3 sprawdzone przepisy na dania obiadowe z mięsa mielonego: grillowane pałeczki oraz faszerowana cukinia i pomidory
Potrawy z mięsa mielonego doskonale sprawdzą się na obiad. Mięso z dodatkiem świeżych warzyw będzie smaczne i sycące. Warto przygotować cukinię lub pomidory faszerowane oraz grillowane pałeczki z mięsa mielonego.
Potrawy z mięsa mielonego doskonale sprawdzą się na obiad. Mięso z dodatkiem świeżych warzyw będzie smaczne i sycące. Warto przygotować cukinię lub pomidory faszerowane oraz grillowane pałeczki z mięsa mielonego.
Mięso mielone pozyskuje się z rozdrobnionej wieprzowiny, wołowiny, drobiu lub innych gatunków mięsa. Przed zmieleniem lub posiekaniem mięso należy dokładnie umyć i oddzielić od kości.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Cukinia faszerowana jest ciekawym daniem na rodzinne przyjęcie, przekąskę do pracy lub niedzielny obiad.
Składniki:
- 300 gramów mielonego mięsa z łopatki wieprzowej,
- 2 cukinie,
- 3 pomidory,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 gramów sera mozzarella,
- sól,
- pieprz,
- bazylia,
- oregano,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Cebule i ząbki czosnku pokrój w kostkę i wsyp na rozgrzaną patelnię.
- Do cebuli dorzuć mięso.
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa i cebuli.
- Do potrawy dodaj sól i przyprawy.
- Całość smaż przez około 15 minut.
- Cukinię przekrój na pół (wzdłuż) i wydrąż pestki.
- Do każdej cukinii włóż farsz oraz plastry mozzarelli.
- Całość skrop oliwą i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Grillowane pałeczki z mięsa mielonego
Pałeczki z mięsa mielonego to doskonała propozycja na letniego grilla. Takie danie z powodzeniem zastąpi kiełbasę lub karkówkę.
Składniki:
- 1 kilogram mięsa mielonego (wołowego lub drobiowego),
- 1 jajko,
- 20 gramów bułki tartej,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz ziołowy,
- mielona papryka słodka,
- zioła prowansalskie.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- W misce zmieszaj surowe mięso, jajko, bułkę tartą, posiekane ząbki czosnku, sól i przyprawy.
- Z farszu zrób podłużne kotleciki (w formie wałków), przez które przełóż patyczki do szaszłyków.
- Kotleciki włóż do lodówki na 20 minut, by stały się bardziej zwarte.
- Pałeczki ułóż na dobrze rozpalonym grillu i piecz przez pół godziny, obracając co 5 minut.
Pomidory wypełnione mięsem mielonym, serem i pieczarkami
Pomidory nafaszerowane mięsem mielonym są szybkim i ciekawym pomysłem na obiad. Do ich sporządzenia warto wykorzystać sezonowe warzywa.
Składniki:
- 500 gramów mięsa mielonego (wieprzowego, wołowego lub drobiowego),
- 10 dużych pomidorów malinowych,
- 100 gramów startego sera żółtego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 gramów pieczarek,
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- bazylia.
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Cebulę, czosnek i pieczarki pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię.
- Po 5 minutach dodaj mięso, sól i przyprawy.
- Całość smaż przez 10 minut.
- Pomidory przytnij płasko u nasady i wydrąż z nich środek.
- Do pomidorów nałóż farsz mięsno-warzywny i zapiekaj w piekarniku przez pół godziny (w temperaturze 180 stopni Celsjusza).
- Gdy danie będzie gotowe, posyp je serem żółtym.
Smacznego!
- Chcesz przeżyć kulinarny powrót do dzieciństwa? Zobacz, sprawdzony przepis, jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym.
- Mięso mielone dobrze smakuje z warzywami. Sprawdź, przepis na kotlety mielone z warzywami.
- Jeśli lubisz ostre przyprawy, zobacz, nasz pomysł na kotlety mielone inaczej. 2 proste przepisy.
- Przepis na pyszne faszerowane pomidorki z pieczarkami i ryżem. Sprawdź!