© HandmadePictures/Fotolia.com

Lubczyk – naturalne maggi

© HandmadePictures/Fotolia.com

Lubczyk to naturalna przyprawa, która w charakterystyczny sposób dopełnia smak potraw. Oprócz zastosowania w kuchni lubczyk jest również wykorzystywany w fitoterapii (ziołolecznictwie) jako remedium na męczący kaszel, problemy trawienne oraz schorzenia układu moczowego.

Lubczyk – jak maggi dodaje potrawom smaku

Lubczyk charakteryzuje się specyficznym, intensywnym smakiem i zapachem przypominającym popularną i dobrze znaną płynną przyprawę zwaną maggi. Początkowo produkowana w Szwajcarii maggi zawierała właśnie ekstrakt z lubczyku, który obecnie został zastąpiony m. in. glutaminianem sodu oraz syntetycznym aromatem. Lubczyk doskonale nadaje się do wielu potraw, ponieważ podkreśla i wydobywa smak innych składników.

 

Bardzo łatwo jest przesadzić z lubczykiem podczas gotowania, dlatego należy stosować go z umiarem. Sproszkowany, suszony lubczyk ma silniejsze działanie, świeże liście dodane w połowie gotowania, duszenia czy pieczenia są nieco delikatniejsze.

Lubczyk we własnym ogrodzie

Lubczyk posadzony w ogrodzie to możliwość korzystania z jego właściwości przez długi czas. Pamiętajmy, aby listki zrywać często (to pobudza roślinę do wzrostu) aż do momentu kwitnienia (początek lipca). Związki odżywcze oraz olejek eteryczny zawarte w lubczyku największe stężenie osiągają w godzinach popołudniowych, szczególnie w słoneczne, ciepłe dni. Lubczyk ze względu na zawartość olejku eterycznego działa neutralizująco m. in. na zapach czosnku, dlatego żucie listka odświeża oddech po czosnkowej potrawie.

Więcej na temat składniki odżywcze zioła
Przeładuj

Tomson i Baron w szoku! Występ uczestników "The Voice of Poland" mocno zaskoczył jurorów!

zobacz 01:11