Hubert Urbański w programie Milionerzy
x-news
TV-Show

Kto dostaje list mazalny, czym jest furażerka, co symbolizuje Sodoma i Gomora? Odpowiedzi na pytania z Milionerów

Czym jest list mazalny i kto go dostaje, czym jest furażerka, sodoma i gomora jako synonim zamieszania oraz strzyżenie oczami. Pytania i odpowiedzi z 270 odcinka "Milionerów".

Komu bank wystawia list mazalny oraz czym jest furażerka - to najtrudniejsze pytania z 270. odcinka programu "Milionerzy". Uczestnicy udzielili błędnych odpowiedzi i odpadli z programu. Czy wy wybralibyście prawidłowe warianty?

Poznajcie najciekawsze pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka "Milionerów".

"Milionerzy": Filip Chajzer komentuje zwycięstwo Pani Marii! Czy sam znał odpowiedź na pytanie o milion?

Komu bank wystawia list mazalny?

A: tylko artystom

B: jedynie głowom państw

C: niewypłacalnym dłużnikom

D: tym, którzy spłacili kredyt

Poprawna odpowiedź: D. tym, którzy spłacili kredyt.

List mazalny wystawiany jest przez bank osobom, które spłaciły kredyt hipoteczny. Tak określane jest specjalne oświadczenie zezwalające na wykreślenie hipoteki. Przez pracowników banku oświadczenie często jest także określane jako kwit mazalny.

Czym jest furażerka?

A: megawyżerka

B: wóz drabiniasty

C: ubytek błony śluzowej

D: czapka składana podłużnie

Poprawna odpowiedź: D. czapka składana podwójnie.

Furażerka to miękka czapka bez daszka o podłużnym kształcie. Obecnie najczęściej noszona jest w wojsku przez kobiety oraz w Siłach Powietrznych. Niekiedy używana jest również przez kucharzy i pracowników technicznych.

Który z geograficznych synonimów zamieszania ma problem z moralnością?

A: meksyk

B: sajgon

C: Sodoma i Gomora

D: kołomyja

Poprawna odpowiedź: C. sodoma i gomora.

Według przypowieści biblijnej miasta Sodoma i Gomora zostały zniszczone przez Boga na skutek niegodziwości, rozpusty i łamania prawa przez ich mieszkańców. Sodoma i Gomora stały się nie tylko synonimem zamieszania, ale również rozpusty.

Nie strzyżemy:

A: oczami

B: uszami

C: zębami

D: włosów

Poprawna odpowiedź: C. zębami.

Strzyżenie uszami to popularne określenie, które oznacza, że ktoś uważnie nasłuchuje. Osoba, która strzyże oczami, dokładnie się czemuś przygląda, obserwuje. Można również oczywiście strzyc włosy. Określenie dotyczące zębów to zgrzytać zębami, które wskazuje, że ktoś się denerwuje lub odczuwa gniew, irytację.

Przeczytaj również: "Milionerzy": Hipokrene to źródło natchnienia literackiego. Kto wydobył je na powierzchnię?

Czy znaliście wszystkie odpowiedzi z dzisiejszego 270. odcinka programu "Milionerzy", emitowanego 28 maja 2020 roku?

Powtórki 5. sezonu programu "Milionerzy" możecie oglądać od poniedziałku do czwartku o godzinie 20:55 w stacji telewizyjnej TVN. Na stronie Party.pl codziennie znajdziecie relacje z najnowszego odcinka "Milionerów" z najciekawszymi pytaniami i prawidłowymi odpowiedziami.

Zobacz także
Hubert Urbański Milionerzy

"Milionerzy": Najbardziej depresyjny dzień w roku to...

Hubert Urbański w programie Milionerzy

"Milionerzy": Czym jest bryzol? Dżul to niuton razy?

Hubert Urbański Milionerzy
x-news
TV-Show
Jak wygląda baktrian? Gdzie toczy się akcja "Otella"? Pytania z Milionerów. Sprawdź odpowiedzi!
Co baktrian ma w garbach, gdzie toczy się akcja dramatu "Otello", kto tańczy cieszynkę kankana. Pytania i odpowiedzi z 270. odcinka programu "Milionerzy".

Na jakim kontynencie toczy się akcja "Otella", baktrian ma w garbach tłuszcz czy wodę, kto tańczy kankana po wygranym meczu - to jedne z trudniejszych pytań 270. odcinka "Milionerów". Uczestnikowi udało się poprawnie odpowiedzieć i ma już na swoim koncie 40 000 złotych. Czy w następnym odcinku uda mu się wygrać milion? Najciekawsze pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka programu "Milionerzy". Co baktrian ma w garbach? A: tłuszcz B: rezerwuar na wodę C: pęcherze powietrza D: gruczoły mlekowe Poprawna odpowiedź: A. tłuszcz. Baktrian to wielbłąd dwugarbny, występujący w centralnej Azji. Hoduje się je przede wszystkim ze względu na mięso, skórę, mleko i wełnę, a także do pracy, jednak występują również osobniki żyjące dziko. Tłuszcz w garbie wielbłąda jest źródłem energii oraz wody, która jest wytwarzana przy procesie metabolicznym. Gdzie toczy się akcja "Otella"? A: w Europie B: w Azji C: w Afryce D: w Ameryce Poprawna odpowiedź: A. w Europie. "Otello" to dramat   Williama Szekspira, opowiadający historię Maura Otello, który dusi swoją żonę opętany szałem zazdrości. Akcja toczy się we Włoszech, w jednym z weneckich pałaców.  Cieszynka kankan to znak rozpoznawczy: A: Roberta Lewandowskiego B: Mai Włoszczowskiej C: Sylwii Gruchały D: Łukasza Kubota Poprawna odpowiedź: D. Łukasza Kubota. "Cieszynka" to określenie na okazywanie radości przez zawodnika sportowego. Tenisista Łukasz Kubot po każdym zwycięskim meczu wykonuje taniec radości przypominający kankan. Która z planet nie ma księżyców? A: Jowisz B: Saturn C: Merkury D: Ziemia...

Hubert Urbański w Milionerach w kraciastym garniturze
x-news
TV-Show
Jak wygląda ptak marabut? Monocykl i Albert Einstein - pytania i odpowiedzi z Milionerów
Jak wygląda ptak marabut, do czego Albert Einstein porównywał życie, czym są świerszczyki. Pytania i odpowiedzi z 269. odcinka programu "Milionerzy".

Sprawdźcie, dlaczego marabut uznany jest za jednego z najbrzydszych ptaków na świecie! Pytanie dotyczące upierzenia marabuta przerosło uczestniczkę dzisiejszego odcinka "Milionerów". Udzieliła ona błędnej odpowiedzi i odpadła z programu. Pytanie dotyczące Alberta Einsteina również skończyło się niepowodzeniem. Najciekawsze pytania i odpowiedzi z 269. odcinka programu "Milionerzy". Co u ptaka marabuta jest prawie gołe? A: pierś B: szyja C: brzuch D: spód skrzydeł Prawidłowa odpowiedź: B. szyja. Marabut, a właściwie marabut afrykański, to mięsożerny ptak z rodziny bocianów. Uznawany jest za jednego z najbrzydszych ptaków świata, ze względu na dość nietypowy wygląd. Szyja i głowa marabuta nie mają upierzenia, a z przodu szyi posiadają wydłużony fałd skórny. Albert Einstein porównał życie do: A: monocyklu B: motocykla C: roweru D: hulajnogi Prawidłowa odpowiedź: C. roweru. Albert Einstein porównał życie do roweru w słowach: "Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód." Z kolei monocykl to rower, który posiada tylko jedno koło. Kynologiczny archipelag to: A: Antyle B: Azory C: Bahamy D: Lofoty Poprawna odpowiedź: B. Azory. Azory to  archipelag wysp wulkanicznych położonych na Oceanie Atlantyckim. Kynologia to nauka o tresurze i hodowli psów. Azor to z kolei bardzo popularne imię dla psa. Ze względu na związek tych dwóch pojęć, można uznać Azory z kynologiczny archipelag. "Świerszczyk" to pismo dla dzieci, a świerszczyk: A: "brzmi" u Brzechwy B: ekscytuje nagością C: ma...

Hubert Urbański Milionerzy
x-news
TV-Show
Co można zrobić na kolanka i czym jest mansarda? Pytania i odpowiedzi z Milionerów
Znaczenie pojęcia kupić kota na kolanka, czym jest mansarda, związek frazeologiczny kość niezgody. Pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka programu "Milionerzy".

Co oznacza kupić kota na kolanka, czym jest mansarda, co oznacza związek frazeologiczny kość niezgody. Z tymi zagadnieniami musiała się zmierzyć uczestniczka 273. odcinka "Milionerów". Udało jej się to śpiewająco! Czy wy również znalibyście prawidłowe odpowiedzi na te pytania? Poznajcie pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka programu "Milionerzy". W opcji hodowlanej lub na kolanka możemy: A: adaptować mansardę B: adoptować maskonura C: kupić kota D: nabyć konia Poprawna odpowiedź: C. kupić kota. Kota możemy zakupić z hodowli lub na kolanka. Kupno kota na kolanka oznacza, że kupujemy zwierzę, które pochodzi z rejestrowanej hodowli, ale nie jest przeznaczone do dalszej hodowli i wystaw. W rodowodzie jest odnotowany ten fakt, jednak można go usunąć u hodowcy za dodatkową opłatą.  Z kolei mansarda do inaczej facjata , czyi wyodrębnione pomieszczenie mieszkalne pokryte oddzielnym sufitem. Jeśli niezgody, to: A: kość B: kość C: gnat D: szpik Poprawna odpowiedź: A. kość. Kość niezgody to związek frazeologiczny oznaczający przyczynę sporu lub kłótni. Synonimem tego wyrażenia jest jabłko niezgody. Która liczba w rzędzie dziesiątek ma największą cyfrę, a w rzędzie jedności liczbę większą od 6? A: 98 B: 85 C: 77 D: 69 Poprawna odpowiedź: A. 98. W liczbach dwucyfrowych rozróżniamy pojęcie dziesiątek i jedności. W liczbie 98 to 8 jest cyfrą jedności ,bo stoi na pierwszym miejscu od końca, natomiast cyfra 9 oznacza dziesiątki, bo stoi na drugim miejscu od końca. Przeczytaj również:   "Milionerzy": Hipokrene to źródło natchnienia literackiego. Kto wydobył je na powierzchnię? Czy znaliście wszystkie...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner