Jeżówka purpurowa
Pixabay/HollandDeelt/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Jeżówkę purpurową częściej spotyka się pod nazwą echinacea. W Polsce uprawiana jest jako roślina ozdobna, ale Indianie Ameryki Północnej używali jej jako leku na bóle gardła, zębów oraz stany zakaźne. Stosowanie echinacei poleca się szczególnie osobom, które mają problem z układem odpornościowym i cierpią na nawracające przeziębienia.

Właściwości jeżówki purpurowej

Ziele jeżówki purpurowej, sok i jej korzeń zawierają pochodne kwasu kawowego, polisacharydy i glikoproteiny. Jeżówka ma działanie:

  • przeciwnowotworowe, przeciwalergiczne i antygrzybicze,
  • pobudzające system immunologiczny i zwiększające odporność organizmu,
  • łagodzące stany zapalne,
  • pobudzające wydzielanie soku żołądkowego, jelitowego i trzustkowego,
  • przyspieszające przemianę materii,
  • stymulujące procesy regeneracyjne.

Zastosowanie jeżówki purpurowej

Jeżówkę purpurową, czyli echinaceę, stosuje się w:

  • problemach skórnych – ropniach, pokrzywkach, egzemach, czyrakach, trudno gojących się ranach.
  • infekcjach – przeziębieniach, grypie, zapaleniu migdałków, zapaleniu gardła,
  • chorobach wirusowych – zakażeniu drożdżakami, mononukleozie zakaźnej,
  • okresach przemęczenia i osłabienia – wzmacnia odporność,
  • zapaleniu stawów,
  • skazie moczanowej,
  • stanie obniżonego nastroju, wywołanym przesileniem.

Preparaty na bazie jeżówki purpurowej


Suplementy jeżówki purpurowej można kupić w postaci tabletek, kropki, syropów i maści. Kapsułki z echinaceą to koszt około 20-30 złotych za opakowanie wystarczające na dwa miesiące, krople to koszt rzędu kilkunastu złotych, sok – około 6 złotych za 50 ml. Nalewkę i napar z jeżówki można sporządzić samemu, koszt suszu 50 g zaczyna się od kilku złotych, natomiast 50 g korzenia – od kilkunastu złotych.

  • Przepis na nalewkę z jeżówki

Składniki: 10 dag zielonego korzenia lub ziela jeżówki purpurowej, 0,5 l alkoholu 40%. Zalej korzeń alkoholem i pozostaw na tydzień lub dwa w zaciemnionym miejscu. Po tym czasie zlej nalewkę, przesącz. Przechowuj w chłodnym pomieszczeniu.

  • Przepis na napar z jeżówki purpurowej

Składniki: 15 dag suszonego korzenia jeżówki, szklanka wody destylowanej. Susz zalej wrzącą wodą, odstaw na 20 minut. Przecedź.

Przeciwwskazania do stosowania jeżówki purpurowej

Ponieważ nie są znane skutki stosowania echinacei podczas ciąży i karmienia piersią, nie zaleca się stosowania zioła w tym czasie. Niewskazane jest także stosowanie jeżówki przez osoby, które mają uczulenie na kwiaty z rodziny stokrotkowatych, cierpią na toczeń lub autoimmunizację lub chorują na gruźlicę i sklerozę. Nie poleca się także podawania jeżówki dzieciom do 4 roku życia.

Więcej na temat zdrowe produkty napoje zioła