Jak zrobić kompot ze świeżych i suszonych śliwek? Dlaczego warto pić kompot śliwkowy?
Kompot ze śliwek jest smaczny i rozgrzewający. Zawiera witaminy C i A oraz potas, wapń, magnez i żelazo. Kompot można przygotować ze świeżych i suszonych owoców. Napój nadaje się do pasteryzacji w słoikach oraz wypicia na świeżo.
Kompot ze śliwek jest smaczny i rozgrzewający. Zawiera witaminy C i A oraz potas, wapń, magnez i żelazo. Kompot można przygotować ze świeżych i suszonych owoców. Napój nadaje się do pasteryzacji w słoikach oraz wypicia na świeżo.
Śliwki możesz jeść samodzielnie lub dodać do zup, sałatek, wypieków, deserów i mięs. Z owoców warto zrobić sosy lub przetwory, na przykład kompoty lub powidła.
Wartości odżywcze kompotu ze śliwek
Kompot ze śliwek jest źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu oraz witaminy A i C. Picie napoju korzystnie wpływa na:
- podniesienie odporności,
- rozgrzanie zmarzniętego ciała (na przykład podczas przeziębienia lub w chłodne dni),
- zapobieganie nowotworom,
- przyśpieszenie trawienia,
- poprawę wyglądu włosów, paznokci i skóry,
- zwalczenie stanów zapalnych w organizmie.
Kompot ze świeżych śliwek z cukrem trzcinowym i goździkami
Kompoty ze świeżych śliwek są prostymi i szybkimi przetworami na zimę. Możesz wlać je do słoików i pasteryzować lub wypić bezpośrednio po przyrządzeniu. Dzięki zawekowaniu słoików napój może przetrwać kilka lat.
Składniki:
- 1 kilogram śliwek,
- 1 litr wody,
- 10 łyżek cukru trzcinowego,
- 10 goździków,
- 1 laska cynamonu.
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Do wody wsyp cukier, laskę cynamonu oraz goździki i zagotuj do wrzenia.
- Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki.
- Owoce przełóż do słoików jednolitrowych.
- Śliwki zalej gorącą wodą z cukrem (tak, by wszystkie owoce były pokryte syropem).
- Słoiki zakręć, włóż do garnka i zalej wodą (pod wysokość wieczek).
- Całość gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- Wyjmij słoiki, ustaw je na ręczniku do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.
- Kompot przechowuj w ciemnym miejscu.
Dobra rada: Do przygotowania kompotu możesz użyć też cukru białego. Napój będzie równie smaczny, gdy pozostawisz pestki w śliwkach. Jeśli zależy ci na wypiciu kompotu tuż po przyrządzeniu, zagotuj owoce z wodą i cukrem.
Jak zrobić kompot z suszonych śliwek, czerwonego wina i skórki pomarańczy?
Kompot z suszonych śliwek sprawdzi się, gdy nie masz świeżych owoców. Napój możesz podawać schłodzony lub na ciepło. Kompot z suszonych śliwek dobrze komponuje się z daniami mięsnymi.
Składniki:
- 300 gramów suszonych śliwek,
- 2 litry wody,
- sparzona i posiekana skórka z 1 pomarańczy,
- 4 łyżki rodzynek,
- sok z jednej cytryny,
- 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego,
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego,
- 2 łyżki miodu.
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Śliwki i rodzynki zalej letnią wodą i pozostaw na godzinę, by zmiękły.
- Zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć, dodaj śliwki, rodzynki, skórkę pomarańczy, cynamon oraz miód.
- Całość gotuj przez 5 minut.
- Do lekko ostudzonego kompotu dodaj sok z cytryny oraz wino, zamieszaj i odstaw na godzinę.
- Przed podaniem kompot możesz podgrzać.
Dobra rada: Kompot z suszonych śliwek możesz urozmaicić innymi owocami, na przykład świeżym jabłkiem, gruszką lub cząstkami pomarańczy. Napój świetnie smakuje również bez miodu i wina.
Smacznego!
- Na Boże Narodzenie nie może zabraknąć kompotu. Sprawdź przepis na wigilijny kompot z suszu.
- Zakwas z buraków wzmacnia odporność organizmu. Zakwas z buraków: właściwości, jak zrobić?
- Napój izotoniczny uzupełnia poziom wody i elektrolitów we krwi. Jak zrobić w domu napój izotoniczny?