3 sałatki z jajkiem: z łososiem, brokułami w sosie czosnkowym oraz czerwoną fasolą
Jajko to uniwersalny dodatek do sałatki. Dobrze smakuje podane z łososiem, brokułami, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą. Sosy pasujące do jajek to: sos czosnkowy, cytrynowy oraz koperkowy.
Jajko to uniwersalny dodatek do sałatki. Dobrze smakuje podane z łososiem, brokułami, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą. Sosy pasujące do jajek to: sos czosnkowy, cytrynowy oraz koperkowy.
Aby sprawdzić, czy jajko jest świeże, wystarczy, że wlejesz do szklanki lub małego garnka wody (tyle, aby można było zanurzyć całe jajko). Jeśli wypłynie, oznacza to, że jest nieświeże.
Sałatka z jajkiem, wędzonym łososiem i ogórkiem w sosie koperkowo-cytrynowym
Potrzebujesz:
- dużego, głębokiego talerza,
- praski do czosnku,
- małej miseczki.
Składniki (na 2 porcje):
- opakowanie wędzonego łososia (150 gramów),
- 3 jajka,
- duża garść rukoli (około 50 gramów),
- 1 nieduży zielony ogórek,
Składniki na sos:
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka świeżego, posiekanego koperku,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
- szczypta soli.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Na talerz wyłóż rukolę.
- Ogórek obierz, pokrój w plastry i połóż na zieleninie.
- Ugotuj jajka na twardo. Jak ostygną pokrój je w ćwiartki i ułóż na brzegu talerza.
- Łososia zwiń w ruloniki (powinno wyjść około 6 ruloników).
- Rybę połóż na środku talerza.
- W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, olej, sok z cytryny, koperek, pieprz oraz sól.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i ponownie wymieszaj.
- Polej sałatkę sosem i gotowe.
Smacznego!
Sałatka z jajkiem, brokułami i pomidorami w sosie czosnkowym
Potrzebujesz:
- garnka,
- durszlaka,
- dużej miski,
- praski do czosnku.
Składniki (na 4 porcje):
- 3 szklanki wody,
- 2 duże brokuły (po 500 gramów każdy),
- 5 jajek,
- 4 pomidory,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta pieprzu
- sos czosnkowy.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę z solą i cukrem.
- Z brokułów oddziel różyczki i gotuj na średnim ogniu około 7 minut.
- Przełóż warzywa do durszlaka i opłucz zimną wodą.
- Ugotuj jajka na twardo i odstaw do ostygnięcia.
- Pomidory i jajka pokrój w ćwiartki.
- Wszystkie warzywa oraz jajka przełóż do miski, delikatnie wymieszaj i oprósz pieprzem.
- Całość zalej sosem czosnkowym.
- Sałatkę możesz ozdobić liskiem mięty.
Smacznego!
Sałatka z jajkiem, czerwoną fasolą i kukurydzą
Potrzebujesz:
- miski,
- sitka.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka kukurydzy,
- 4 jajka,
- 4 ogórki kiszone,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżeczka posiekanego koperku,
- szczypta pieprzu,
- 2 łyżki majonezu.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Odcedź kukurydzę i fasolę na sitku (fasolę dodatkowo przepłucz wodą, aby pozbyć się kleistego sosu).
- Przełóż składniki do miski.
- Jajka ugotuj na twardo i odstaw do ostygnięcia.
- Pokrój w kostkę kiszone ogórki oraz ostudzone jajka i przełóż do miski.
- Dodaj szczypiorek, koperek, pieprz, majonez i wymieszaj.
Smacznego!
- Łosoś doskonale komponuje się z warzywami. Poznaj nasz przepis na roladę szpinakowo-łososiową.
- Lubisz jeść warzywa? Sprawdź, które warzywa są najzdrowsze.
- Sałatki i dania warzywne to w twojej kuchni codzienność? Dowiedz się, jakie są właściwości zdrowotne czerwonych warzyw.