Reklama

Dieta wegetariańska to pełna kolorów, świeżych warzyw, owoców i serów feria smaków. Skomponowany przez nas całodzienny jadłospis to znakomity pomysł na kulinarną odmianę dla mięsożercy lub inspirację dla osoby, która stosuje wegetariańskie menu na co dzień.

Reklama

Przedstawiamy przepisy, które są bardzo proste w wykonaniu. Składniki, z których przygotowane są proponowane przez nas dania są ogólnodostępne i niedrogie. Efekt zadowoli niejednego smakosza.

Wegetariańskie śniadanie – bananowo-cynamonowe smoothie i kasza jaglana na słodko

Bananowe smoothie – przepis

Czas przygotowania: około 5-10 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 dojrzały banan,
  • 1 szklanka mleka krowiego lub sojowego waniliowego,
  • szczypta cynamonu,
  • pół soczystego jabłka,

Sposób przygotowania:

1. Obierz banana i jabłko. Pokrój na kawałki. Umieść w wysokim naczyniu lub kielichu blendera, dodaj mleko, cynamon.

2. Zblenduj całość na gładka masę.

Pij przez grubą słomkę lub jedz łyżeczką.

Kasza jaglana z orzechami i miodem – przepis

Czas przygotowania: około 15-20 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • ¼ szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka mleka,
  • orzechy laskowe, ziemne, włoskie lub migdały,
  • 1 łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

1. Kaszę przepłucz na sitku.

2. Mleko zagotuj w rondelku i wsyp kaszę.

3. Gotuj do miękkości przez około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając.

4. Do lekko przestudzonej kaszy dodaj miód i orzechy.

Wegetariański obiad – zupa z łuskanego grochu i kotlety gryczane

Zupa krem z łuskanego, żółtego grochu – przepis

Czas przygotowania: około 25-30 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • szklanka łuskanego, żółtego grochu,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz,
  • olej,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • bagietka lub chleb tostowy.

Sposób przygotowania:

1. Groch opłucz na sitku i ugotuj w bulionie do miękkości – około 20 minut. Dosól do smaku i dodaj pieprz.

2. Zblenduj zupę na gładką masę i ponownie zagotuj.

3. Bagietkę lub chleb pokrój w kostkę, wrzuć do dużej miski polej oliwą i posyp ziołami. Dokładnie wymieszaj. Przełóż na blaszkę i piecz w piekarniku do czasu aż będą chrupiące i złote.

Zupę podawaj z grzankami i świeżo mielonym, czarnym pieprzem.

Kotlety gryczane z sosem pomidorowym – przepis

Czas przygotowania: około 45 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 100 g (1 woreczek) ugotowanej kaszy gryczanej – może być lekko rozgotowana,
  • 10 dkg pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 1 jajko,
  • pół kostki sera feta,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz,
  • sos: 1 puszka pomidorów bez skórki, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz, szczypta cukru, garść listków świeżej bazylii, 1 łyżka oleju.

Sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotuj sos. Do rondelka wlej odrobinę oleju, dodaj pomidory, i wszystkie pozostałe składniki oprócz bazylii. Zagotuj, zblenduj całość i gotuj przez następne 15 minut, żeby sos się zredukował. Dopraw do smaku i dodaj porwaną w dłoniach bazylię.

2. Umyj pieczarki i zetrzyj je na tarce.

3. Obierz cebulę, posiekaj drobno i zeszklij na oleju, wsyp pieczarki. Podsmażaj wszystko przez około 15 minut, pod koniec dodaj pokruszoną w palcach fetę.

4. Do dużej miski wsyp kaszę, dodaj cebulę z pieczarkami i fetą oraz wszystkie pozostałe składniki (oprócz bułki tartej).

5. Wymieszaj masę dokładnie. Jeżeli jest za rzadka dodaj bułkę tartą.

6. Zwilżonymi w zimnej wodzie i nasmarowanymi olejem dłońmi formuj małe, płaskie kotlety. Smaż z obu stron na złoto. Wykładaj na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.

Kotlety gryczane z sosem pomidorowym wyśmienicie smakują z pieczonymi ziemniakami i sałatką z roszponką, kalarepą, pomidorami cherry i sosem winegret.

Wegetariańska kolacja – pieczona kapusta z chili

Czas przygotowania: około 2,5 godziny

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty – około 1 kg,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule czerwone,
  • 5 łyżek wody,
  • 7-10 łyżek oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryczki chili,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Obierz kapustę ze zniszczonych liści, umyj ją pod bieżącą wodą i pokrój w ósemki.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

3. Marchewkę umyj, obierz i pokój w grube plasterki.

4. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce, wymieszaj z olejem i solą.

5. Rozłóż ósemki kapusty na wysmarowanej oliwą blaszce lub folii aluminiowej.

6. Cebulę obierz i pokrój w piórka.

7. Kapustę skrop wodą, dokładnie nasmaruj olejem z czosnkiem, oprósz chili, a dookoła rozsyp marchewkę i cebulę.

8. Przykryj całość folią aluminiową.

9. Po około 40 minutach przewróć każdą cząstkę na drugą stronę.

10. Piecz przez około 2 godziny. Po około 1,5 godziny zdejmij folię, podkręć temperaturę do 200 stopni, aby kapusta się zarumieniła. Na 5 minut przed wyjęciem z piekarnika każdą cząstkę kapusty posyp parmezanem.

Pieczona kapusta wyśmienicie smakuje z sosem pomidorowym i świeżym koperkiem.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama