Reklama

Afrodyzjaki można rozumieć na dwa sposoby. Afrodyzjak to substancja, która zwiększa libido, dawniej wierzono, że jest to magiczny napój, po wypiciu którego dana osoba się zakocha.

Reklama

Co należy do afrodyzjaków?

Do afrodyzjaków zaliczamy np. owoce: truskawki, banany, awokado, czy morele, które zwiększają popęd płciowy i modyfikują poziom hormonów. Większość osób uważa, że najsłynniejszym afrodyzjakiem jest czekolada i owoce morza, takie jak małże, kawior czy ostrygi. Inne afrodyzjaki to kawa, szampan, cebula, czosnek i imbir, które zwiększają ciśnienie krwi.

Przepisy na dania z afrodyzjakami

Z afrodyzjaków można przygotować kilka wyśmienitych dań, które sprawdzą się podczas romantycznego wieczoru i nie tylko. Jednym z nich może być np. banan w czekoladzie, a drugim imbirowe racuszki z czekoladą.

Banan w polewie czekoladowej – przepis

Składniki:

  • 2 banany,
  • gorzka czekolada,
  • bita śmietana.

Sposób przygotowania:

Banany obierz ze skórki i przekrój na pół. Wstaw do rondelka gorzką czekoladę i podgrzewaj ją na małym ogniu do rozpuszczenia. Na banany połóż bitą śmietanę, a wierzch polej gorzką czekoladą.

Smacznego!

Imbirowe racuszki z czekoladą – przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka,
  • 4 łyżki brązowego cukru,
  • 2 dag drożdży,
  • kawałeczek korzenia imbiru (2 cm),
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 100 g czekolady.

Sposób przygotowania:

Na tarce zetrzyj korzeń imbiru, a szklankę mleka wlej do rondelka, rozpuść w nim cukier i drożdże. Dodaj starty imbir, mąkę i wyrób ciasto za pomocą łyżki. Całość odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce, by wyrosło. Potem uformuj z niego małe racuszki i usmaż je na rumiano. Czekoladę drobno posiekaj, dodaj ją do 3-4 łyżek rozgrzanego mleka i dokładnie wymieszaj. Usmażone racuszki polej gorącą czekoladą.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama