Reklama

Witarianizm to sposób żywienia, który daje duże pole do popisu w kuchni. Można przygotować pizzę bez pieczenia i przyrządzić szybki barszczyk - surową zupę bez gotowania. Równie pyszne są surowe chlebki, np. czosnkowy lub paprykowo-cebulowy.

Reklama

Witarianizm jest dietą obejmującą jedzenie głównie świeżych owoców i warzyw. Dopuszcza także spożywanie skiełkowanych nasion i dań przetwarzanych w maksymalnej temperaturze, która wynosi 42 stopnie Celsjusza.

Witarianizm: pizza bez pieczenia

Składniki na spód:

  • 1 szklanka orzechów laskowych,
  • 1 mała cukinia,
  • szczypta soli.
  • Składniki na sos:
  • 2 pomidory,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • oregano,
  • bazylia,
  • sól.

Składniki na wierzch pizzy:

  • ulubione warzywa, np. papryka, ogórek, pomidorki koktajlowe.

Sposób przygotowania:

  • Zmiel orzechy w młynku do kawy.
  • Umyj cukinię i zmiksuj.
  • Wymieszaj orzechy, cukinię oraz sól tak, aby powstała z nich gęsta masa. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj orzechów, a jeśli zbyt sypka - nieco wody.
  • Uformuj placek i ułóż go na dużym talerzu.
  • Przygotuj sos: zmiksuj umyte pomidory, rodzynki i zioła.
  • Polej placek sosem i udekoruj wybranymi, pokrojonymi warzywami.
  • Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej zwarte, wysusz placek w dehydratorze lub otwartym piekarniku nastawionym na nie więcej niż 42 stopnie.

Surowy barszcz - przepis

Składniki:

  • 6 buraczków,
  • szklanka zakwasu z buraków,
  • 2 marchewki,
  • ½ małego selera,
  • 1 jabłko,
  • ząbek czosnku,
  • sok z ½ cytryny,
  • oliwa z oliwek,
  • sól morska,
  • biały pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Wyciśnij warzywa w wyciskarce.
  • 1-2 buraczki zetrzyj na tarce.
  • Dodaj do nich zakwas z buraków, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól morską oraz biały pieprz.
  • Na środku talerza ułóż starte buraczki, po czym wlej barszczyk.
  • Możesz udekorować zupę natką pietruszki.

Surowe chlebki - przepis

Składniki na chlebek czosnkowy:

  • 2 główki czosnku,
  • 100 g siemienia lnianego,
  • 100 g pestek słonecznika,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • woda.

Składniki na chlebek paprykowo-cebulowy:

  • ½ dużej papryki,
  • ½ średniej wielkości cebuli,
  • 100 g siemienia lnianego,
  • 100 g pestek słonecznika,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  • Zmiel siemię lniane i pestki słonecznika na mąkę.
  • Połącz ze sobą pozostałe składniki, oprócz wody.
  • Dodaj kilka łyżek otrzymanej mąki i zblenduj na gładką masę.
  • Połącz ją z pozostałą częścią mąki i zacznij wyrabiać ciasto.
  • Aby było elastyczne, możesz dodać nieco wody.
  • Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
  • Włóż chlebki do suszarki lub otwartego piekarnika nastawionego na maksymalnie 42 stopnie Celsjusza.
  • Po około 10-12 godzinach powinny być gotowe. Im dłuższy czas suszenia, tym bardziej będą chrupiące.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama