Przepisy na ryż zapiekany z jabłkami, malinami lub soczewicą
Ryż zapiekany jest szybki i prosty w przygotowaniu. Z dodatkiem owoców lub warzyw można przy jego użyciu stworzyć pyszne i aromatyczne dania.
Ryż zapiekany jest szybki i prosty w przygotowaniu. Z dodatkiem owoców lub warzyw można przy jego użyciu stworzyć pyszne i aromatyczne dania.
Ryż bogaty jest w węglowodany. Zawiera potas, magnez, żelazo i cynk. Poleca się go osobom nietolerującym białka, na diecie lekkostrawnej i bezglutenowej oraz dbającym o linię.
Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż gotowany na mleku i zapieczony z aromatycznymi jabłkami to idealny pomysł na słodkie danie dla całej rodziny.
Potrzebujesz:
- naczynia żaroodpornego,
- miski,
- garnka.
Składniki:
- 200 g ryżu,
- 500 ml mleka,
- 2 łyżeczki soli,
- 4 jabłka,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki cukru,
- pół cytryny,
- 1 łyżka cynamonu.
Sos:
- 150 ml śmietany 18%,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 70 g cukru pudru.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Ugotuj mleko.
- Dodaj do niego 2 łyżeczki soli.
- Wsyp ryż.
- Gotuj przez około 15 minut.
- Gdy ryż wchłonie płyn, garnek odstaw i przykryj na 30 minut.
- Jabłka umyj, wytnij gniazda.
- Zetrzyj na tarce.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj jabłka, 2 łyżki cukru.
- Nad patelnią wyciśnij połówkę cytryny.
- Dodaj cynamon.
- Zamieszaj i zdejmij z palnika.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj roztopionym masłem.
- Ryż podziel na dwie części.
- Pierwszą część ryżu ułóż w naczyniu.
- Przełóż prażonymi jabłkami.
- Jabłka zakryj drugą częścią ryżu.
- Do miski nalej śmietany, cukru wanilinowego, szczyptę gałki muszkatołowej i cukier puder.
- Mieszaj, aż powstanie sos.
- Nałóż na powierzchnie ryżu przygotowany sos.
- Ryż zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Piecz przez pół godziny.
Smacznego!
Ryż zapiekany na mleku kokosowym z malinami
Ryż zapiekany na mleku można podawać na zimno i gorąco. Z dodatkiem malin tworzy pyszną i aromatyczną kompozycję.
Potrzebujesz:
- naczynia żaroodpornego.
Składniki:
- 100 g ryżu arborio,
- 500 ml mleka kokosowego,
- 500 ml mleka krowiego,
- 6 łyżek cukru,
- 1 laska wanilii,
- 2 łyżki masła.
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Rozetnij wanilię i zgarnij z niej nożem ziarenka.
- Do naczynia żaroodpornego wsyp ryż i laskę wanilii.
- Do zmieszanego mleka kokosowego i krowiego dodaj ziarenka wanilii, wymieszaj i zalej tym ryż.
- Posyp cukrem.
- Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza.
- Okryj folią aluminiową.
- Piecz przez godzinę.
- Po godzinie zdejmij folię.
- Posyp wiórkami masła.
- Piecz przez następne pół godziny.
- Na wierzch połóż maliny lub inne owoce (według uznania).
Smacznego!
Ryż zapiekany z soczewicą
Ryż zapiekany z soczewicą i dodatkiem sosu pomidorowego to smaczne danie na każdą porę dnia.
Potrzebujesz:
- miski,
- patelni,
- naczynia żaroodpornego.
Składniki:
- szklanka ryżu,
- 500 ml wody,
- pół szklanki soczewicy,
- 250 ml przecieru z pomidorów,
- pół cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 200 g sera,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- oregano (do smaku),
- bazylia (do smaku),
- masło (do smażenia).
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż w 500 ml wody.
- Cebule obierz i posiekaj.
- Rozpuść odrobinę masła na patelni.
- Smaż cebulę, aż się zeszkli.
- Przecier z pomidorów przelej do miski.
- Dodaj oregano, bazylii, soli i pieprzu.
- Wymieszaj.
- Dodaj podsmażoną cebulę, soczewicę, czosnek i starty ser.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ryż.
- Na wierzch wylej przygotowany sos.
- Piecz w piekarniku ustawionym na 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.
- Podawaj na gorąco. Gotowe.
Smacznego!
- Lubisz ryż? Zobacz, który warto jeść ryż brązowy czy biały.
- Czy wiesz, że z ryżu otrzymywana jest mąka? Poznaj właściwości mąki ryżowej i do czego ją stosować.
- Dobrze ugotowany ryż jest sypki. Sprawdź, jak gotować ryż.