Reklama

Kalafior można przyrządzić na wiele sposobów. Świetnie smakuje zrobiona z niego zupa krem, zapiekanka z serem i szynką czy tzw. wegańskie nuggetsy.

Reklama

Kalafior jest bogaty w potas, magnez, mangan oraz witaminy grupy B, C, K i kwas foliowy. Poleca się go osobom dbającym o dietę. Kalafior jest niskokaloryczny i szybko powoduje uczucie sytości. Dodatkowo wspiera usuwanie toksyn z organizmu. W związku z tym, że zawiera sulforafan,, działa antynowotworowo. Chroni przed reumatyzmem i chorobami nerek.

Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora ma delikatny i aksamitny smak. Idealnie komponuje się podawana z groszkiem ptysiowym lub skwarkami.

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • blendera.

Składniki:

  • 1 kg kalafiora,
  • 1 l bulionu,
  • 250 g śmietany 30%,
  • 200 g ziemniaków,
  • groszek ptysiowy lub skwarki (do posypania zupy).

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Wskazówka: Dodając więcej ziemniaków, uzyskasz gęstszy krem.

Sposób przygotowania:

  • Śmietanę i bulion wlej do garnka.
  • Zagotuj.
  • Dodaj kalafior.
  • Gotuj, aż będzie miękki.
  • Dodaj obrane ziemniaki.
  • Gotuj przez około 5 minut.
  • Odstaw na bok.
  • Zblenduj zawartość garnka.
  • Podawaj z groszkiem ptysiowym na wierzchu. Gotowe.

Smacznego!

Wegańskie nuggetsy

Kalafior smażony w panierce jest niesamowicie chrupiący i pyszny. Może być serwowany jako przekąską lub danie główne.

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • miski,
  • garnka.

Składniki:

  • 1 cały kalafior,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • pół szklanki mleka,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • oliwa z oliwek (do smażenia).

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Podziel kalafior na różyczki.
  • Ugotuj go w osolonej wodzie z mlekiem.
  • Wyciągnij kalafior z wody, gdy będzie się robił miękkawy.
  • Do miski wrzuć jajka.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek.
  • Kalafior maczaj w jajkach i obtaczaj w bułce tartej.
  • Smaż do zarumienienia. Gotowe.

Smacznego!

Kalafior zapiekany z serem

Kalafior pieczony z serem, szynką i szczypiorkiem to świetny pomysł na rodzinny obiad. Jest bardzo sycący i niezwykle aromatyczny.

Potrzebujesz:

  • naczynia żaroodpornego,
  • garnka.

Składniki:

  • 1 cały kalafior,
  • 100 g szynki,
  • 150 g sera żółtego,
  • szczypiorek (do smaku),
  • plasterki masła (tyle ile różyczek kalafiora),
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • czosnek (do smaku).

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj kalafior.
  • Podziel go na różyczki.
  • Gotuj go w osolonej wodzie, aż lekko zmięknie.
  • Zetrzyj ser.
  • Pokrój szynkę w kostkę.
  • Posiekaj szczypiorek.
  • Odcedzony kalafior ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  • Na każdą różyczkę kalafiora połóż plasterek masła.
  • Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.
  • Posyp kalafior szynką, serem i szczypiorkiem.
  • Nagrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
  • Piecz przez 15 minut, aż wszystko się zarumieni. Gotowe.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama