Przepis na wegańską zupę z soczewicy i szpinaku
Przepis na wegańską zupę z soczewicy i szpinaku
Zupa z soczewicy i szpinaku to świetny wybór na chłodne jesienne i zimowe dni. Jest bardzo rozgrzewająca i sycąca. Sprawdzi się szczególnie u osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej oraz tych, którzy szukają nowych smaków. Jest prosta w przygotowaniu, a w dodatku bardzo zdrowa. Poniżej znajdziecie szybki przepis na zupę z soczewicą i szpinakiem.
Soczewica jest bogatym źródłem białka, potasu i kwasu foliowego. Ten produkt powinny jeść kobiety w ciąży i osoby, które mają wysokie ciśnienie tętnicze. Szpinak zawiera dodatkowo witaminę C, żelazo i magnez oraz silne przeciwutleniacze. Dodatkowo warto wiedzieć, że obróbka termiczna nie pozbawia go wartości odżywczych. Takie połączenie to prawdziwa bomba zdrowotna, pełna witamin i mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Przepis na zupę z soczewicy i szpinaku
Składniki na zupę soczewicowo-szpinakową
- 1/2 szklanki zielonej lub brązowej soczewicy
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 100 g liści szpinaku świeżych lub mrożonych
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, papryka chilli
Jak zrobić zupę z soczewicą i szpinakiem?
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić w średnim garnku na oliwie, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do cebuli dodać świeży lub mrożony szpinak, podsmażyć przez 2 minuty i doprawić solą oraz pieprzem.
- Soczewicę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i podsmażyć ze szpinakiem przez 2-3 minuty.
- Warzywa zalać gorącym bulionem warzywnym. Całość gotować przez około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem, do momentu aż soczewica będzie miękka.
- Zaprawić passatą i doprawić solą, tymiankiem i papryczką chilli. Zupa powinna być lekko ostra. Z dodatkiem ziemniaków lub świeżego pieczywa będzie na tyle sycąca, że można ją uznać za pełnowartościowy obiad.