Reklama

Zapiekanka warzywna idealnie komponuje się z mięsami drobiowymi, grzybami i makaronami. Jest łatwa w przygotowaniu i niezwykle sycąca.

Reklama

Zapiekanki doskonale komponują się z serami i sosami warzywnymi. Są sycące i łatwe w przygotowaniu. Można je przyrządzić w zasadzie ze wszystkich składników, jakie są dostępne w domu, w zależności od gustów rodziny.

Zapiekanka warzywna z ryżem

Trochę soczystego kurczaka, odrobina ryżu i mnóstwo przepysznych warzyw – tylko tyle potrzeba, by przygotować pożywną i smaczną zapiekankę warzywną.

Potrzebujesz:

  • naczynia żaroodpornego,
  • blendera,
  • patelni.

Składniki:

  • 200 ml bulionu,
  • 1 szklanka ryżu,
  • 2 filety z kurczaka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka,
  • 1 brokuł,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 100 g sera żółtego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • zioła prowansalskie (do smaku).

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj ryż w proporcjach 2 szklanki wrzątku + 1 szklanka ryżu, dopraw do smaku solą.
  • Kurczaka pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż kurczaka.
  • Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Umyj cebulę i paprykę, i pokrój je w kostkę.
  • Dodaj warzywa do mięsa.
  • Smaż, aż cebula się zeszkli.
  • Wlej bulion do warzyw.
  • Duś wszystko przez 5 minut.
  • Dodaj ryż i wymieszaj.
  • Całość przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
  • Obierz czosnek i go rozgnieć.
  • Jajko połącz z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem.
  • Zblenduj całość i wylej na zapiekankę.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez pół godziny. Gotowe.

Zapiekanka z pieczarkami, cukinią i papryką

Warzywno-makaronowa zapiekanka idealnie nada się na niedzielny obiad dla całej rodziny.

Potrzebujesz:

  • naczynia żaroodpornego,
  • blendera,
  • patelni.

Składniki:

  • 1 papryka,
  • 300 g pieczarek,
  • 200 g żółtego sera,
  • 3 łyżki masła,
  • 250 g makaronu typu świderki,
  • 600 g cukinii,
  • sól (do smaku),
  • 200 g pomidorów,
  • pieprz (do smaku),
  • zioła prowansalskie (do smaku).

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron i go odcedź.
  • Obierz cukinię, paprykę przekrój i oczyść z nasion.
  • Cukinię i paprykę pokrój w kostkę.
  • Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w plasterki.
  • Na patelni rozpuść masło.
  • Podsmaż cukinię, pieczarki i paprykę przez około 5 minut.
  • Dodaj makaron do warzyw.
  • Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego.
  • Sparz pomidory, obierz ze skórki, pokrój na kawałki, zagotuj lub uduś na patelni i zblenduj.
  • Dodaj powstały sos pomidorowy i ser do zapiekanki, wymieszaj.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz przez 30 minut. Gotowe.

Zapiekanka ziemniaczana z cebulką

Ziemniaki zapiekane z cebulką, boczkiem to sycące i aromatyczne danie, w którym każdy się zakocha.

Potrzebujesz:

  • naczynia żaroodpornego.

Składniki:

  • 4 cebule,
  • 500 g ziemniaków,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • szklanka śmietany 30%,
  • 4 jajka,
  • 200 g żółtego sera,
  • rozmaryn (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • 2 łyżki masła.

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Warzywa umyj i obierz.
  • Boczek i cebulę pokrój w kostkę.
  • Ziemniaki pokrój w plasterki.
  • Układaj warstwy ziemniaków, boczku i cebuli w naczyniu żaroodpornym.
  • Każdą warstwę posyp odrobiną soli, pieprzu i rozmarynu.
  • Śmietanę ubij z jajkami i polej zapiekankę.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 80 minut.
  • Pod koniec posyp zapiekankę serem i piecz około 3 minut. Gotowe.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama