Prosty przepis na pieczone warzywa
Warzywa z piekarnika są znacznie zdrowsze niż smażone czy gotowane. Nie tracą podczas obróbki termicznej tak wielu witamin, a do ich przygotowania nie potrzeba dużej ilości tłuszczu. Warzywa upieczone w piekarniku nadają się zarówno na przystawkę (przyrządzone w taki sposób smakują bardziej wyraziście – razem z witaminami zatrzymywana jest ich naturalna słodycz), jak i do obiadu – zamiast surówki i jako dodatek do zupy. Można z nich też robić sałatki, do czego nadają się zwłaszcza warzywa korzeniowe, jak marchewka, pietruszka i seler. Najpopularniejsze są jednak ziemniaki, bakłażany i cukinia z piekarnika, które w połączeniu z ziołami i innymi warzywami mogą stanowić samodzielne danie.
Warzywa z piekarnika są znacznie zdrowsze niż smażone czy gotowane. Nie tracą podczas obróbki termicznej tak wielu witamin, a do ich przygotowania nie potrzeba dużej ilości tłuszczu. Warzywa upieczone w piekarniku nadają się zarówno na przystawkę (przyrządzone w taki sposób smakują bardziej wyraziście – razem z witaminami zatrzymywana jest ich naturalna słodycz), jak i do obiadu – zamiast surówki i jako dodatek do zupy. Można z nich też robić sałatki, do czego nadają się zwłaszcza warzywa korzeniowe, jak marchewka, pietruszka i seler. Najpopularniejsze są jednak ziemniaki, bakłażany i cukinia z piekarnika, które w połączeniu z ziołami i innymi warzywami mogą stanowić samodzielne danie.
Składniki:
- 4 ziemniaki,
- 3 papryki: czerwona, żółta i zielona,
- 1 duża lub 2 małe cukinie,
- 1 mała dynia,
- 1 bakłażan,
- 2 czerwone cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- zioła: tymianek, bazylia rozmaryn (najlepiej świeże liście),
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
1. Dokładnie umyj wszystkie warzywa.
2. Przekrój dynię i paprykę na pół i wyjmij ze środka ziarna. Miąższ dyni pokrój w kostkę o grubości ok. 2 cm, natomiast połówki papryki podziel na 4 podłużne kawałki. Podobnie jak dynię pokrój też bakłażan i ziemniaki.
3. Obierz cebule i pokrój je na ósemki.
4. Cukinię pokrój na plasterki o grubości ok. 2 cm.
5. Wyłóż pokrojone warzywa na blachę do pieczenia, posyp je solą i pieprzem i nagrzej piekarnik do 200°C.
6. Zgnieć łyżką lub przepuść przez praskę ząbki czosnku, a następnie wymieszaj je z posiekanymi ziołami i oliwą.
7. Skrop warzywa oliwą z czosnkiem i ziołami.
8. Piecz wszystko przez 40–60 min, o czasu do czasu przewracając warzywa na drugą stronę, aby upiekły się równomiernie.
Smacznego!
- Wzbogać swój jadłospis! Przekonaj się, jak smakuje gęś pieczona w kawałkach.
- Lubisz zapach i smak domowych mięs? Spróbuj szynkę pieczoną w całości.
- Ryba to zdrowe urozmaicenie codziennej kuchni. Sprawdź, jak przygotować rybę z piekarnika!