Reklama

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem ma wiele wariantów. Można do niej dodawać sezonowe warzywa, boczek, świeże zioła, grzyby, sery. Zapiekanka z kurczakiem w wersji podstawowej z ziemniakami to danie smaczne i niedrogie. Poniżej znajdują się dwie propozycje ziemniaczanej zapiekanki z kurczakiem – wersja podstawowa i wykwintna.

Reklama

Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami – wersja podstawowa

Potrzebujesz:

  • naczynia do zapiekania z przykrywką lub blaszki do pieczenia i folii aluminiowej.

Składniki:

  • 400 g świeżej piersi z kurczaka,
  • 15 średniej wielkości ziemniaków,
  • 2 duże cebule cukrowe lub zwykłe,
  • 1 kulka mozzarelli (100 g),
  • 2 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • sól, pieprz, zioła: oregano, papryka słodka, curry,
  • olej – do smażenia i nasmarowania naczynia.

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w półtalarki, wrzuć do osolonego wrzątku i lekko podgotuj – na półtwardo. Odcedź i odparuj.

2. Cebule obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do wysokiego garnka na rozgrzany olej, posól.

3. Mięso umyj, pokrój w kostkę i usmaż z cebulą na wolnym ogniu do miękkości.

4. Włącz piekarnik, ustaw na 200 stopni.

5. Do cebuli i mięsa wsyp ziemniaki i delikatnie wymieszaj, dodaj czosnek i zioła.

6. Wysmaruj naczynie olejem i przełóż do niego zawartość garnka, lekko dociśnij całość, żeby składniki dobrze się połączyły. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli.

7. Zapiekaj w 200 stopniach 45 minut pod przykryciem – jeżeli nie masz naczynia z pokrywką, zastąp ją folią aluminiową (matową stroną do góry – ona pochłania ciepło). Na 5 minut przed końcem zdejmij pokrywkę/folię, aby mozzarella się przypiekła.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem – paprykowo-serowa z beszamelem – wykwintna modyfikacja

Potrzebujesz:

  • naczynia do zapiekania z przykrywką lub blaszki do pieczenia i folii aluminiowej, wysokiego garnka,
  • rondelka do beszamelu.

Składniki:

  • 400 g świeżej piersi z kurczaka,
  • 10 średniej wielkości ziemniaków,
  • 2 duże papryki czerwone, 1 mała zielona,
  • 2 duże cebule czerwone,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sery: 1 kulka mozzarelli (100 g), 100 g sera edamskiego lub goudy – w kawałku, 5 łyżek tartego parmezanu, pół kostki sera feta,
  • beszamel: 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki masła, 2 szklanki mleka, gałka muszkatołowa, sól i pieprz,
  • olej do smażenia i natłuszczenia naczynia,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra lub chili.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w półtalarki, wrzuć do osolonego wrzątku i lekko podgotuj – na półtwardo. Odcedź i odparuj.

2. Papryki umyj, wyjmij gniazda nasienne, pokrój w paski.

2. Cebule obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do wysokiego garnka na rozgrzany olej, posól (ale delikatnie ponieważ feta, którą dodasz potem jest słona) w momencie gdy się zeszkli dodaj papryki, czosnek i duś na wolnym ogniu 5-6 minut. Możesz zostawić kilka pasków papryki do dekoracji.

4. Włącz piekarnik, ustaw na 200 stopni.

5. Mięso umyj, pokrój w kostkę i podsmaż z cebulą i papryką na wolnym ogniu do miękkości, na koniec dodaj czosnek, zioła i chili.

6. Do garnka z cebulą, papryką i mięsem dodaj ziemniaki i sery – oprócz mozzarelli i parmezanu, których użyjesz na wierzch, wymieszaj delikatnie aby wszystkie składniki się połączyły.

7. Przygotuj sos beszamelowy – pamiętaj, aby nie dopuścić do przypalenia: w rondelku stop masło na wolnym ogniu, dodaj mąkę energicznie mieszając, rozbij wszystkie grudki żeby nie przypalić, dodaj pół szklanki mleka ciągle mieszając, wlej pozostałe mleko, dodaj szczyptę soli, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotuj na małym ogniu na 10 minut często mieszając. Sos ładnie się zagęści.

6. Wysmaruj naczynie lub blaszkę olejem i przełóż pół zawartości garnka, lekko dociśnij całość, żeby składniki dobrze się połączyły, polej połową beszamelu, ułóż kilka plastrów mozzarelli, posyp chili i parmezanem. Wyłóż resztę z garnka polej pozostałym beszamelem ułóż mozzarellę i posyp parmezanem. Wierzch możesz udekorować papryką.

7. Zapiekaj w 200 stopniach 45 minut pod przykryciem – jeżeli nie masz naczynia z pokrywką, zastąp ją folią aluminiową (matową stroną do góry – ona pochłania ciepło). Na 5 minut przed końcem zdejmij pokrywkę/folię, aby sery się przypiekły.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama