koktajl z gruszki i mango
Pixabay/strecosa/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Błonnik wpływa korzystnie na organizm. Przyczynia się między innymi do zmniejszenia stopnia wchłaniania cholesterolu, spowolnienia tempa rozkładu węglowodanów i zmniejszenia uczucia głodu. Ponadto reguluje rytm wypróżnień. Z tych powodów do codziennej diety warto włączyć produkty, które go zawierają.

 

Wśród źródeł błonnika wyróżnia się: warzywa i owoce, nasiona roślin strączkowych oraz zbożowe produkty: kasze, musli, płatki i otręby zbożowe, żytnie i razowe pieczywo. Z owoców i warzyw oraz produktów zbożowych można przygotować koktajle bogate w błonnik.

Akcesoria potrzebne do przyrządzenia koktajli:

  • blender,
  • młynek do kawy.

Koktajl bananowo-kakaowy z błonnikiem

Składniki:

  • banan,
  • pół szklanki wody,
  • łyżka kakao,
  • łyżka siemienia lnianego,
  • łyżka pestek dyni,
  • łyżka łuskanego słonecznika,
  • łyżka cukru.

 

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. W blenderze należy zmiksować banana, kakao, cukier i wodę.

2. W młynku trzeba przez kilka sekund zmielić wszystkie nasiona.

3. Następnie zmieloną mieszankę należy przesypać do blendera i jeszcze raz zmiksować. Gotowe!

Koktajl błonnikowy Słoneckiego

Składniki:

  • łyżka niełuskanych pestek: dyni, słonecznika, siemienia lnianego,
  • warzywa, najlepiej sezonowe, na przykład: pomidory, buraki, marchew, dynia,
  • miód (do smaku),
  • około 100-200 ml wody.

 

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. W młynku należy zmielić wszystkie nasiona.

2. Przesypać nasiona do blendera, dodać trochę wody (tak by zakryła mieszankę), dodać miód i umyte, ale nieobrane warzywa. Zmiksować.

3. Dolać tyle wody, aby uzyskać około 300 ml napoju. Ponownie zmiksować. Najlepiej wypić koktajl od razu po jego przygotowaniu, ponieważ po zmieleniu czynne związki organiczne w napoju zostają uaktywnione.

Koktajl z błonnikiem i jagodami goji

Składniki:

  • 200 ml jagód,
  • pół szklanki jagód goji,
  • pół szklanki otrębów owsianych,
  • 1,5 szklanki wody.

 

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki należy umieścić w blenderze.

2. Zmiksować. Koktajl oczyszcza organizm i reguluje trawienie.

 

Koktajl jagodowo-porzeczkowy

Składniki:

  • pół szklanki czarnych jagód,
  • pół szklanki czarnych porzeczek,
  • sok z limonki,
  • sok z granatu.

 

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki należy wrzucić do blendera

Zmiksować. Koktajl zawiera witaminę C oraz błonnik regulujący pracę jelit.

 

Więcej na temat przepisy napoje