Pasztet inaczej? Mamy dwa przepisy na wegański pasztet wielkanocny: z pieczarkami i z białych warzyw
Bezmięsne pasztety na wielkanocnym stole to dobry pomysł nie tylko dla wegan. Można je przygotować z warzyw lub strączków. W pasztecie najważniejsza jest konsystencja. Bulwiaste białe jarzyny mają dużo skrobi, dlatego nie potrzebują dodatku wielu składników spajających. W przypadku pasztetu z soczewicy i pieczarek warto dodać siemię lniane, które nada daniu pożądaną strukturę.
Bezmięsne pasztety na wielkanocnym stole to dobry pomysł... nie tylko dla wegan. Można je przygotować z warzyw lub strączków. W pasztecie najważniejsza jest konsystencja. Bulwiaste białe jarzyny mają dużo skrobi, dlatego nie potrzebują dodatku wielu składników spajających. W przypadku pasztetu z soczewicy i pieczarek warto dodać siemię lniane, które nada daniu pożądaną strukturę.
W pasztecie nie może zabraknąć takich składników, jak: majeranek, owoce jałowca czy gałka muszkatołowa. Bardzo ciekawym dodatkiem są suszone owoce, np. śliwki lub żurawina, które nadają kwaskowy świeży posmak.
Przepis na wegański wielkanocny pasztet z soczewicy i pieczarek
Składniki:
- 350 g zielonej soczewicy,
- 250 g pieczarek,
- 2 średnie cebule,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego (najlepiej zmielić je tuż przed dodaniem do pasztetu),
- 2 łyżeczki suszonego majeranku,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: około 120 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Posiekaj drobno cebulę i usmaż je na oleju. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek, wymieszaj, smaż jeszcze przez około minutę.
- Opłucz soczewicę pod bieżącą wodą i ugotuj (rozgotuj) w osolonym wrzątku – rób tak, aby wody było tylko tyle, żeby przykrywała ziarna, dolewaj ją w trakcie gotowania, pod koniec mieszaj energicznie, żeby odparować jej nadmiar.
- Połącz cebulę z soczewicą i wymieszaj dokładnie. Jeżeli masa jest zbyt ziarnista – zblenduj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki.
- Umieść masę w wyłożonej papierem do pieczenia foremce (np. keksówce 25 x 11 cm), wygładź wierzch.
- Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 50 minut.
Przepis na wegański wielkanocny pasztet z białych warzyw i żurawiny
Składniki:
- 2 duże selery,
- 2 średniej wielkości korzenie pietruszki,
- 2 ziemniaki,
- garść suszonej żurawiny,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 3 łyżeczki majeranku,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej,
- około 10 ziaren owoców jałowca,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 łyżki kaszki manny,
- 1 duża cebula,
- sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: około 120 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz warzywa ze skórki, pokrój je w plastry i ugotuj w osolonym wrzątku z ziarnami jałowca i zielem angielskim do miękkości.
- Usmaż cebulę na oleju.
- Odcedź warzywa, usuń jałowiec i ziele angielskie, zblenduj je na gładką masę, dodaj cebulę i pozostałe składniki. Wymieszaj wszystko dokładnie, dopraw do smaku.
- Umieść masę w wyłożonej papierem do pieczenia foremce (np. keksówce 25 x 11 cm), wygładź wierzch.
- Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 50 minut.
Smacznego!