Czy warzywa gotowane są zdrowe?
Warzywa gotowane w wodzie lub na parze mają zbliżoną wartość kaloryczną do warzyw surowych. Nie zmienia to jednak faktu, że podczas gotowania tracą wiele witamin. Na przykład: obrana i ugotowana marchewka traci nie tylko większość witamin z grupy B, ale i witaminę A, C czy E.
Warzywa gotowane w wodzie lub na parze mają zbliżoną wartość kaloryczną do warzyw surowych. Nie zmienia to jednak faktu, że podczas gotowania tracą wiele witamin. Na przykład: obrana i ugotowana marchewka traci nie tylko większość witamin z grupy B, ale i witaminę A, C czy E.
Indeks glikemiczny gotowanych warzyw
Często ugotowane warzywa mają o wiele wyższy poziom indeksu glikemicznego niż surowe. Powróćmy do marchewki wspominanej na początku:
- indeks glikemiczny dla marchewki surowej – 30,
- indeks glikemiczny dla marchewki ugotowanej – 85.
Po zjedzeniu produktu o wysokim indeksie glikemicznym (jak na przykład gotowanej marchewki), następuje gwałtowne wydzielanie insuliny, a potem szybki spadek stężenia glukozy we krwi, co powoduje, że szybko ponownie jesteśmy głodni.
Warzywa gotowane: czy tracą swoje wartości?
Nie wszystkie warzywa tracą witaminy i minerały podczas gotowania, ponieważ tylko niektóre z nich są szczególnie narażone na obróbkę termalną. Gotowanie szkodzi najbardziej:
- witaminom z grupy B,
- witaminie C.
Podczas gotowania tracimy również kwas foliowy. Dlatego obróbka termiczna marchewki czy ziemniaków (w których znajduje się ta witamina) powinna odbywać się w małej ilości wody (wodę po gotowaniu warto wykorzystać do zupy czy sosu) i warzyw tych nie powinniśmy obierać przed gotowaniem.
Warzywa gotowane: kalorie
W większości wypadków liczba kalorii w warzywach po ugotowaniu pozostaje prawie taka sama jak przed gotowaniem:
- marchewka: surowa 38 kalorii, gotowana 40 kalorii;
- ziemniak: surowy: 85 kalorii, gotowany 99 kalorii;
- korzeń pietruszki: surowy: 48 kalorii, gotowany: 50 kalorii;
- kukurydza: surowa: 105 kalorii, gotowana: 130 kalorii;
- fasola szparagowa: surowa 35 kalorii, gotowana 40 kalorii.
Liczba kalorii dla 100 gramów warzywa.
- Czy wiesz, że mąka ziemniaczana działa osłaniająco na układ pokarmowy? Poznaj właściwości i zastosowanie mąki ziemniaczanej.
- Jedz warzywa bez względu na porę roku! Sprawdź, jakie warzywa warto jeść zimą.
- Z ziemniaków można zrobić dania wytrawne i słodkie. Polecamy 2 sprawdzone przepisy na bliny ziemniaczane w wersji wegetariańskiej.