Przepis na zupę krem z pietruszki i gruszki
Przepis na zupę krem z pietruszki i gruszki
Opublikowano: środa, 11 września 2019 15:30
Reklama
Zupa z pietruszki i gruszki to kolejna propozycja na uwielbiane zupy krem. W tej wersji ma zdecydowany jesienno-zimowy charakter. Połączenie korzenia pietruszki i słodkiej gruszki nadaje jej wyjątkowy, niespotykany smak. To szybkie i sycące danie sprawdzi się również dla osób na diecie wegetariańskiej lub odchudzającej. Przygotowaliśmy dla Was najprostszy przepis na krem pietruszkowo-gruszkowy.
Reklama
Przepis na zupę krem pietruszkowo-gruszkową
Składniki na zupę krem (4 porcje)
- 500 g korzenia pietruszki
- 2 średnie ziemniaki
- dojrzała gruszka
- litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
- szklanka mleka
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek
- opcjonalnie: parmezan lub ziarna słonecznika i grzanki
Jak zrobić zupę z pietruszki i gruszki?
- Pietruszkę należy obrać, umyć i pokroić w plastry. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w małą kosteczkę.
- Do średniego garnka wlać oliwę lub masło i podsmażyć pietruszkę z ziemniakami przez 5 minut.
- Gruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do pietruszki. Całość doprawić i smażyć jeszcze około 10 minut.
- Warzywa zalać bulionem, zagotować, a następnie gotować około 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Gotujemy do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Dodajemy mleko i jeszcze raz zagotowujemy całość.
- Zawartość garnka miksujemy na gładki krem i ostatecznie doprawiamy.
- Podajemy z ziarnami słonecznika lub tartym parmezanem, można również dodać grzanki.
Jak zrobić grzanki ziołowe do zupy krem?
- kilka kromek białego pieczywa, najlepiej lekko czerstwego
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, zioła prowansalskie lub oregano, czosnek granulowany
Przepis na grzanki do zupy krem
- Pieczywo kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
- Dolewamy kilka łyżek oliwy i dokładni mieszamy.
- Następnie wszystko posypujemy przyprawami według uznania i ponownie dokładnie mieszamy.
- Pieczywo wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 10-15 minut w 200 stopniach. Do momentu, aż grzanki uzyskają złoty kolor i staną się chrupkie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama