Hubert Urbański Milionerzy
x-news
TV-Show

Co to jest mirra, a czym kibitka? Jak wygląda akita? - pytania z Milionerów. Poznaj odpowiedzi!

Czym jest kibitka, jak wygląda akita i co to jest mirra, bohater wiersza Brzechwy. Odpowiedzi na pytania z 267. odcinka programu "Milionerzy".

Najtrudniejsze pytania z 267. odcinka "Milionerów" dotyczyły akity oraz pojęć kibitka i mira, a także wiersza Brzechwy. Jeden z uczestników udzielił błędnej odpowiedzi i odpadł z programu!

Sprawdźcie, czy znalibyście odpowiedzi na najciekawsze pytania z dzisiejszego odcinka programu "Milionerzy".

"Milionerzy": Filip Chajzer komentuje zwycięstwo Pani Marii! Czy sam znał odpowiedź na pytanie o milion?

Co to jest mirra?

A: zwój pergaminu

B: gumożywica drzew

C: haftowana tkanina

D: srebro

Prawidłowa odpowiedź: B. gumożywica.

Mirra to żywica otrzymywana z drzew i krzewów balsamowca. Ze względu na wysoką zawartość olejów eterycznych i bardzo przyjemny zapach, wykorzystywana jest jako kadzidło.

Kibitka to:

A: reprezentacyjna karet cara

B: bryczka ślubna

C: karetka do przewozu chorych

D: pojazd do transportu więźniów

Poprawna odpowiedź: D. pojazd do transportu więźniów.

Kibitka to czarny pojazd na czterech kołach bądź płozach, ciągnięty zazwyczaj przez trzy konie. Służył on nie tylko jako wóz gospodarski, ale również był transportem dla więźniów z Syberii.

Która rasa psów ma puszysty ogon skręcony nad grzbietem?

A: charty afgańskie

B: boksery

C: akity

D: labradory

Prawidłowa odpowiedź: C. akity. 

Typowe cechy wyglądu dla akity, to nie tylko puszysty, mocno zawinięty ogon, ale również czoło z pionową bruzdą pośrodku oraz trójkątne uszy. Słynnym przedstawicielem tej rasy był bohater filmu "Mój przyjaciel Hachiko".

Akita
iStock

Który bohater Brzechwy wlazł na tyczkę i przedrzeźnia ogrodniczkę?

A: fasola

B: winorośl

C: pomidor

D: groszek pachnący

Prawidłowa odpowiedź: C. pomidor.

Bohater ten pochodzi z wiersza Jana Brzechwy pod tytułem "Pomidor". Początek rymowanki dla dzieci rozpoczyna się od wersów: 

Pan pomidor wlazł na tyczkę
I przedrzeźnia ogrodniczkę.
"Jak pan może,
Panie pomidorze?!"

Zobacz także: "Milionerzy": Hipokrene to źródło natchnienia literackiego. Kto wydobył je na powierzchnię?

Czy znaliście wszystkie odpowiedzi z 267. odcinka programu "Milionerzy", emitowanego powtórnie 25 maja 2020 roku? 

Powtórki odcinków z 5. sezonu programu "Milionerzy" możecie oglądać od poniedziałku do czwartku o godzinie 20:55 w stacji telewizyjnej TVN. Na stronie Party.pl codziennie znajdziecie relacje z odcinka "Milionerów" zawierające najciekawsze pytania i prawidłowe odpowiedzi.

Zobacz także
Hubert Urbański Milionerzy

"Milionerzy": Najbardziej depresyjny dzień w roku to...

Hubert Urbański w programie Milionerzy

"Milionerzy": Czym jest bryzol? Dżul to niuton razy?

Hubert Urbański w programie Milionerzy
x-news
TV-Show
Czym jest komucha i pagoda, Mike Tyson i powstanie warszawskie - pytania i odpowiedzi z Milionerów
Czym jest kombucha, wielokondygnacyjna wieża pagoda, spot o powstaniu warszawskim, twórca masek pośmiertnych arystokratów. Pytania i odpowiedzi z 267. odcinka "Milionerów".

Czym jest kombucha, gdzie możemy znaleźć buddyjskie wieże pagoda, kto wystąpił w spocie o powstaniu warszawskim - te pytania sprawiły dużą trudność w 267. odcinku "Milionerów". Uczestniczka udzieliła błędnej odpowiedzi i odpadła z programu. Czy wy znalibyście prawidłowe odpowiedzi na te pytania? Kombucha to grzyb: A: atomowy B: kapeluszowy C: herbaciany D: kawowy Poprawna odpowiedź: C. herbaciany. Kombucha to grzyb herbaciany, inaczej nazywany grzybkiem japońskim, z którego robi się zdrowotną herbatę. Napój ma wzmacniać odporność i oczyszczać organizm z toksyn. Dla jakiego regionu charakterystyczna jest pagoda?  A: dla północnej Europy B: dla Ameryki Południowej C: dla południowo-wschodniej Azji D: dla środkowej Afryki Poprawna odpowiedź: C. dla południowo-wschodniej Azji. Pagoda to buddyjska wieża sakralna, charakterystyczna dla kultury chińskiej i japońskiej. Znajduje się ona w klasztorach buddyjskich i służy do przechowywania relikwi. Który ze światowej sławy sportowców wziął udział w spocie o powstaniu warszawskim? A: Tiger Woods B: Mike Tyson C: Oscar Pistorius D: O. J. Simpson Poprawna odpowiedź: B. Mike Tyson. Udział Mike Tysona w spocie o powstaniu warszawskim wzbudził wiele kontrowersji. Opinia publiczna uznała, że zaproszenie do filmiku osoby, która została skazana z gwałt i założenie jej opaski powstańczej jest obrazą dla pamięci bohaterów warszawskich.  Kto rozpoczął karierę od tworzenia masek pośmiertnych arystokratów? A: madame Tussaud B: markiza de Pompadour C: lord Byron D: markiz de Sade Poprawna odpowiedź: A. madame Tussaud. Marie Tussaud rozpoczęła swoją artystyczną karierę od wykonywania...

Milionerzy: Hubert Urbański w studiu
TV-Show
"Milionerzy": Jeśli moher, to? Pytanie za 125 000 złotych!
Najtrudniejsze pytania i odpowiedzi z 222. odcinka programu "Milionerzy"? Poznaj odpowiedź na pytanie za 125 000 złotych "Jeśli moher, to?".

"Jeśli moher, to?" - takie pytanie padło w 222. odcinku, 4 sezonu programu "Milionerzy".  Sprawiło ono duże kłopoty uczestniczce. Czy udało się jej się prawidłowo odpowiedzieć i wygrać 125 000 złotych? Poniżej znajdziecie najciekawsze pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka "Milionerów". "Entliczek, pentliczek, czerwony stoliczek...". Dokąd i po co wybrał się robaczek z wiersza Brzechwy? 222. odcinek programu "Milionerzy" rozpoczął się kontynuacją gry Karolina Kwaśniewskiej-Grela. Gra szła bardzo dobrze, pierwszy problem pojawił się przy pytaniu za 5000 złotych. Uczestniczka postanowiła poradzić się publiczności i bardzo dobrze, gdyż obstawiała nieprawidłową odpowiedź. Poniżej znajdziecie odpowiedzi na pytanie "Entliczek, pentliczek, czerwony stoliczek...". Dokąd i po co wybrał się robaczek z wiersza Brzechwy?" . A: do pubu po piwa łyczek B: na Hel po słońca promyczek C: do kuchni po imbryczek D: do baru po befsztyczek Gdzie jest Olimp, masyw górski, który według starożytnych wierzeń zamieszkiwali bogowie? - pytanie za 75 000 złotych Następne wątpliwości pojawiły się w pytaniu za bardzo dużą sumę 75 000 złotych. Tutaj również niezbędne było koło ratunkowe. Karolina bardzo długo zastanawiała się nad pytanie i początkowo obstawiała odpowiedź A. Jednak odpowiedź ta została wyeliminowana w kole ratunkowym 50:50. Prawidłową odpowiedzią na pytanie "Gdzie jest Olimp, masyw górski, który według starożytnych wierzeń zamieszkiwali bogowie?  była odpowiedź C. A: na Peloponezie B: na Cyprze C: w północnej Grecji D: na Krecie Zobacz także:   Najbardziej podchwytliwe pytania z "Milionerów"! Sprawdź, czy wygrałbyś milion! Jeśli moher, to... - pytanie...

Hubert Urbański w Milionerach w kraciastym garniturze
x-news
TV-Show
Jak wygląda ptak marabut? Monocykl i Albert Einstein - pytania i odpowiedzi z Milionerów
Jak wygląda ptak marabut, do czego Albert Einstein porównywał życie, czym są świerszczyki. Pytania i odpowiedzi z 269. odcinka programu "Milionerzy".

Sprawdźcie, dlaczego marabut uznany jest za jednego z najbrzydszych ptaków na świecie! Pytanie dotyczące upierzenia marabuta przerosło uczestniczkę dzisiejszego odcinka "Milionerów". Udzieliła ona błędnej odpowiedzi i odpadła z programu. Pytanie dotyczące Alberta Einsteina również skończyło się niepowodzeniem. Najciekawsze pytania i odpowiedzi z 269. odcinka programu "Milionerzy". Co u ptaka marabuta jest prawie gołe? A: pierś B: szyja C: brzuch D: spód skrzydeł Prawidłowa odpowiedź: B. szyja. Marabut, a właściwie marabut afrykański, to mięsożerny ptak z rodziny bocianów. Uznawany jest za jednego z najbrzydszych ptaków świata, ze względu na dość nietypowy wygląd. Szyja i głowa marabuta nie mają upierzenia, a z przodu szyi posiadają wydłużony fałd skórny. Albert Einstein porównał życie do: A: monocyklu B: motocykla C: roweru D: hulajnogi Prawidłowa odpowiedź: C. roweru. Albert Einstein porównał życie do roweru w słowach: "Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód." Z kolei monocykl to rower, który posiada tylko jedno koło. Kynologiczny archipelag to: A: Antyle B: Azory C: Bahamy D: Lofoty Poprawna odpowiedź: B. Azory. Azory to  archipelag wysp wulkanicznych położonych na Oceanie Atlantyckim. Kynologia to nauka o tresurze i hodowli psów. Azor to z kolei bardzo popularne imię dla psa. Ze względu na związek tych dwóch pojęć, można uznać Azory z kynologiczny archipelag. "Świerszczyk" to pismo dla dzieci, a świerszczyk: A: "brzmi" u Brzechwy B: ekscytuje nagością C: ma...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner