Reklama

Wegańskie przekąski na imprezę można przygotować w wersji wytrawnej i na słodko. Znakomicie w tej roli sprawdzą się łatwe w przygotowaniu frytki z buraków i batatów czy serowy dip z tofu i soli czarnej. Idealne i ekspresowe będą również francuskie koperty z owocami.

Reklama

Wegańskie przekąski są nie tylko bardzo smaczne, ale również lekkostrawne i zdrowe. To doskonały sposób na pokazanie znajomym, że bezmięsne dania są znakomite. Oprócz proponowanych niżej przepisów można przygotować np. mini pizzerinki, marchewkowe muffiny czy krakersy ze strączkowymi dipami.

Przepis na wegańską pastę jajeczną

Składniki na około 6 osób:

  • 2 kostki naturalnego tofu - około 300 g,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 łyżeczki soli czarnej,
  • 3 łyżki wody lub niesłodzonego mleka roślinnego,
  • 1 szklanka drobno posiekanego koperku,
  • 1 szklanka drobno posiekanego szczypiorku,
  • pół szklanki drobno posiekanej rzodkiewki,
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej,
  • pieprz czarny świeżo mielony.

Czas przygotowania: około 20 minut + 1 godzina chłodzenia,

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Nie odsączaj tofu z zalewy. Umieść obie kostki w dużej misce.
  • Przekrój awokado na pół, usuń pestkę, wydrąż miąższ łyżeczką i dodaj do tofu.
  • Wsyp wszystkie pozostałe składniki (oprócz kopru, rzodkiewki i szczypiorku) i musztardę. Zblenduj całość na gładką masę.
  • Dodaj zieleninę i rzodkiewkę, wymieszaj wszystko łyżką.
  • Wstaw pastę do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Przełóż „jajeczny” specjał do małych miseczek.

Sól czarna ma wysoką zawartość siarki, dlatego daje bardzo intensywny jajeczny posmak. Jest wystarczająco słona, dlatego dosalanie potrawy nie powinno być konieczne.

Wegańskie pesto – dip z natki pietruszki – przepis

Składniki na około 6 osób:

  • bardzo duży pęczek natki pietruszki lub dwa małe,
  • garść nerkowców,
  • pół szklanki oleju, np. z pestek winogron,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek ciepłej wody,
  • 1 szklanka wrzątku – do namoczenia nerkowców,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas przygotowania: około 20 minut + 1 godzina chłodzenia,

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zalej nerkowce wrzątkiem i odstaw na kilka minut.
  • Umyj dokładnie nać i odsącz z nadmiaru wody. Odetnij najgrubsze łodyżki.
  • Obierz czosnek.
  • Odcedź nerkowce, pokrój z grubsza pietruszkę, dodaj olej, wodę, sól, pieprz i czosnek . Zblenduj wszystko na jednolity sos.
  • Wstaw do lodówki do schłodzenia.

Przepis na warzywne frytki z piekarnika

Składniki na około 6 osób:

  • 2 duże bataty,
  • 2 duże ziemniaki,
  • połowa dużego selera,
  • 3 duże marchewki,
  • 2 duże buraki,
  • sól,
  • pół szklanki oleju rzepakowego,
  • papryka słodka w proszku lub przyprawa do ziemniaków,
  • roztarty z solą ząbek czosnku.

Czas przygotowania: około 40 minut + 30 minut pieczenia,

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Do oleju wsyp sól, przyprawy i zmiażdżony czosnek. Wymieszaj dokładnie i odstaw, by składniki się sobą przesyciły.
  • Wyszoruj dokładnie wszystkie warzywa, seler i buraki obierz ze skórki.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
  • Pokrój warzywa w półksiężyce i wsyp do dużej miski. Wlej olej i wymieszaj wszystko (najlepiej łyżka lub rękami) tak, by każda frytka miała na sobie smakowy olej.
  • Rozłóż warzywa na blaszce (blaszkach) i piecz przez około pół godziny – do miękkości. Na około 7 minut przed końcem czasu pieczenia zwiększ temperaturę do 220 stopni.

Francuskie wegańskie słodkie koperty z owocami

Składniki na 6-8 osób:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego uprzednio schłodzonego,
  • ulubione owoce, np. pokrojone w talarki banany, jabłka, śliwki, suszone morele, daktyle,
  • cynamon,
  • cukier puder lub syrop z agawy.

Czas przygotowania: około 20 minut + 15 minut pieczenia,

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rozłóż ciasto na blacie (nie wyrzucaj papieru – przyda się do pieczenia).
  • Pokrój ciasto długim i ostrym nożem na równe kwadraty.
  • Na środku każdego z nich umieść owoc lub owoce i oprósz cynamonem.
  • Piecz w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez około 15 minut – do czasu, gdy urosną i staną się lekko złote.
  • Wyjmuj koperty i odstaw do ostygnięcia. Oprósz je cukrem pudrem lub polej syropem z agawy.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama