Wegańskie przepisy na wielkanocne dania: sos tatarski, pieczeń z soczewicy i faszerowane pieczarki
Na wielkanocny obiad wegański warto przygotować pyszną pieczeń z czerwonej soczewicy. Dobrym pomysłem jest przyrządzenie pieczarek portobello faszerowanych warzywami oraz dodatku - sosu tatarskiego na bazie kaszy jaglanej i oleju.
Na wielkanocny obiad wegański warto przygotować pyszną pieczeń z czerwonej soczewicy. Dobrym pomysłem jest przyrządzenie pieczarek portobello faszerowanych warzywami oraz dodatku - sosu tatarskiego na bazie kaszy jaglanej i oleju.
Wegański sos tatarski idealnie pasuje do wielkanocnych dań, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można go podać np. do pieczeni z soczewicy.
Wegański sos tatarski
Składniki:
- 150 g ugotowanej kaszy jaglanej,
- 100 g marynowanych grzybów,
- 100 g korniszonów,
- 2 łyżeczki musztardy,
- ¾ szklanki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki octu winnego,
- 1 łyżka syropu z agawy,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zblenduj kaszę jaglaną, musztardę, ocet, syrop z agawy i przyprawy na gładką masę.
- Pod koniec blendowania, nie przerywając go, dolewaj olej.
- Pokrój korniszony w kostkę oraz grzyby w kostkę.
- Wymieszaj je z powstałym wcześniej sosem.
Faszerowane pieczarki na wegański obiad wielkanocny
Składniki:
- 200 g zielonej soczewicy,
- bulion warzywny,
- 1 mała główka cykorii,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- pęczek pietruszki,
- 13 pieczarek portobello,
- 1 jogurt sojowy naturalny,
- mielony lubczyk,
- sól,
- olej.
Czas przygotowania: około 1 godzina
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Opłucz soczewicę i zalej ja bulionem warzywnym.
- Obierz i pokrój cebulę, a następnie dodaj do soczewicy.
- Gotuj je przez około 25 minut dotąd aż soczewica zmięknie i wchłonie całą wodę.
- Obierz pieczarki, wytnij z nich nóżki i dokładnie umyj kapelusze.
- Umyj cykorię i pokrój ją w kosteczkę.
- Obierz czosnek, po czym przeciśnij go przez praskę.
- Opłucz i posiekaj natkę pietruszki.
- Wymieszaj wszystkie składniki, wraz z przyprawami oraz soczewicą. W ten sposób powstanie farsz.
- Posmaruj blachę olejem i ułóż na nich pieczarki.
- Wypełnij je farszem, dociskając go łyżką.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 20 minut.
- Podawaj z jogurtem sojowym.
Pieczeń z soczewicy
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy,
- 1 szklanka płatków jaglanych lub owsianych,
- 1 cebula,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 2 łyżki płatków drożdżowych,
- szczypta chili,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Namocz soczewicę na noc.
- Rano ją odcedź, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości.
- Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
- Podsmaż na oleju. Powinna się zeszklić.
- Do cebuli dodaj soczewicę i przyprawy.
- Wymieszaj, a następnie zblenduj na gładką masę.
- Wyłóż formę keksówkę papierem do pieczenia.
- Wylej na nią masę.
- Wstaw pieczeń do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około godzinę.
Smacznego!