Przepisy na chłodniki z buraczków, szpinaku i ogórków
Chłodnik idealnie nadaje się na upalne dni. Gasi pragnienie, syci i świetnie smakuje. Można go przygotować już w 20 minut.
Chłodnik idealnie nadaje się na upalne dni. Gasi pragnienie, syci i świetnie smakuje. Można go przygotować już w 20 minut.
Chłodniki przygotowuje się zazwyczaj na bazie bulionów warzywnych lub produktów z nabiałem. Można je przyrządzić z każdego rodzaju warzyw. Najpopularniejsze w Polsce są chłodniki z botwinki, buraczków i ogórków.
Chłodnik z botwinki i buraczków
Chłodnik z buraczkami zawiera dużo witaminy C i kwasu foliowego. Dodatkowo jest niesamowicie smaczny i pożywny.
Potrzebujesz:
- garnka.
Składniki na 4 porcje:
- 1 pęczek liści botwiny,
- 2 buraki czerwone,
- 2 ogórki sałatkowe,
- szczypiorek (do smaku),
- 1 pęczek kopru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 500 ml jogurtu naturalnego,
- 300 ml bulionu warzywnego,
- 5 jajek,
- pierz (do smaku),
- sól (do smaku).
Czas przygotowania: 20 minut (30 minut oczekiwania)
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Obierz buraki.
- Pokrój je w kostkę i wrzuć do bulionu warzywnego.
- Gotuj przez 10 minut.
- Botwinkę oczyść, pokrój i dodaj do buraków.
- Wlej soku z cytryny.
- Obierz ogórki i usuń gniazda nasienne.
- Pokrój je w kostkę i dodaj do reszty.
- Ugotuj jajka.
- Białka pokrój w kostkę.
- Żółtka dodaj do jogurtu i wymieszaj.
- Szczypiorek i koperek posiekaj.
- Dodaj wszystkie składniki do chłodnika.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Wstaw do lodówki na 30 minut. Gotowe.
Smacznego!
Chłodnik ze szpinakiem i serem feta
Chłodnik ze szpinakiem jest bogaty w beta-karoten, który zapewnia prawidłowe działanie narządu wzroku. Jest łatwy w przygotowaniu i niezwykle pyszny.
Potrzebujesz:
- garnka,
- patelni,
- blendera.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g szpinaku,
- 500 g jogurtu gęstego,
- 150 ml bulionu warzywnego,
- 100 g sera typu feta,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oleju,
- pieprz (do smaku),
- sól (do smaku).
Czas przygotowania: 20 minut (30 minut oczekiwania)
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Opłucz szpinak.
- Odsącz z niego wodę.
- Posiekaj szpinak razem z czosnkiem.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Przesmaż czosnek ze szpinakiem.
- Wrzuć całość do garnka i podlej bulionem.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj przez 10 minut.
- Gotową zupę zblenduj.
- Gdy się ostudzi, dodaj jogurt.
- Wymieszaj.
- Podawaj w miseczkach, a na wierzch posyp serem feta. Gotowe.
Smacznego!
Chłodnik ogórkowy
Ogórki w 90% składają się z wody. Chłodnik z ich dodatkiem gasi szybko pragnienie. Idealnie nadaje się jako danie na upalne dni.
Potrzebujesz:
- garnka,
- patelni,
- blendera.
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg ogórków szklarniowych,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 cebula dymka,
- 1 l zsiadłego mleka,
- sól (do smaku)
- 500 g ziemniaków,
- koperek (do smaku),
- 3 plasterki boczku,
- pieprz (do smaku).
Czas przygotowania: 30 minut (30 minut oczekiwania)
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Obierz ogórki.
- Wydrąż z nich gniazda nasienne.
- Obierz ziemniaki.
- Ugotuj je w osolonej wodzie.
- Boczek podsmaż na patelni.
- Do blendera wrzuć ogórki, obrany czosnek i cebulę.
- Wlej mleko.
- Zblenduj dokładnie.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Wymieszaj całość.
- Wstaw do lodówki na 30 minut.
- Do misek wrzuć pokrojony w kostkę ziemniaki i po kawałku boczku.
- Zalej chłodnikiem. Gotowe.
Smacznego!
- Warzywa doskonale nadają się do przygotowania zup i sosów. Zobacz, jak zrobić sos cebulowy.
- Chłodniki często zabielane są jogurtem. Poznaj różnice pomiędzy jogurtem greckim a naturalnym.
- Czy wiesz, że i maślanka i kefir wspomagają układ trawienny? Dowiedz się, jakie różnice w kaloryczności i działaniu ma kefir i maślanka.