Witariańskie przekąski na imprezę: sałatka, pesto, muffinki i musy owocowe
Witariańskie przekąski na imprezę to np. popularna sałatka z surowych pieczarek oraz pesto na bazie awokado. Można przyrządzić także muffinki bez pieczenia oraz pyszne musy z mango i granatu lub banana, malin i nasion chia.
Witariańskie przekąski na imprezę to np. popularna sałatka z surowych pieczarek oraz pesto na bazie awokado. Można przyrządzić także muffinki bez pieczenia oraz pyszne musy z mango i granatu lub banana, malin i nasion chia.
Dieta witariańska zakłada jedzenie wyłącznie surowych produktów. Warto wiedzieć, że aby przygotować pyszne sałatki i desery, niekoniecznie trzeba poddawać składniki obróbce termicznej. To dobry sposób na oszczędzenie czasu spędzanego w kuchni.
Sałatka z surowych pieczarek
Składniki:
- 4 duże pieczarki,
- 5-6 rzodkiewek,
- 2 ogórki małosolne,
- pęczek szczypiorku,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z cytryny,
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Umyj i pokrój pieczarki oraz warzywa.
- Przygotuj sos z czosnku, soku z cytryny, oleju i przypraw.
- Wymieszaj wszystko.
- Sałatka smakuje najlepiej po co najmniej 15 minutach. W tym czasie smaki mają okazję się wymieszać.
Raw pesto
Surowe pesto można podawać z pokrojonymi warzywami lub z makaronem z cukinii czy marchewki.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado,
- ½ cukinii,
- 15 sztuk orzechów włoskich,
- 10 listków świeżej bazylii,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sól morska,
- sok z cytryny,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze, ale nie na gładko. Kawałki warzyw powinny być wyczuwalne.
Mus owocowy z nasionami chia
Składniki:
- 2 banany,
- 100 g mrożonych malin,
- 5 płaskich łyżeczek nasion chia.
Sposób przygotowania:
- Rozmroź maliny.
- Zblenduj je razem z miąższem z bananów.
- Dodaj do nich nasiona chia i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw całość do lodówki na 1-2 godziny.
- W tym czasie zamieszaj mus 2-3 razy.
Mus z mango i granatu
Składniki:
- 2 mangu,
- 1 duży granat.
Sposób przygotowania:
- Umyj owoce.
- Obierz mango i pokrój je w kostkę.
- Zmiksuj miąższ granatu w blenderze.
- Wymieszaj go z mango.
Surowe muffinki
Składniki na ciasto:
- 25 dkg świeżych daktyli,
- 40 dkg migdałów,
- 100 g miąższu z kokosa.
Składniki na krem:
- 15 sztuk surowych daktyli,
- ½ ananasa,
- 50 g miąższu z ananasa,
- 50 g płatków migdałowych,
- 50 g płatków kokosowych,
- 1 laska wanilii.
Sposób przygotowania:
- Zmiel migdały w blenderze tak, aby konsystencją przypominały mąkę.
- W innym naczyniu zmiksuj daktyle z ½ szklanki wody na gładko.
- Połącz je z migdałami oraz miąższem z kokosa i wyrób z nich kulę.
- Rozwałkuj powstałe w ten sposób ciasto pomiędzy dwoma kawałkami folii.
- Wytnij z folii kółka o średnicy silikonowych foremek.
- Włóż ciasto na jednej warstwie folii do foremek i ugnieć je palcami na kształt babeczek.
- Wstaw do lodówki.
- Zmiksuj daktyle i ananasa na krem.
- Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj wszystko. Zostaw nieco płatków migdałowych i kokosa do ozdoby babeczek.
- Wyjmij muffinki z lodówki, po czym włóż do nich krem.
- Ozdób płatkami migdałowymi i kokosowymi.
- Wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
Smacznego!