Naleśniki podane z owocami i bitą śmietaną.
©Bartłomiej Ryszka/stock.adobe.com
Styl życia

Naleśniki - przepis na pyszne naleśniki wiosenne z warzywami. Jak przygotować ciasto z mąki pełnoziarnistej?

Naleśniki są prostą potrawą, którą można przygotować na wiele sposobów. Wiosenne naleśniki faszeruje się różnymi warzywami: rzodkiewką, sałatą, rukolą, ogórkami. Smacznym dodatkiem, który podniesie wartość odżywczą naleśników jest kurczak.

Naleśniki są prostą potrawą, którą można przygotować na wiele sposobów. Wiosenne naleśniki faszeruje się różnymi warzywami: rzodkiewką, sałatą, rukolą, ogórkami. Smacznym dodatkiem, który podniesie wartość odżywczą naleśników jest kurczak.

 

Naleśniki są szybkim i niezwykle prostym w przygotowaniu daniem. Można je faszerować różnymi nadzieniami - słodkimi lub słonymi. Wiosną warto przyrządzić naleśniki z warzywami, które są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Robiąc ciasto naleśnikowe, mąkę pszenną można zastąpić pełnoziarnistą bogatszą w błonnik pokarmowy i minerały.

Kasia gotuje z Polki.pl: barszcz biały

 

Wiosenne naleśniki z mąki pełnoziarnistej - przepis na ciasto

 

Wiosenne naleśniki są daniem, którym nie pogardzi żaden członek rodziny. Zamiast faszerować je słodkimi serkami, konfiturami i dżemami przygotowuje się pyszne nadzienie ze świeżych, ewentualnie mrożonych warzyw. Zdrowszą wersją ciasta naleśnikowego jest to przyrządzone na bazie mąki pełnoziarnistej. Jest ona znacznie bogatsza w błonnik i składniki mineralne, takie jak: magnez, żelazo, fosfor, cynk w porównaniu do tradycyjnej mąki pszennej. Do zrobienia ciasta naleśnikowego potrzebne są: szklanka mąki pełnoziarnistej, szklanka mleka, 1 jajko, szczypta soli, odrobina wody i łyżka oleju roślinnego. Wszystkie składniki należy wymieszać, aż do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto naleśnikowe warto odstawić na około 15-20 minut. Po upływie tego czasu ciasto nakłada się na rozgrzaną patelnię i smaży z dwóch stron. Gotowe naleśniki pełnoziarniste faszeruje się warzywnym nadzieniem i gotowe.

 

Przepis na naleśniki wiosenne z kurczakiem i świeżymi warzywami

 

Składniki farszu:

  • filet z kurczaka,
  • 2 świeże ogórki,
  • 6 rzodkiewek,
  • ¼ cebuli,
  • garść rukoli,
  • posiekany szczypiorek,
  • sałata zielona,
  • przyprawy: świeżo mielony pieprz (może być kolorowy), sól, curry,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego.
  •  

Sposób przygotowania:

  • Filet z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Oprósz przyprawami. Smaż na rozgrzanym oleju.
  • Liście sałaty i rukoli umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Ogórki i rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki, cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wrzuć do miski i wymieszaj. Dodaj jogurt naturalny. Całość dopraw do smaku.
  • Gotową sałatką warzywną faszeruj naleśniki. Przed podaniem naleśniki posyp posiekanym szczypiorkiem.

 

Przepis na naleśniki z warzywami zapiekane w sosie pomidorowym i serem mozzarella

 

Składniki farszu:

  • 1 filet z kurczaka, opcjonalnie puszka czerwonej fasoli,
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
  • 1 czerwona papryka,
  • 150 g bakłażana,
  • 200 g cukinii,
  • ½ papryczki chili,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • po 1 łyżeczce; kurkumy, oregano,
  • sos: 400 ml pomidorów z puszki, kawałek papryczki chili, ½ ząbka czosnku, sól, pieprz, ¼ łyżeczki oregano i kurkumy,
  • starty ser mozzarella, listki świeżej bazylii.

 

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki - kurczak i warzywa - pokrój w drobną kostkę. Papryczkę chili posiekaj. Kurczaka posyp mąką kukurydzianą.
  • Na rozgrzanej patelni z oliwą lub olejem roślinnym podsmaż kurczaka. Dodaj warzywa i chili. Wszystko oprósz kurkumą i oregano. Całość smaż przez około 4 minuty. W międzyczasie do kurczaka z warzywami dodaj 2 łyżki wody. Na koniec wlej sos sojowy. Wymieszaj.
  • Przygotuj sos pomidorowy. W garnku na oliwie podsmaż drobno posiekane: czosnek i chili. Dodaj pomidory i przyprawy. Całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Przygotowany farsz nakładaj na usmażone naleśniki. Zawiń. Naleśniki ułóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Polej je sosem pomidorowym i posyp tartym serem mozzarella. Zapiekaj przez 20 minut bez przykrycia.

 

Smacznego!

Naleśniki na słono, zabarwione lekko na pomarańczowo. Podane z sosem i nachosami.
©Amikphoto/Fotolia.com
Styl życia
Dwa przepisy na naleśniki na słono – po meksykańsku i z kurczakiem
Naleśniki na słono – po meksykańsku lub z pieczarkami i kurczakiem – to pomysł na szybki obiad. Pikantne zawijańce doskonale komponują się z porcją czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.

Naleśniki na słono – po meksykańsku lub z pieczarkami i kurczakiem – to pomysł na szybki obiad. Pikantne zawijańce doskonale komponują się z porcją czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.   Tajemnica smaku naleśników na słono tkwi w puszystym cieście naleśnikowym i dobrze doprawionym farszu. Rada: Gotowe naleśniki przygotowane w wersji na słono , możesz włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku. Dzięki temu danie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej sycące. Naleśniki po meksykańsku: z czerwoną fasolą, papryką i mięsem mielonym Czas przygotowania: 35 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: miksera, miski, łyżki wazowej, patelni, drewnianej łyżki, noża, deski do krojenia. Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 ml mleka, 250 g mąki pszennej, 3 jaja, 12 ml oleju szczypta soli morskiej. Farsz do naleśników na słono 1 papryka (najlepiej czerwona), puszka kukurydzy, 1 cebula, 12 ml oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku, 500 g mielonej szynki wieprzowej, 2 łyżki przecieru pomidorowego, puszka pomidorów (krojonych i bez skórki), 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, puszka czerwonej fasoli, 1,5 łyżeczki chili, szczypta soli morskiej i czarnego pieprzu. Sposób wykonania: Jaja wbij do miski, dodaj mąkę, mleko i szczyptę soli. Składniki zmiksuj na jednolitą masę. Olej rozgrzej na patelni. Nalej około pół łyżki wazowej ciasta naleśnikowego na patelnię i smaż naleśnik po obu stronach (po około pół minuty). Usmażony odłóż na talerz. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania ciasta. Gotowe naleśniki odstaw do ostygnięcia. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Oliwę rozgrzej na patelni i dodaj cebulę. Cebulę smaż do...

Naleśniki w wersji na słodko
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jak zrobić naleśniki - podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe
Jak zrobić naleśniki - podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe

Naleśniki to uniwersalna i łatwa w przygotowaniu potrawa, która nie wymaga ani dużych nakładów pieniędzy ani sił. Do przygotowania najprostszej wersji ciasta naleśnikowego potrzebna jest mąka, mleko i jajko. Prosty przepis na naleśniki  Składniki na ciasto naleśnikowe 5 czubatych łyżek mąki pszennej (ok. 200 g), 1 szklanka mleka (ok. 250 g), 1 jajko, 3 łyżki oleju, opcjonalnie szczypta soli dla smaku, olej do smażenia (olej słonecznikowy, rzepakowy itp.). Jak zrobić naleśniki? Wlej do miski mleko i jedną ręką wsypuj powoli do niego mąkę, a drugą energicznie mieszaj łyżką lub trzepaczką lub mikserem. Dodaj do masy jajko, olej i szczyptę soli. Rozgrzej patelnię z olejem na kuchence na wolnym ogniu. Musisz tego dopilnować, ponieważ naleśniki mogą przywierać do powierzchni. Gdy tak się stanie, należy dodać więcej oleju i poczekać chwilę aż rzeczywiście patelnia będzie bardzo rozgrzana. Za pomocą chochli nalewaj ciasto naleśnikowe na patelnię. Rób to powoli lejąc wąską strużkę masy, aby dobrze rozprowadzić ją na całej powierzchni patelni. Gdy ciasto jest zbyt płynne, należy dodać do niego pół łyżki mąki, aby je zagęścić, a gdy mamy odwrotną sytuację – ciasto jest za gęste – wystarczy dodać 2 łyżki mleka. Po 2-3 minutach przerzuć za pomocą drewnianej łopatki naleśnik na drugą stronę. Gdy placek uzyska złocisto-brązowy kolor możesz zdjąć go z patelni. Jak zrobić farsz do naleśników? Gotowe placki naleśnikowe można podać w dwóch postaciach: na słodko (deser) oraz słono. Najczęściej do naleśników przygotowuje się farsz: szpinakowy w połączeniu z sosem czosnkowym, serowy (ser biały, cukier, jedno żółtko, cynamon oraz opcjonalnie rodzynki), warzywny z mięsem ( domowa...

Naleśnik na talerzu
Flickr/Alpha/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Jak prosto i smacznie przyrządzić naleśniki z kurczakiem na ostro?
Naleśniki z kurczakiem na ostro to niecodzienny sposób podania słodkiego ciasta z mąki i mleka. Warto go wypróbować, bo takie danie jest dużo pożywniejsze niż naleśniki z dżemem czy serem i może posłużyć jako naprawdę obfity obiad. Naleśniki na ostro szczególnie trafiają w gust miłośników kuchni meksykańskiej, z którą to danie ma wiele wspólnego, zwłaszcza jeśli do farszu doda się czerwoną fasolę i kukurydzę.

Naleśniki z kurczakiem na ostro to niecodzienny sposób podania słodkiego ciasta z mąki i mleka. Warto go wypróbować, bo takie danie jest dużo pożywniejsze niż naleśniki z dżemem czy serem i może posłużyć jako naprawdę obfity obiad. Naleśniki na ostro szczególnie trafiają w gust miłośników kuchni meksykańskiej, z którą to danie ma wiele wspólnego, zwłaszcza jeśli do farszu doda się czerwoną fasolę i kukurydzę.   Składniki: 1. Na naleśniki: 150 g mąki pszennej, 2 szklanki mleka, 2 jaja, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli. 2. Na farsz: 50 g pikantnego keczupu, 1 podwójny filet z kurczaka, 1 papryka czerwona, 1 średnia cebula, 1 puszka pomidorów, 1 łyżka oleju, szczypta sol, pieprzu i chilli. 3. Na sos: 250 g pikantnego keczupu, 150 g jogurtu naturalnego (1 małe opakowanie).   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Naleśniki: Zmiksuj lub wytrzep trzepaczką mleko, mąkę i jajka z dodatkiem cukru, szczypty soli i oleju (by naleśniki nie przywierały do patelni). Rozgrzej patelnię i wylej na jej dno cienką warstwę ciasta (niecała chochla na dużą patelnię). Kiedy naleśnik zacznie odstawać, przewróć go na drugą stronę, pomagając sobie płaską drewnianą łyżką. Zdejmij kiedy druga strona tak samo się przyrumieni. Czynność powtarzaj, aż skończy się ciasto. 2. Farsz: Filety pokrój w kostkę lub w cienkie paski i smaż na oleju. Dodaj do nich pokrojoną w piórka cebulę i posiekaną paprykę (najlepiej w cienkie paski). Odsącz pomidory (jeśli są całe, posiekaj je) i fasolę, a następnie dodaj je do farszu. Wyciśnij na patelnię trochę keczupu i dopraw wszystko solą, pieprzem i...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik