Przepisy z kaszy jaglanej na placki z gruszką i faszerowane jajka
Przepisy z kaszy jaglanej na placki z gruszką i faszerowane jajka to sposób na sycącą przekąskę lub kolację. Z podanych przepisów powinno wyjść około 15 placków z kaszy jaglanej i 12 faszerowanych jajek.
Przepisy z kaszy jaglanej na placki z gruszką i faszerowane jajka to sposób na sycącą przekąskę lub kolację. Z podanych przepisów powinno wyjść około 15 placków z kaszy jaglanej i 12 faszerowanych jajek.
Przepis z kaszy jaglanej - placki z gruszką
Czas wykonania: ok. 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Potrzebujesz:
- blendera,
- miski,
- obieraczki lub małego nożyka,
- łyżki.
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka,
- olej do smażenia,
- 3 szklanki kaszy jaglanej (ugotowanej),
- szczypta cukru pudru,
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
- ½ szklanki mąki pszennej,
- ½ łyżeczki sody,
- 2 świeże gruszki.
Sposób przygotowania:
1. Gruszki umyj, obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki (mogą być nieregularne).
2. Kawałki gruszki wrzuć do miski i zalej mlekiem. Całość zmiksuj blenderem.
3. Do zmiksowanych gruszek z mlekiem dodaj trzy szklanki ugotowanej kaszy jaglanej i miksuj dalej.
4. Dodaj sodę i dwa rodzaje mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 5-10 minut.
5. Na patelnię wlej olej na wysokość ok. 1,5 cm i rozgrzej go. Gdy olej zaczyna skwierczeć zmniejsz ogień, nabierz ciasto na łyżkę (powinno być dosyć gęste) i wyłóż je na patelnię. Placki smaż na złoty kolor z jednej i z drugiej strony.
6. Duży talerz wyłóż ręcznikiem papierowym i wykładaj na niego placki z kaszy jaglanej, aby dobrze obciekły z tłuszczu.
7. Zanim wyłożysz kolejną porcję placków, sprawdź czy poziom oleju jest wystarczająco wysoki. Jeżeli w trakcie smażenia ubyło dużo oleju, należy dolać świeży olej i poczekać aż się rozgrzeje i zacznie skwierczeć.
Przepis z kaszy jaglanej – faszerowane jajka
Czas wykonania: ok. 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Potrzebujesz:
- garnka,
- noża,
- miski,
- małej łyżeczki.
Składniki:
- 6 łyżek stołowych ugotowanej kaszy jaglanej,
- 6 jaj,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 5 średnich rzodkiewek,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki kiełek np. rzodkiewki lub słonecznika.
Sposób wykonania:
1. Jaja włóż do garnka, zalej wodą, wsyp szczyptę soli i ugotuj na twardo.
2. Ugotowane jaja ostudź i obierz ze skorupek.
3. Każde jajko przekrój na pół i wyjmij żółtka. Spody jajek zetnij tak, aby każda połówka jajka stabilnie stała.
4. Rzodkiewki pokrój w kostkę i wsyp do miski. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, jogurt naturalny i przyprawy według uznania. Całość dokładnie wymieszaj.
5. Małą łyżeczką nabieraj farsz i wypełniaj nim wgłębienia po żółtkach.
6. Na koniec posyp jajka kiełkami.
Smacznego!
- Nie tolerujesz glutenu lub jesteś weganką? Wypróbuj nasz przepis na chleb z kaszy jaglanej - jest wegański i bezglutenowy.
- Szukasz pomysłu na obiad? Upiecz zapiekankę z kaszy jaglanej.
- Zdrowe ciasto? To możliwe: spróbuj przepisu na ciasto z kaszy jaglanej i bananów.
- Chcesz sama upiec chleb? Oto przepis na chleb z kaszy jaglanej.
- Nie lubisz zbyt słodkich ciast? Mamy prosty przepis na brownie z kaszy jaglanej.