Reklama

Ryż zapiekany jest szybki i prosty w przygotowaniu. Z dodatkiem owoców lub warzyw można przy jego użyciu stworzyć pyszne i aromatyczne dania.

Reklama

Ryż bogaty jest w węglowodany. Zawiera potas, magnez, żelazo i cynk. Poleca się go osobom nietolerującym białka, na diecie lekkostrawnej i bezglutenowej oraz dbającym o linię.

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż gotowany na mleku i zapieczony z aromatycznymi jabłkami to idealny pomysł na słodkie danie dla całej rodziny.

Potrzebujesz:

  • naczynia żaroodpornego,
  • miski,
  • garnka.

Składniki:

  • 200 g ryżu,
  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 4 jabłka,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół cytryny,
  • 1 łyżka cynamonu.

Sos:

  • 150 ml śmietany 18%,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 70 g cukru pudru.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj mleko.
  • Dodaj do niego 2 łyżeczki soli.
  • Wsyp ryż.
  • Gotuj przez około 15 minut.
  • Gdy ryż wchłonie płyn, garnek odstaw i przykryj na 30 minut.
  • Jabłka umyj, wytnij gniazda.
  • Zetrzyj na tarce.
  • Na patelni rozpuść masło, dodaj jabłka, 2 łyżki cukru.
  • Nad patelnią wyciśnij połówkę cytryny.
  • Dodaj cynamon.
  • Zamieszaj i zdejmij z palnika.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj roztopionym masłem.
  • Ryż podziel na dwie części.
  • Pierwszą część ryżu ułóż w naczyniu.
  • Przełóż prażonymi jabłkami.
  • Jabłka zakryj drugą częścią ryżu.
  • Do miski nalej śmietany, cukru wanilinowego, szczyptę gałki muszkatołowej i cukier puder.
  • Mieszaj, aż powstanie sos.
  • Nałóż na powierzchnie ryżu przygotowany sos.
  • Ryż zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz przez pół godziny.

Smacznego!

Ryż zapiekany na mleku kokosowym z malinami

Ryż zapiekany na mleku można podawać na zimno i gorąco. Z dodatkiem malin tworzy pyszną i aromatyczną kompozycję.

Potrzebujesz:

  • naczynia żaroodpornego.

Składniki:

  • 100 g ryżu arborio,
  • 500 ml mleka kokosowego,
  • 500 ml mleka krowiego,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 laska wanilii,
  • 2 łyżki masła.

Czas przygotowania: 100 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Rozetnij wanilię i zgarnij z niej nożem ziarenka.
  • Do naczynia żaroodpornego wsyp ryż i laskę wanilii.
  • Do zmieszanego mleka kokosowego i krowiego dodaj ziarenka wanilii, wymieszaj i zalej tym ryż.
  • Posyp cukrem.
  • Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza.
  • Okryj folią aluminiową.
  • Piecz przez godzinę.
  • Po godzinie zdejmij folię.
  • Posyp wiórkami masła.
  • Piecz przez następne pół godziny.
  • Na wierzch połóż maliny lub inne owoce (według uznania).

Smacznego!

Ryż zapiekany z soczewicą

Ryż zapiekany z soczewicą i dodatkiem sosu pomidorowego to smaczne danie na każdą porę dnia.

Potrzebujesz:

  • miski,
  • patelni,
  • naczynia żaroodpornego.

Składniki:

  • szklanka ryżu,
  • 500 ml wody,
  • pół szklanki soczewicy,
  • 250 ml przecieru z pomidorów,
  • pół cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 g sera,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • oregano (do smaku),
  • bazylia (do smaku),
  • masło (do smażenia).

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj ryż w 500 ml wody.
  • Cebule obierz i posiekaj.
  • Rozpuść odrobinę masła na patelni.
  • Smaż cebulę, aż się zeszkli.
  • Przecier z pomidorów przelej do miski.
  • Dodaj oregano, bazylii, soli i pieprzu.
  • Wymieszaj.
  • Dodaj podsmażoną cebulę, soczewicę, czosnek i starty ser.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ryż.
  • Na wierzch wylej przygotowany sos.
  • Piecz w piekarniku ustawionym na 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.
  • Podawaj na gorąco. Gotowe.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama