Przepisy na wegańskie desery – panna cotta z mleka kokosowego ze śliwkami i wegańskie ciasteczka dyniowo-owisiane z orzechami
Wegańska panna cotta to puszysty deser przygotowywany na bazie mleka kokosowego. Jako substancję żelującą w wersji roślinnej dodaje się agar. Jesienią warto przyrządzać desery z sezonowymi owocami, panna cotta będzie doskonale smakować z dojrzałymi węgierkami. Dynia to doskonały składnik słodkich wypieków. Można z niej upiec pyszne owsiane ciasteczka.
Wegańska panna cotta to puszysty deser przygotowywany na bazie mleka kokosowego. Jako substancję żelującą w wersji roślinnej dodaje się agar. Jesienią warto przyrządzać desery z sezonowymi owocami, panna cotta będzie doskonale smakować z dojrzałymi węgierkami. Dynia to doskonały składnik słodkich wypieków. Można z niej upiec pyszne owsiane ciasteczka.
Wegańska panna cotta z mleka kokosowego – przepis
Składniki:
- puszka mleka kokosowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 2/3 łyżeczki agaru,
- 2 łyżki konfitury śliwkowej lub 5-6 dojrzałych świeżych śliwek pokrojonych w drobną kostkę.
Czas przygotowania: około 20 minut + czas chłodzenia 1-2 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Otwórz puszkę z mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszaj łyżką. Odlej ¼ do kubeczka.
- Resztę przelej do garnka, dodaj cukier i agar. Doprowadź do wrzenia cały czas mieszając, gotuj na małym ogniu.
- Do odlanego do kubeczka mleka kokosowego dodaj mąkę ziemniaczaną i bardzo dokładnie wymieszaj. Wlej do gotującej się zawartości garnka, wymieszaj i ponownie doprowadź do wrzenia. Zdejmij garnek z palnika.
- Przelej masę do małych szklanek lub miseczek, odstaw do wystudzenia i umieść w lodówce na 1-2 godziny. Po tym czasie panna cotta jest gotowa. Deser podawaj z konfiturą śliwkową lub świeżymi śliwkami.
Przepis na wegańskie ciasteczka dyniowo-owsiane z cynamonem, imbirem i orzechami
Składniki:
- 2 szklanki mąki ryżowej,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki mielonego imbiru,
- szczypta soli,
- 1 szklanka płatków owsianych,
- pół szklanki roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego,
- pół szklanki cukru,
- 1 szklanka dyniowego puree,
- pół szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich.
Czas przygotowania:15 minut + 25 minut pieczenia
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wszystkie sypkie składniki oprócz płatków owsianych umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj płatki i ponownie wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- W małej miseczce połącz olej kokosowy, dyniowe puree z cukrem i rozetrzyj na gładką masę.
- Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
- Formuj płaskie ciasteczka wielkości dłoni i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20-25 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
Smacznego!