Zdrowy deser, czyli jabłka pieczone w piekarniku. Trzy pomysły na jabłkowy deser.
Jabłka pieczone w piekarniku można przygotować ze słodkim nadzieniem z rodzynek i miodu lub płatków owsianych i żurawiny. Ten deser należy piec w temperaturze 180-200 stopni przez 25-45 minut.
Jabłka pieczone w piekarniku można przygotować ze słodkim nadzieniem z rodzynek i miodu lub płatków owsianych i żurawiny. Ten deser należy piec w temperaturze 180-200 stopni przez 25-45 minut.
Jabłka pieczone w piekarniku to pomysł na zdrowy i pyszny deser. Niezbędną przyprawą do ich przygotowania jest cynamon. Można je zapiekać pod chrupiącą, słodką kruszonką, z miodem, żurawiną lub płatkami owsianymi.
Jak piec jabłka?
Jabłka są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz kwasu askorbinowego (witamina C). Mogą być jedzone przez cukrzyków, gdyż są owocami o niskim indeksie glikemicznym. Oznacza to, że nie przyczyniają się do gwałtownych wzrostów cukru we krwi. Doskonałym przysmakiem są jabłka pieczone w piekarniku z nadzieniem. Owoce te najlepiej piec ułożone w formie do pieczenia bez nakrycia. Temperatura pieczenia powinna wynosić 180-200 stopni Celsjusza, natomiast czas jest zależny od wielkości jabłka – małe piecze się przez 25 minut, a duże do 45 minut.
Urządzasz kuchnię i szukasz piekarnika w rozsądnej cenie? Wejdź na tę stronę i wykorzystaj kod rabatowy Neonet.
Przepis na pieczone jabłka z płatkami owsianymi
Składniki (na 2 porcje):
- 2 jabłka,
- 1 łyżka suszonej żurawiny,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 4 łyżki płatków owsianych,
- sok z cytryny,
- 2 orzechy włoskie,
- cukier waniliowy,
- 2 łyżki syropu klonowego.
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
- Zetnij wierzch jabłek i wydrąż gniazdo nasienne. Uważaj, aby nie uszkodzić brzegów i skórki owoców.
- Płatki owsiane wymieszaj z suszoną żurawiną, cynamonem i cukrem waniliowym. Nadzienie włóż do wydrążonego jabłka. Następnie delikatnie skrop owoc sokiem z cytryny.
- Na wierzchu deseru wyłóż pokrojone lub pokruszone orzechy. Nadzienie polej syropem klonowym.
- Przykryj otwór przykrywką z jabłka (odcięty wierzch owocu).
- Jabłka piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut (kontroluj czas pieczenia, gdyż duże znaczenie ma wielkość jabłek). Deser podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Przepis na jabłka pieczone pod kruszonką
Składniki (na 5 porcji):
- 1,5 kilograma jabłek,
- 2 łyżki rumu,
- 2 łyżki rodzynek,
- pół łyżeczki cynamonu.
- Składniki na kruszonkę:
- 125 gramów mąki,
- 90 gramów masła,
- 80 gramów cukru pudru,
- szczypta soli.
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Rodzynki umieść w miseczce i zalej rumem. Wymieszaj i odstaw.
- Na płaskim talerzu połóż masło, cukier puder, mąkę i sól. Wszystkie składniki krój nożem na malutkie kawałeczki do momentu, gdy kawałeczki masła zostaną pokryte mąką i cukrem.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Formę lub naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem.
- Obierz jabłka, pokrój je na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Ćwiartki jabłka pokrój na cztery cząstki. Ułóż owoce w naczyniu lub formie.
- Odsączone rodzynki ułóż na jabłkach. Owoc oprósz cynamonem, a następnie równomiernie posyp przygotowaną kruszonką.
- Jabłka piecz przez około 40 minut. Deser doskonale smakuje z dodatkiem śmietankowych lodów.
Przepis na jabłka pieczone z miodem i rodzynkami
Składniki (na 4 porcje):
- 4 jabłka,
- 4 łyżki miodu,
- 4 łyżki rodzynek,
- cynamon lub mieszanka przypraw do szarlotki.
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Jabłka dokładnie umyj. Zetnij 1/3 część owocu łącznie z korzonkiem. Usuń z jabłka gniazdo nasienne.
- Jabłka ułóż na blasze do pieczenia. Do środka każdego owocu nałóż po łyżeczce rodzynek i łyżce miodu. Dopraw cynamonem lub mieszanką do szarlotki.
- Owoce przykryj ściętym wierzchem jabłka i wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut (małe jabłka) w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
- Rób desery z ciasta francuskiego. Oto najlepsze przepisy z ciasta francuskiego: jak je zrobić.
- Znasz jagody goji? Czym jest goja - przepisy z wykorzystaniem jagód goji.
- Jarzębina pięknie owocuje jesienią. Poznaj właściwości lecznicze i zastosowanie jarzębu pospolitego -jarzębiny.