Reklama

Na wielkanocny obiad wegański warto przygotować pyszną pieczeń z czerwonej soczewicy. Dobrym pomysłem jest przyrządzenie pieczarek portobello faszerowanych warzywami oraz dodatku - sosu tatarskiego na bazie kaszy jaglanej i oleju.

Reklama

Wegański sos tatarski idealnie pasuje do wielkanocnych dań, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można go podać np. do pieczeni z soczewicy.

Wegański sos tatarski

Składniki:

  • 150 g ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 100 g marynowanych grzybów,
  • 100 g korniszonów,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżka syropu z agawy,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zblenduj kaszę jaglaną, musztardę, ocet, syrop z agawy i przyprawy na gładką masę.
  • Pod koniec blendowania, nie przerywając go, dolewaj olej.
  • Pokrój korniszony w kostkę oraz grzyby w kostkę.
  • Wymieszaj je z powstałym wcześniej sosem.

Faszerowane pieczarki na wegański obiad wielkanocny

Składniki:

  • 200 g zielonej soczewicy,
  • bulion warzywny,
  • 1 mała główka cykorii,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pęczek pietruszki,
  • 13 pieczarek portobello,
  • 1 jogurt sojowy naturalny,
  • mielony lubczyk,
  • sól,
  • olej.

Czas przygotowania: około 1 godzina

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Opłucz soczewicę i zalej ja bulionem warzywnym.
  • Obierz i pokrój cebulę, a następnie dodaj do soczewicy.
  • Gotuj je przez około 25 minut dotąd aż soczewica zmięknie i wchłonie całą wodę.
  • Obierz pieczarki, wytnij z nich nóżki i dokładnie umyj kapelusze.
  • Umyj cykorię i pokrój ją w kosteczkę.
  • Obierz czosnek, po czym przeciśnij go przez praskę.
  • Opłucz i posiekaj natkę pietruszki.
  • Wymieszaj wszystkie składniki, wraz z przyprawami oraz soczewicą. W ten sposób powstanie farsz.
  • Posmaruj blachę olejem i ułóż na nich pieczarki.
  • Wypełnij je farszem, dociskając go łyżką.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 20 minut.
  • Podawaj z jogurtem sojowym.

Pieczeń z soczewicy

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 szklanka płatków jaglanych lub owsianych,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • szczypta chili,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Namocz soczewicę na noc.
  • Rano ją odcedź, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości.
  • Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
  • Podsmaż na oleju. Powinna się zeszklić.
  • Do cebuli dodaj soczewicę i przyprawy.
  • Wymieszaj, a następnie zblenduj na gładką masę.
  • Wyłóż formę keksówkę papierem do pieczenia.
  • Wylej na nią masę.
  • Wstaw pieczeń do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około godzinę.

Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama