Prosty przepis na zupę strogonow. Sycąca potrawa z mięsem
Do przygotowania zupy strogonow najczęściej wykorzystuje się polędwicę wołową, ale można to mięso zastąpić tańszą ligawą lub rostbefem wołowym.
Do przygotowania zupy strogonow najczęściej wykorzystuje się polędwicę wołową, ale można to mięso zastąpić tańszą ligawą lub rostbefem wołowym.
Nazwa „strogonow” pochodzi od nazwiska rosyjskiego hrabiego pełniącego funkcję dyplomaty, który żył w XIX wieku. Spopularyzował on potrawę, którą przyrządził francuski kucharz pracujący na dworze Aleksandra I.
Potrzebujesz:
- patelni,
- rondelka.
Składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej,
- 2 papryki czerwone lub 1 czerwona i 1 żółta,
- 0,25 kg pieczarek,
- 5 średniej wielkości ogórków konserwowych,
- 4 cebule,
- 1,5 litra woda,
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj, a po osuszeniu pokrój na nieduże kawałki w poprzek włókien.
2. Oprósz kawałki mięsa solą i pieprzem i odstaw.
3. W czasie gdy mięso maceruje się, obierz cebulę i pokrój ją w niedużą kostkę.
4. Pieczarki i paprykę umyj, a następnie pokrój na nieduże kawałki.
5. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzuć mięso i podsmaż je tak, aby zarumieniło się z każdej strony (około 3 minut). Nie musisz go smażyć długo, ponieważ później będzie jeszcze duszone.
6. Podsmażone mięso przełóż do rondla.
7. Na patelni podsmaż cebulę, a następnie dodaj ją do mięsa. W rondlu powinna znaleźć się jeszcze papryka i pieczarki.
8. Mięso i warzywa zalej wodą tak, aby były całkowicie zanurzone w płynie.
9. Duś pod przykryciem do momentu, gdy mięso i warzywa będą miękkie.
10. Następnie do zupy dodaj ogórki konserwowe, koncentrat pomidorowy i zabiel zupę śmietaną. Pamiętaj, że aby uniknąć zwarzenia się śmietany w gorącej zupie, należy wcześniej w osobnym naczyniu połączyć śmietanę z jedną chochlą zupy, by temperatura się wyrównała. Dopiero taką miksturę możesz dodać do rondla.
11. Potrawę dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zupę można podawać z makaronem lub tylko ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
- Pomidorówka może być i zdrowa i dietetyczna. Aby zupa pomidorowa była bardziej dietetyczna, wykorzystaj domowy bulion.
- Zupa serowa jest świetna dla wegetarian. Do rozpuszczonego sera dobrze pasuje czosnek i gałka muszkatołowa.
- Czernina jest wspaniała z makaronem, chlebem lub ziemniakami. Smak zupy z kaczej krwi podkreśli ocet i cukier.
- Klopsy w sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku i chili - przepis na szybki domowy obiad z mięsa mielonego.