Domowe drożdżówki z serem i rodzynkami na deser. Zrób w ten weekend - naprawdę prosty przepis!
Domowe drożdżówki z serem i rodzynkami na deser. Zrób w ten weekend - naprawdę prosty przepis!
Lekko wyrośnięte, puszyste, słodkie, z dodatkiem rodzynek i cytrynowego lukru. Jak to bywa w przypadku ciasta drożdżowego, na wypiek potrzeba trochę czasu, ale zapewniam, że dla smaku i efektu końcowego warto!
Drożdżówki z serem
16 sztuk
rozczyn
20 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
łyżka mąki pszennej
3 łyżki ciepłego mleka
ciasto właściwe
cały rozczyn +
4 żółtka
cukier waniliowy
80 g cukru
200 ml ciepłego mleka
450 g mąki pszennej
50 g rozpuszczonego masła
masa serowa
4 łyżki miękkiego masła
pół szklanki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
400 g sera twarogowego
starta skórka z cytryny
100 g rodzynek
do wysmarowania
żółtko
3-4 łyżki mleka
lukier
100 g cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny
Składniki na rozczyn mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodajemy żółtka, cukier waniliowy, cukier, ciepłe mleko i przesianą mąkę. Wyrabiamy. Po kilku minutach, gdy ciasto będzie już zwarte, dolewamy masło i wyrabiamy około 15 minut. Jeśli przygotowujemy ciasto w mikserze ze specjalnym hakiem możemy skrócić czas wyrabiania do 5-8 minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki, być zwarte, ale dosyć lekkie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60-80 minut. W tym czasie ser dokładnie mieszamy z miękkim masłem, cukrem pudrem, żółtkiem, cukrem waniliowym, startą skórką z cytryny i rodzynkami.
Gdy ciasto znacznie zwiększy objętość, dzielimy je na pół, każdą część delikatnie rozwałkowujemy na spory prostokąt grubości ok. 1,5 - 2 cm.
Smarujemy serem, każdy prostokąt składamy na pół i tniemy na 8 prostokątów. Zwijamy drożdżówki, trzymając za jeden koniec, a drugi wywijając o 180 stopni. Układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia na 10-15 minut.
Smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 20 minut.
Studzimy na kratce.
Przygotowujemy lukier mieszając cukier puder z sokiem z cytryny, tak przygotowanym dekorujemy drożdżówki.
Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu
Drożdżówki z serem
- Bundz to góralski ser z mleka owczego, smakiem i konsystencją przypominający mozzarellę. Co to jest bundz i jak go jeść.
- Ser żółty to źródło wapnia i białka, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju kości. Pięć powodów, by jeść ser żółty.
- Kotlet szwajcarski warto przygotować zamiast zwykłego schabowego. Kotlet szwajcarski, czyli cordon bleu. Oryginalny przepis.
- Raclette, czyli doskonały pomysł na obiad ze znajomymi. Zobacz przepis na Raclette z piekarnika!