Reklama

Dwie sałatki do wyboru na sylwestra – na słodko połączenie kurczaka i winogron a bardziej na słono – ryż w połączeniu z frankfurterkami.

Reklama

Sałatka kurczakowo-winogronowa

Składniki:

  • pierś z kurczaka (600 gramów),
  • winogrono (0,5 kilograma),
  • makaron (300 gramów),
  • kukurydza (jedna puszka),
  • nasiona słonecznika (cztery łyżki),
  • majonez,
  • olej,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, czosnek, papryka słodka.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka pokroić w kostkę i posypać przyprawami: solą, pieprzem, curry, czosnkiem i papryką. Pozostawić na 30 minut.
  • Ugotować makaron al dente zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Przelać zimną wodą.
  • Na patelni rozgrzać olej i po 30 minutach usmażyć przyprawionego kurczaka.
  • Winogrona pokroić na połówki, kukurydzę odsączyć z zalewy.
  • Słonecznik uprażyć na patelni.
  • Wszystkie składniki wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

Sałatka z frankfurterkami

Składniki:

  • frankfurterki (pięć sztuk),
  • ryż brązowy (150 gramów),
  • ogórki konserwowe (pięć sztuk),
  • kukurydza konserwowa (200 gramów),
  • cebula czerwona (jedna sztuka),
  • majonez (jedna łyżka),
  • musztarda (jedna łyżka),
  • jogurt naturalny (cztery łyżki),
  • natka pietruszki (dwie łyżki),
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu i pozostawić do ostygnięcia.
  • Frankfurterki pokroić w plasterki, ogórki w kostkę, posiekać natkę pietruszki i cebulę.
  • Połączyć ryż, kiełbaski, kukurydzę, ogórki, cebulę i natkę pietruszki, wymieszać.
  • Wymieszać majonez, musztardę i jogurt, doprawić do smaku.
  • Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać.
  • Odstawić na około 30 minut do lodówki.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama