Reklama

Witariańskie przekąski na imprezę to np. popularna sałatka z surowych pieczarek oraz pesto na bazie awokado. Można przyrządzić także muffinki bez pieczenia oraz pyszne musy z mango i granatu lub banana, malin i nasion chia.

Reklama

Dieta witariańska zakłada jedzenie wyłącznie surowych produktów. Warto wiedzieć, że aby przygotować pyszne sałatki i desery, niekoniecznie trzeba poddawać składniki obróbce termicznej. To dobry sposób na oszczędzenie czasu spędzanego w kuchni.

Sałatka z surowych pieczarek

Składniki:

  • 4 duże pieczarki,
  • 5-6 rzodkiewek,
  • 2 ogórki małosolne,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Umyj i pokrój pieczarki oraz warzywa.
  • Przygotuj sos z czosnku, soku z cytryny, oleju i przypraw.
  • Wymieszaj wszystko.
  • Sałatka smakuje najlepiej po co najmniej 15 minutach. W tym czasie smaki mają okazję się wymieszać.

Raw pesto

Surowe pesto można podawać z pokrojonymi warzywami lub z makaronem z cukinii czy marchewki.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze, ale nie na gładko. Kawałki warzyw powinny być wyczuwalne.

Mus owocowy z nasionami chia

Składniki:

  • 2 banany,
  • 100 g mrożonych malin,
  • 5 płaskich łyżeczek nasion chia.

Sposób przygotowania:

  • Rozmroź maliny.
  • Zblenduj je razem z miąższem z bananów.
  • Dodaj do nich nasiona chia i dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw całość do lodówki na 1-2 godziny.
  • W tym czasie zamieszaj mus 2-3 razy.

Mus z mango i granatu

Składniki:

  • 2 mangu,
  • 1 duży granat.

Sposób przygotowania:

  • Umyj owoce.
  • Obierz mango i pokrój je w kostkę.
  • Zmiksuj miąższ granatu w blenderze.
  • Wymieszaj go z mango.

Surowe muffinki

Składniki na ciasto:

Składniki na krem:

  • 15 sztuk surowych daktyli,
  • ½ ananasa,
  • 50 g miąższu z ananasa,
  • 50 g płatków migdałowych,
  • 50 g płatków kokosowych,
  • 1 laska wanilii.

Sposób przygotowania:

  • Zmiel migdały w blenderze tak, aby konsystencją przypominały mąkę.
  • W innym naczyniu zmiksuj daktyle z ½ szklanki wody na gładko.
  • Połącz je z migdałami oraz miąższem z kokosa i wyrób z nich kulę.
  • Rozwałkuj powstałe w ten sposób ciasto pomiędzy dwoma kawałkami folii.
  • Wytnij z folii kółka o średnicy silikonowych foremek.
  • Włóż ciasto na jednej warstwie folii do foremek i ugnieć je palcami na kształt babeczek.
  • Wstaw do lodówki.
  • Zmiksuj daktyle i ananasa na krem.
  • Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj wszystko. Zostaw nieco płatków migdałowych i kokosa do ozdoby babeczek.
  • Wyjmij muffinki z lodówki, po czym włóż do nich krem.
  • Ozdób płatkami migdałowymi i kokosowymi.
  • Wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama