Reklama

Potrawy z mięsa mielonego doskonale sprawdzą się na obiad. Mięso z dodatkiem świeżych warzyw będzie smaczne i sycące. Warto przygotować cukinię lub pomidory faszerowane oraz grillowane pałeczki z mięsa mielonego.

Reklama

Mięso mielone pozyskuje się z rozdrobnionej wieprzowiny, wołowiny, drobiu lub innych gatunków mięsa. Przed zmieleniem lub posiekaniem mięso należy dokładnie umyć i oddzielić od kości.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana jest ciekawym daniem na rodzinne przyjęcie, przekąskę do pracy lub niedzielny obiad.

Składniki:

  • 300 gramów mielonego mięsa z łopatki wieprzowej,
  • 2 cukinie,
  • 3 pomidory,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 gramów sera mozzarella,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • oregano,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Cebule i ząbki czosnku pokrój w kostkę i wsyp na rozgrzaną patelnię.
  • Do cebuli dorzuć mięso.
  • Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa i cebuli.
  • Do potrawy dodaj sól i przyprawy.
  • Całość smaż przez około 15 minut.
  • Cukinię przekrój na pół (wzdłuż) i wydrąż pestki.
  • Do każdej cukinii włóż farsz oraz plastry mozzarelli.
  • Całość skrop oliwą i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Grillowane pałeczki z mięsa mielonego

Pałeczki z mięsa mielonego to doskonała propozycja na letniego grilla. Takie danie z powodzeniem zastąpi kiełbasę lub karkówkę.

Składniki:

  • 1 kilogram mięsa mielonego (wołowego lub drobiowego),
  • 1 jajko,
  • 20 gramów bułki tartej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • mielona papryka słodka,
  • zioła prowansalskie.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • W misce zmieszaj surowe mięso, jajko, bułkę tartą, posiekane ząbki czosnku, sól i przyprawy.
  • Z farszu zrób podłużne kotleciki (w formie wałków), przez które przełóż patyczki do szaszłyków.
  • Kotleciki włóż do lodówki na 20 minut, by stały się bardziej zwarte.
  • Pałeczki ułóż na dobrze rozpalonym grillu i piecz przez pół godziny, obracając co 5 minut.

Pomidory wypełnione mięsem mielonym, serem i pieczarkami

Pomidory nafaszerowane mięsem mielonym są szybkim i ciekawym pomysłem na obiad. Do ich sporządzenia warto wykorzystać sezonowe warzywa.

Składniki:

  • 500 gramów mięsa mielonego (wieprzowego, wołowego lub drobiowego),
  • 10 dużych pomidorów malinowych,
  • 100 gramów startego sera żółtego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 gramów pieczarek,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia.

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzej oliwę.
  • Cebulę, czosnek i pieczarki pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię.
  • Po 5 minutach dodaj mięso, sól i przyprawy.
  • Całość smaż przez 10 minut.
  • Pomidory przytnij płasko u nasady i wydrąż z nich środek.
  • Do pomidorów nałóż farsz mięsno-warzywny i zapiekaj w piekarniku przez pół godziny (w temperaturze 180 stopni Celsjusza).
  • Gdy danie będzie gotowe, posyp je serem żółtym.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama