Przepis na japońską zupę miso z tofu, wodorostami wakame i pastą miso na bazie domowego rybnego bulionu dashi
Zupa miso powstaje na bazie rybnego bulionu dashi oraz wodorostów kombu. Kluczowym składnikiem potrawy jest sfermentowana pasta miso. Jej podstawowe rodzaje to biała i czerwona lub brązowa. Przygotowując zupę, można połączyć 2 rodzaje past lub użyć tylko jednej z nich.
Zupa miso powstaje na bazie rybnego bulionu dashi oraz wodorostów kombu. Kluczowym składnikiem potrawy jest sfermentowana pasta miso. Jej podstawowe rodzaje to biała i czerwona lub brązowa. Przygotowując zupę, można połączyć 2 rodzaje past lub użyć tylko jednej z nich.
Pasta miso zawiera bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową. Ułatwiają one trawienie oraz przyswajanie pokarmów.
Gdzie kupić pastę miso
Pasta miso to jeden z najpopularniejszych dodatków japońskich potraw, sosów i marynat. Powstaje ze sfermentowanej soi, do której dodaje się ryż, drożdże lub jęczmień. Rodzaje słonej pasty to:
- biała, czyli shiro,
- czerwona lub brązowa, nazywana akamiso.
Gotową pastę miso można kupić w stacjonarnych lub internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Za 400 gramowe opakowanie pasty zapłaci się około 10-25 złotych.
Jak zrobić rybny bulion dashi
Dashi jest jednym z podstawowych składników większości japońskich potraw. Bulion dostępny jest w sklepach z orientalną żywnością w postaci granulatu. Dashi można też zrobić samodzielnie. Potrzeba do tego suszonego tuńczyka, czyli bonito, oraz suszonych płatów alg kombu.
Składniki:
- 2 szklanki wody (500 mililitrów),
- 1 płat alg kombu,
- 1/2 opakowania suszonego tuńczyka bonito (20 gramów).
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Płat suszonego kombu połam na mniejsze części.
- Algi umieść w garnku z wodą i doprowadź do wrzenia.
- Dolej około 50 mililitrów zimnej wody.
- Dodaj bonito i gotuj całość około 30 minut.
- Przecedź bulion przez sito.
Gotowe!
Przepis na zupę miso z tofu
Potrzebujesz:
- garnka,
- szklanki lub kubka.
Składniki:
- 2 szklanki rybnego bulionu dashi (500 mililitrów),
- 1 łyżka rozdrobnionych suszonych wodorostów wakame,
- 100 gramów sera tofu,
- 1 łyżka ciemnej pasty miso,
- 1 łyżka jasnej pasty miso,
- 2 łyżki posiekanego szczypioru,
- 1 łyżka japońskiego wina ryżowego (można pominąć ten składnik).
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej bulion rybny i doprowadź go do wrzenia.
- Dodaj suszone wodorosty wakame.
- Odlej niecałą szklankę bulionu (200 mililitrów) i wymieszaj go z pastami miso i winem.
- Do garnka z wodorostami dodaj pokrojony w kostkę ser tofu i zagotuj całość.
- Wlej zawartość szklanki z powrotem do garnka.
- Gotuj całość przez 20 minut.
- Podawaj na gorąco ze świeżo posiekanym szczypiorem.
Smacznego!
Zupa miso z łososiem i inne sposoby podania
Japońską zupę miso podaje się też z kawałkami łososia, krewetkami lub grzybami shitake. Do dania można dodać kawałki suszonego tuńczyka, wykorzystywane do gotowania bulionu dashi.
- Z jadalnych kasztanów można zrobić puree. Przepis na puree z kasztanów.
- Pesto z rzeżuchy przygotowuje się 5 minut. Jak zrobić pesto z rzeżuchy?
- Ciabattę przygotowuje się z drożdży, oliwy, mleka, wody i mąki. Przepis na ciabattę.