanki wody do dużego garnka. Dosyp truskawki. Gotuj je na wolnym ogniu i mieszaj co jakiś czas. W międzyczasie wyparz słoiki.
- Kiedy truskawki puszczą sok, dosyp do nich cukru i zamieszaj. Całość gotuj około 30 minut, aż sok zgęstnieje. Truskawki razem z syropem włóż do słoików i zakręć. Słoiki wstaw do dużego garnka i pasteryzuj (tzn. zagotuj w słoikach) 10 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki z garnka, odwróć do góry dnem, ustaw na ściereczce. W tej pozycji pozostaw słoiki, aby ostygły.
Smacznego!
- Nie ma nic lepszego niż samodzielnie wykonane orzeźwiające desery. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na domowe lody bananowe.
- Sałata i nasiona goji to świetne dodatki do pysznych smoothie. Sprawdź pomysły na proste i zdrowe desery i przekąski - koktajle z truskawek.
- Masz ochotę na lekki obiad z owocami? Proponujemy naleśniki na słodko z truskawkami i serkiem.