Łatwa zapiekanka z makaronem i kurczakiem
Zapiekanki z makaronem to ciekawy sposób na danie szybkie i treściwe, którego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności. Potrawa jest łatwa, a smakuje wyśmienicie.
Opublikowano: poniedziałek, 14 września 2015 13:40
Reklama
Zapiekanki z makaronem to ciekawy sposób na danie szybkie i treściwe, którego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności. Potrawa jest łatwa, a smakuje wyśmienicie.
Reklama
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w tej wersji często nazywana bywa studencką, ze względu na prostotę wykonania przy minimalnej liczbie składników.
Składniki:
- 1 szklanka nieugotowanego makaronu – rurki lub świderki,
- 1 pierś z kurczaka – świeża,
- 4 ząbki czosnku,
- 10 sztuk średniej wielkości pieczarek,
- 2 małe cebule (białe lub czerwone),
- 1 sztuka mozzarelli,
- 1 puszka pomidorów bez skórki – krojonych,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie,
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób wykonania:
Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy i sos sojowy (sos sojowy jest słony, dlatego należy uważać z solą) – wszystko łączymy.
- Myjemy, kroimy pierś i wkładamy do ziołowo-oliwnej marynaty na 20 minut. W tym czasie gotujemy makaron – al dente – lepiej, żeby był lekko niedogotowany, ponieważ będzie zapiekany w piekarniku.
- Kroimy w kostkę cebulę oraz pieczarki, czosnek możemy zetrzeć na tarce, jeśli nie mamy praski.
- Rozgrzewamy olej w rondelku i wrzucamy cebulę, gdy zacznie się robić szklista, dodajemy pieczarki, sól i czosnek, dusimy pod przykryciem 10 minut po czym dodajemy pomidory.
- Wszystko mieszamy przez około 10 minut odparowując nadmiar wody.
- Rozgrzewamy piekarnik ustawiając go na temperaturę 180 stopni.
- Kurczaka grillujemy na teflonowej patelni.
- Ugotowany makaron odcedzamy i płuczemy zimną wodą.
- Bierzemy naczynie żaroodporne lub małą blaszkę (wówczas trzeba ją lekko nasmarować olejem). Wszystkie składniki łączymy i układamy na wierzchu mozzarellę albo układamy warstwami przekładając plastrami mozzarelli.
- Wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi i odrobiną ostrej papryki. Zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Reklama
- Zapiekanka warzywna idealnie komponuje się z mięsami drobiowymi, grzybami i makaronami. Jest łatwa w przygotowaniu i niezwykle sycąca. Zobacz jak ją przygotować.
- Lubisz potrawy ziemniaczane? Zobacz, jak zrobić ziemniaki na różne sposoby: placki, zapiekanka i Hasselback.
- Wartościowe i lekkie posiłki wcale nie muszą zajmować dużo czasu. Sprawdź, nasze przepisy na 2 dietetyczne dania obiadowe.
- Masz ochotę na "coś dobrego" na obiad? Zobacz sprawdzony przepis na makaron z sosem carbonara.
Reklama
Reklama
Reklama