Witarianizm: przepisy na surową pizzę, surowy barszcz i chlebki
Witarianizm to sposób żywienia, który daje duże pole do popisu w kuchni. Można przygotować pizzę bez pieczenia i przyrządzić szybki barszczyk - surową zupę bez gotowania. Równie pyszne są surowe chlebki, np. czosnkowy lub paprykowo-cebulowy.
Witarianizm to sposób żywienia, który daje duże pole do popisu w kuchni. Można przygotować pizzę bez pieczenia i przyrządzić szybki barszczyk - surową zupę bez gotowania. Równie pyszne są surowe chlebki, np. czosnkowy lub paprykowo-cebulowy.
Witarianizm jest dietą obejmującą jedzenie głównie świeżych owoców i warzyw. Dopuszcza także spożywanie skiełkowanych nasion i dań przetwarzanych w maksymalnej temperaturze, która wynosi 42 stopnie Celsjusza.
Witarianizm: pizza bez pieczenia
Składniki na spód:
- 1 szklanka orzechów laskowych,
- 1 mała cukinia,
- szczypta soli.
- Składniki na sos:
- 2 pomidory,
- 1 łyżka rodzynek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- oregano,
- bazylia,
- sól.
Składniki na wierzch pizzy:
- ulubione warzywa, np. papryka, ogórek, pomidorki koktajlowe.
Sposób przygotowania:
- Zmiel orzechy w młynku do kawy.
- Umyj cukinię i zmiksuj.
- Wymieszaj orzechy, cukinię oraz sól tak, aby powstała z nich gęsta masa. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj orzechów, a jeśli zbyt sypka - nieco wody.
- Uformuj placek i ułóż go na dużym talerzu.
- Przygotuj sos: zmiksuj umyte pomidory, rodzynki i zioła.
- Polej placek sosem i udekoruj wybranymi, pokrojonymi warzywami.
- Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej zwarte, wysusz placek w dehydratorze lub otwartym piekarniku nastawionym na nie więcej niż 42 stopnie.
Surowy barszcz - przepis
Składniki:
- 6 buraczków,
- szklanka zakwasu z buraków,
- 2 marchewki,
- ½ małego selera,
- 1 jabłko,
- ząbek czosnku,
- sok z ½ cytryny,
- oliwa z oliwek,
- sól morska,
- biały pieprz.
Sposób przygotowania:
- Wyciśnij warzywa w wyciskarce.
- 1-2 buraczki zetrzyj na tarce.
- Dodaj do nich zakwas z buraków, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól morską oraz biały pieprz.
- Na środku talerza ułóż starte buraczki, po czym wlej barszczyk.
- Możesz udekorować zupę natką pietruszki.
Surowe chlebki - przepis
Składniki na chlebek czosnkowy:
- 2 główki czosnku,
- 100 g siemienia lnianego,
- 100 g pestek słonecznika,
- sól,
- czarny pieprz,
- woda.
Składniki na chlebek paprykowo-cebulowy:
- ½ dużej papryki,
- ½ średniej wielkości cebuli,
- 100 g siemienia lnianego,
- 100 g pestek słonecznika,
- sól,
- czarny pieprz,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Zmiel siemię lniane i pestki słonecznika na mąkę.
- Połącz ze sobą pozostałe składniki, oprócz wody.
- Dodaj kilka łyżek otrzymanej mąki i zblenduj na gładką masę.
- Połącz ją z pozostałą częścią mąki i zacznij wyrabiać ciasto.
- Aby było elastyczne, możesz dodać nieco wody.
- Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
- Włóż chlebki do suszarki lub otwartego piekarnika nastawionego na maksymalnie 42 stopnie Celsjusza.
- Po około 10-12 godzinach powinny być gotowe. Im dłuższy czas suszenia, tym bardziej będą chrupiące.
Smacznego!